Maminka.czVýživa a stravování

Grilovací recepty, se kterými zabodujete i u dětí

redakce 30.  5.  2014
Grilovací recepty, se kterými zabodujete i u dětí
Víkend slibuje celkem pěkné počasí, takže je na čase vytáhnout grily a připravit si dobrou večeři v rodinném kruhu. Přinášíme několik receptů, které se nemusíte bát předložit ani svým dětem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Děti rozhodně potěšíte pravými americkými burgery. Jsou šťavnaté, chutné a praktické a nemusí být ani tak nezdravé. Pravý burger totiž znamená dát si mezi dvě poloviny speciální žemle šťavnatý, voňavý a čerstvě ugrilovaný kousek mletého hovězího masa, nebo v případě veggie Burgeru i grilovanou zeleninu, houby, sýr, čerstvou zeleninu a také dobrou omáčku.
Pak už jen stačí celou dobrotu jednoduše uchopít do ruky a s každým soustem si vychutnát všechny chutě.

Zkuste to také a hoďte letos na gril burgery, určitě tím nešlápnete vedle! Jejich chuť oceníte vy i vaše děti. Uspořádejte třeba grilovací party na oslavu Dne dětí a užijte si spoustu zábavy. Inspiraci na zábavný program najdeteTADY,

Portobello burger

1 porce, 15 minut

Potřebujeme:1 hlavička žampionu portobello (nebo normálního žampionu), sůl, pepř, tymián, 1 lžíce olivového oleje, 1 velká tmavá celozrnná houska, hrst rukoly, 1 paprička kozí roh (tatínkové mohou dostat chilli papričku), 1/2 červené cibule, 1 lžíce tatarské omáčky

Olivový olej smícháme s tymiánem, přidáme sůl a pepř. Portobello pomažeme směsí z olivového oleje a položíme na gril, tak aby bylo vidět žebrování. Grilujeme zhruba 20 minut. Poté otočíme a grilujeme dalších 5 minut.

Housku rozkrojíme napůl a na grilu opečeme z obou stran dokřupava. Na gril dáme na 5-10 minut i kozí roh (chilli papričku) pro zvýraznění chuti.

Na spodní část housky dáme lžíci tatarské omáčky, rukolu, opečený žampion, přidáme nasekanou cibulku, opečenou papričku a vrchní stranu opečené housky.

Mini burgery

2 porce, 15 minut

Potřebujeme:200 g mletého hovězího masa, lžíce sekaného tymiánu, 2 lžíce oleje, 4 malé celozrnné housky s dýňovými semínky, 8 plátků z malých rajčat, 2 hrsti salátu (nejlépe barevného – red chart), 1 menší cibule, sůl, pepř, 8 lžiček tatarské omáčky

Maso opepříme a vymícháme do mazlavé konzistence. Vytvoříme z něj placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut ztuhnout. Na rozpálený gril vložíme maso a pečeme z každé strany zhruba 3-4 minuty (otáčíme jenom jednou). Maso necháme cca 5 minut odpočinout a poté z obou stran osolíme.

Housky rozpůlíme, na grilu všechny části opečeme z obou stran.

Na spodní díly namažeme po jedné lžičce tatarské omáčky Hellmann´s, naaranžujeme salát, rajčata. Namažeme druhou lžičkou tatarské omáčky Hellmann´s, položíme maso, kolečko cibule a přiklopíme horní polovinou housky.

Barevné odlehčené špízy

4 osoby , 40 minut + čas na odležení

Potřebujeme:250 g kuřecího masa nakrájeného na kostičky, červená cibule, červená paprika, mrkev, rajče předvařená sladká kukuřice (2 klasy), sůl, pepř, kořenicí směs na gyros, olivový olej, lžička másla

Podle návodu připravte směs na gyros, do té naložte kousky masa. Po hodině je dejte spolu se zeleninou pokrájenou na kolečka na špíz a zakápněte olivovým olejem. Zabalte do alobalu, nechte propéct zhruba 15 minut, průbežně obracejte. Poté špízy z alobalu vyndejte a grilujte dalších 15 minut.

Vařenou kukuřici nakrájejte na dvoucentimetrová kolečka a rychle ze všech stran na grilu nahřejte. Po odebrání z ohně dozdobte hoblinkami másla a mírně osolte. Servírujte teplé, protože vychládající kukuřice rychle „zgumovatí“ a ke konzumaci není dobrá.

Ke kukuřici se skvěle hodí také bylinkové máslo, které si můžete jednoduše připravit, když smícháte máslo s najemno nakrájenou čerstvou pažitkou, solí a lžičkou citronové či limetkové šťávy.

Grilované brambory s omáčkou

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 4 velké moučnaté brambory, olej, 1 stroužek česneku, 200g zakysané smetany, sůl a pepř na dochucení

Brambory důkladně okartáčujeme pod tekoucí vodou a nožem je několikrát propíchneme. Z hliníkové folie vystřihneme 4 kusy odpovídající velikosti, potřeme je olejem a položíme na ně brambory. Pečlivě zabalíme a folii pevně přitiskneme.

Zabalené brambory grilujeme na roštu nad žhavým uhlím zhruba 40 minut. Často je obracíme. Dobu pečení můžeme zkrátit tím, že brambory cca 15 minut předvaříme.

Česnek oloupeme a prolisujeme do zakysané smetany, vymícháme do hladka, osolíme a opepříme.

Brambory opatrně sejmeme z grilu a alobal rozřízneme. Hotové brambory na jedné straně nařízneme a zářez naplníme trochou česnekové smetany.

Zelenina na grilu s balkánským sýrem

1 porce, 30 minut

Potřebujeme:1 menší cuketa, 1 žlutá paprika, 2 střední rajčata, 1/2 červené cibule, balkánský sýr, 1 lžíce řepkového oleje, sůl, pepř (nemusí být) a čerstvé oregano

Omyjeme zeleninu a nakrájíme ji na tenčí plátky. Rozložíme alobal, přehneme jej do dvou vrstev a navrch klademe střídavě cuketu, papriku a rajče. Přidáme na plátky nakrájený balkánský sýr a cibuli. Pokapeme rovnoměrně řepkovým olejem, osolíme, opepříme a ozdobíme lístky oregana.

Pečlivě alobal uzavřeme a vložíme na gril. Průběžně kontrolujeme, aby se zespoda zelenina nepřipekla. Záleží na intenzitě žáru, v průměru je však tento pokrm hotový za 15 až 20 minut.

Grilovaný losos s čerstvými bylinkami

5 porcí, 15 minut + čas na marinování

Potřebujeme: 5 filetů z lososa 5 lžic olivového oleje citrónová šťáva sůl koření na ryby čerstvé bylinky

Porce lososa osolíme a vložíme na cca 2 hodiny do marinády, kterou připravíme z olivového oleje, citrónové šťávy, koření na ryby, čerstvých bylinek. Poté maso vyjmeme a vložíme na gril. Rybu grilujeme z obou stran a potíráme zbylou marinádou.

Podáváme s bílým pečivem a zeleninovým salátem.

Grilovaná kuřecí prsíčka

5 porcí, 15 minut + čas na marinování

Potřebujeme: 500 g kuřecích nebo krůtích prsou 5 lžic olivového oleje 1/2 lžičky kardamonu 1/2 lžičky zázvoru 1/2 lžičky kari koření 1 lžička ořechů (pro starší děti) sůl, čerstvé bylinky

Drůbeží maso nakrájíme na plátky, osolíme, přes mikrotenovou folii nebo sáček jemně naklepeme a naložíme cca na 2 hodiny do marinády. Marinádu připravíme z olivového oleje, kardamonu, zázvoru, kari, ořechů a čerstvých bylinek.

Namarinované maso pozvolna grilujeme a přitom potíráme zbylou marinádou.

Hotové podáváme s pečivem, případně s grilovanými brambory. Vhodnou přílohou je zelenina či zeleninový salát.

Grilované vepřové kotlety

5 porcí, 55 minut + čas na marinování

Potřebujeme: 500 g vepřové kotlety, 150 ml rostlinného oleje, 100 g čerstvých bylinek ( bazalka, saturejka, petrželka), 1/2 lžičky kardamomu, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky kurkumy, 3 stroužky česneku (propasírovaného), 1 lžička citrónové šťávy, sůl

Vepřové kotlety naklepeme, osolíme a připravíme si marinádu. Do rostlinného oleje přidáme citrónovou šťávu a všechny ingredience. Do této směsi dáme naklepané kotlety, které necháme v marinádě cca 2-3 hodiny.

Poté dáme kotlety na gril a po obou stranách grilujeme cca 30-45 minut, až je maso měkké. Po otočení maso vždy potřeme zbytkem marinády.

Podáváme s bílým (pro starší děti) tmavým pečivem a zeleninovým salátem.

Grilované broskve s medem a skořicí

4 porce, 20 minut

Potřebujeme: 4 broskve, med, skořice trocha másla, šlehačka

Broskve omyjte, oloupejte, rozkrájejte na poloviny a připravte si je do alobalu. Na něm je potřete směsí medu a skořice, dejte na každou malý kousek másla, zabalte a balíčky dejte asi na 15 minut na gril.

Poté je můžete otevřít a dogrilovat naprudko, to ale děti příliš rády nemají, takže spíš jen pro sebe a partnera. Dospělé balíčky je také možné v závěrečné fázi „flambovat“ a zakápnout kvalitním rumem.

Servírujte teplé se šlehačkou.

Grilovaný ananas

1 porce, 10 minut

Potřebujeme: 2 silná kolečka čerstvého ananasu, třtinový cukr smíchaný s mletou skořicí, lžíce másla

Ananas okrájíme a vykrájíme středy. Na grilovací pánvi přepustíme máslo, na něm opečeme ananas obalený v cukru se skořicí. Ananas podáváme s vanilkovou zmrzlinou dozdobený sezónním ovocem.

(V článku byly využity recepty ze stránky www.vyzivadeti.cz a z časopisu Maminka 5/2014)

Témata: Děti, Výživa a stravování, Čerstvé oregano, Malý kousek, Grilovaná zelenina, Gril, Grilované vepřové, Prsíčka, Balkánský sýr, Šlehačka, Žemle, Řepkový olej, Drůbeží maso, Řeč, Recept, Spodní díl, Burger, Saturejka, Červená paprika, Zábavný program, Žebro, Gyros, Houska, Kotlet, Sezónní ovoce