Maminka.czLáska a vztahy

Hádáte se? Přestaňte s tím včas! Zkuste to takhle

Simona Procházková 24.  8.  2018
Vyhýbejte se hádkám, jak je to jen možné, radí psychologové! Jenže jak to udělat, když se v partnerském životě objeví mnohá nedorozumění nebo krize? Čtěte!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Myslíte si, že hádky jsou kořením a oživením vztahu, nebo spíše jeho zkázou? Možná podle vás k soužití dvou rozdílných lidských bytostí zkrátka patří a je to normální. A nebo spíše patříte k lidem, kteří vyhledávají klid a potřebují v životě harmonii?

Samozřejmě vždy velmi záleží na tom, co je nejčastější příčinou vašich rozepří a konfliktů. Od nevyluxovaného bytu a neumytého nádobí přes neustálé pozdní příchody, přílišné pracovního vytížení, neplnění slibů až po rozdílné pohledy na výchovu dětí. Problém nastává (někdy plíživě, jindy velmi rychle), pokud u vás doma zavládne situace, kdy jedna hádka střídá druhou a vztah se kvůli nim zacyklí do nepřetržitého napětí a stresu. Pak máte problém a můžete spadnout do obří propasti. Naruší se pocit blízkosti a intimity i vzájemná důvěra. Jak z toho začarovaného kruhu ven? Lze sladit odlišné představy? Zvláště v případě, že se některé vzorce a důvody konfliktů dokola opakují a ani jeden z partnerů není ochoten náhledu a určitých kompromisů, cesta ven není snadná. Přesto stojí za pokus!

Tablet dětem? S manželem se kvůli tomu hádáme jako psi

Férová hádka? Neexistuje!

Odborníci tvrdí, že ničemu takovému jsme se v partnerství ještě nenaučili. „A protože je každý přesvědčen, že je se svými představami a přáními v právu, bývá pěstování otevřené výměny názorů mezi partnery celkem hlasité. I to je ale podle mnohých odborníků správná cesta. Vyzývají nás, abychom popustili uzdu svým pocitům, konfrontovali partnera se svými afekty, zlobou a žárlivostí. Po takové bouři se ovzduší ve vztahu pročistí. To říká teorie,“ uvádí psychoterapeut Christian Thiel ve své knize Proč jsou šťastné páry šťastné (Vydala Grada, 2012).

Pochybujete o tom, zda něco takového čemukoli pomůže? Domníváte se, že takové chování vztahu spíše uškodí? „Ano, v praxi se totiž onen očistný efekt hádky zpravidla nedostaví. Lidé se totiž necítí dobře ve vztahu, v němž se musí neustále obávat prudkých výlevů zlosti svého partnera. Afektované výbuchy z dlouhodobého pohledu podrývají všechnu lásku a kompletně kazí náladu,“ potvrzuje Christian Thiel.

Upustit páru nepomůže!

Snažíte se vyhýbat konfliktům a nepříjemným diskusím za každou cenu (zvykli jste si partnerovi ustupovat, potlačovat své názory, o některých věcech raději mlčet apod.) a chlubíte se rádi přátelům, že vy dva se přeci nikdy nehádáte?  A jakou jinou cestu k řešení sporů jste zvolili?

Během hádky vaše tělo vylučuje do krve velké množství adrenalinu, což je hormon, který člověka „uvede do pohotovosti“ a připravuje na útěk před nebezpečím. Cítíte se kvůli němu v ohrožení, tělo bije na poplach, srdce začne tlouct rychleji, prudce se vám zvýší krevní tlak a rychle se prokrvují svaly. Hádat se je mnohem náročnější pro muže než pro ženy, jelikož tělesné vzrušení vyvolané adrenalinem se u nich z biologických důvodů odbourává mnohem déle. A navíc, prudká a rozčilená hádka výrazně snižuje výkonnost mozku, což vysvětluje, proč se vám v takto rozjitřeném stavu stejně nikdy nepodaří najít rozumné řešení. Jak zvýšit šance, abyste dospěli s partnerem k pocitu vzájemné shody a pochopení bez křiku, urážek, zloby a nezvladatelného vzteku? Zkuste to takhle!

Rady, jak zlepšit své manželství

Smiřte se s rozdíly

„Hádat se nemá valný smysl zejména proto, že většina sporných otázek mezi partnery je naprosto neřešitelná. A to proto, že většina problémů v partnerství má své kořeny v zásadních rozdílech mezi nimi s ohledem na jejich osobnost a systém hodnot, které vyznávají. Pokud se páry kvůli těmto rozdílům hádají, plýtvají nejen svým časem. Ohrožují tím celý vztah. Každý z nich jen předkládá své argumenty, aby druhého přesvědčil,“ vysvětluje Christian Thiel.

Vykliďte prostor

Že nejde vyskočit z rozjetého vlaku? Upřímně, bez ohledu na to, jak na konflikt reaguje váš partner, nikdo vás přece nenutí, abyste v tak ostré konfrontaci pokračovali. Utněte ji jako první! Snažte se ale posléze přijít na to, co ji vyvolalo. Když totiž porozumíte tomu, co hádku u vás doma obvykle způsobí, můžete jí včas zabránit nebo ji přerušit. Hádka je mocenský boj, kde chce každý odejít jako vítěz. To ale není dost dobře možné, vy dva spolu přece žijete! Proto vynaložte veškeré síly k tomu ukončit bitvu nejlépe hned v zárodku, a to s výsledkem „nerozhodně.“ Vaším cílem by mělo být vyřešit problém společnými silami, což vás sblíží.

Posilujte shodu

Každý z vás si trvá na svém názoru, postupu nebo plánu a nehodlá ustoupit ani o píď? Řešení? Musíte vymyslet třetí možnost, na které se dokážete shodnout a bude vyhovovat oběma. Taková reakce ukazuje zájem o druhého a respekt k němu. V partnerství byste měli co nejčastěji zaměřovat svůj pohled na to společné, kde se vaše názory prolínají s partnerem a jeho přesvědčením. Pokud se názory různí, ani sebelepšími argumenty ničeho nedocílíte.

Nic nevyčítejte

Je běžné, že v okamžiku, kdy se hádáte, máte sklon častovat partnera nespravedlivými výčitkami, chováte se útočně a necháte konflikt vyhrotit. Témata většinou sklouznou od původního záměru a než se nadějete, osočujete se navzájem za kde co, na povrch vyplavou staré křivky a bolístky. Pamatujte, že kdo zaútočí na partnerův charakter, okamžitě pozvedá konflikt na zcela jinou úroveň a výsledkem nikdy nebude pochopení, spíše naopak.

Šestiletá holčička vypráví o tom, jak je těžké být matkou

Ptejte se proč

Snažíte se za každou cenu prosadit svou a přesvědčit partnera o vlastní pravdě? To není nikdy možné a zbytečně ztrácíte čas. Místo toho zkuste přijít na to, proč váš protějšek smýšlí a jedná právě tak, jak dává najevo, z jakého důvodu trvá na svých záměrech, jak dospěl k názorům, které vám „vnucuje“ a které tolik hájí. Ptejte se zkrátka „proč“! „Žádný člověk nechce být přesvědčován. Chce být pochopen,“ dodává Christian Thiel.

O čem bychom se před dětmi nikdy neměli hádat?
5 věcí, které můžete udělat pro lepší partnerský život!
Partnerská komunikace: Jak si ji užít a zbytečně se netrápit?
Témata: Láska a vztahy, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Jen pro maminku, Určitý kompromis, Hádka, Sklon, Partnerství, Had, Velké množství, Soužití, Váš cíl, TAK, Společná síla, Biologický důvod, Christian Thiel, Pracovní vytížení, Názor, Partner, Původní záměr, Nejčastější příčina, Vzrušení, Vzájemná důvěra, Partnerský život, Zásadní rozdíl