Maminka.czRodina a vztahy

Hádky před dětmi neutajíte. Potřebují ale také vidět usmíření rodičů

Barbora Vajsejtlová 25.  5.  2020
Je lepší tvářit se, že ve vaší rodině nemají hádky místo? Nebo ukázat dětem už odmalička, o čem je život i s jeho nepříjemnými stránkami? Hledali jsme nejlepší řešení pro hádky, když už máte děti.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Své vlastní manželství považuji za veskrze idylické. Hádáme se poměrně výjimečně, ale když už k tomu dojde, rozhodně se nejedná o výměnu názorů pronášenou v koutku tlumenými hlasy. Moje hysterické osobní založení mi ostatně takový průběh předem znemožňuje. Hádky, kdy si vystačím s citoslovci „jejda“ a „jémináčku“ pronášenými jemným hlasem, si odložím na některý z příštích životů.

V důsledku svého značného temperamentu jsem dlouho váhala, jak pojmout partnerské hádky v době, kdy jsme se stali rodiči. Tajit to před dětmi, nebo jim přiznat, že máme aktuálně jiné názory na věc? Nakonec rozhodla praktická věc. Neumím mluvit potichu a aby mě děti neslyšely, museli bychom se s manželem hádat za pancéřovými dveřmi.

Před dětmi a po nich! Tohle jsou šokující proměny žen, které změnilo mateřství

Nicméně ani teď, s odstupem jedenácti let, nemám pocit, že by naše občasné hádky děti nějak frustrovaly. Nehrajeme si před nimi na schovávanou a děti vědí, že se nás mohou zeptat, proč se hádáme. Naučili jsme se vysvětlit jim předmět naší hádky (samozřejmě pokud to není čistě dospělácká a pro děti nevhodná záležitost – ale i tuto variantu bez problémů respektují), stejně jako se před nimi smířit. Berou občasné spory jako normální součást života, pokud mohu posoudit, nijak zvlášť je neznervózňují a doufám, že je snad i něčemu užitečnému naučí.

Jak je to tedy s hádkami rodičů? Měli byste je před svými dětmi tajit, nebo se klidně pohádat i před nimi? A jaká pravidla by takové rodičovské hádky měly mít, aby děti nefrustrovaly, ale třeba je i něčemu naučily?

Přistihlo vás dítě při hádce? Vše mu vysvětlete a ujistěte ho, že se nic neděje

Dlouhodobé spory versus běžné hádky

V první řadě je potřeba upřesnit, že se jedná o situaci, kdy s partnerem mezi sebou máte běžné spory krátkodobého trvání, a kdy se naopak vaše soužití nejvíc ze všeho podobá zákopové válce. Dlouhotrvající spory a nekonečné konflikty rodičů mají na děti, nepřekvapivě a prokazatelně, negativní vliv. Například výzkum z roku 2016 provedený na univerzitě v Sussexu dokázal, že konflikty mezi rodiči, které se konstruktivně neřeší, poškozují psychické i tělesné zdraví jejich potomků. Děti, které jsou vystavené dlouhodobým, neřešeným konfliktům a sporům mezi rodiči, jsou samy agresivnější, mají nižší sebevědomí, trpí častěji úzkostmi a depresemi. Mají častěji problémy se spánkem a projevují se u nich symptomy chronického stresu. Odborníci také zjistili, že konflikty rodičů vedou u dívek spíše k emočním problémům, zatímco chlapci bývají postiženi převážně problémy s chováním.

 

Není třeba se tvářit, že je za všech okolností všechno v pohodě.

 

Hádky nezapírejte

Na druhou stranu občasné konflikty k životu přirozeně patří a nevypovídají nic o dysfunkčnosti vztahu. Naopak. Pokud je zvládnete s grácií dovést do důstojného finále, vaše děti se z nich mohou poučit a mohou na ně mít výchovný efekt. „Hádky jsou zcela přirozenou součástí života a patří k partnerskému vztahu. Nemyslím si, že má smysl, aby se rodiče tvářili před dětmi, že jsou za všech okolností v pohodě a nikdy mezi sebou nemají žádné spory,“ říká psycholožka Marcela Vojířová.

„Děti nejsou hloupé, a i když třeba ještě nedokážou přesně pojmenovat, co se kolem nich děje, velmi dobře vnímají a cítí, když se mezi rodiči něco děje.
Aniž by to bylo explicitně vyřčené. Vycítí napětí, které mezi dospělými panuje.
A když jim rodiče nevysvětlí, co se děje, mohou zažívat pocity úzkosti, stres i zmatení,“ upozorňuje psycholožka.

„Další problém je v tom, že takoví rodiče předávají svým dětem nereálný obraz mezilidských vztahů. Neexistuje vztah, který by byl neustále jen pozitivní. Děti se s touto skutečností budou setkávat celý život a měly by vědět, že je to úplně normální. To, že se s někým pohádám nebo mám jiný názor, neznamená, že ho nemám rád nebo že náš vztah skončil.“ Nemá tedy význam tvářit se, že žijeme ve světě, ve kterém se konflikty nevyskytují, mnohem podstatnější než neúspěšné zatajování a přetvařování se je způsob, jakým s hádkami před dětmi naložíte.

Například výzkum z roku 2017 provedený na univerzitě v Severní Karolíně zjistil, že ty děti, jejichž rodiče se hádají konstruktivně, umějí samy lépe hledat řešení konfliktů. Jsou svolnější ke kompromisům, jsou empatičtější a citlivější k potřebám ostatních lidí, a navíc lépe spolupracují.

Opakované záněty uší dcery měly překvapivý důvod – naše manželské hádky

Nepodceňujte miminka

„Podstatné je, aby si rodiče uvědomili, že základy pro budoucí život si dítě buduje v rodině. A platí to i pro práci s emocemi, což je potřeba zohlednit při práci s konflikty,“ podotýká k tomu Marcela Vojířová. Pokud tedy na sebe před dětmi ječíte, nebo se dokonce častujete vulgaritami, učíte je tak, aby všechny své budoucí spory řešily podobným způsobem.

Jestliže máte doma miminko, dost možná si říkáte, že je ještě příliš malé na to, aby nějaké spory vůbec vnímalo a měly na něj vliv. Ale podle odborníků jsou už půlroční děti velmi citlivé na napětí, které mezi rodiči panuje. Výzkum z roku 2009, jehož výsledky byly publikovány v odborném magazínu Journal of Child Psychology and Psychiatry, ukázal, že už šestiměsíční miminka dokážou identifikovat vztek, napětí a agresivitu z obličejů rodičů a v takových situacích se sama ocitají ve stresu a stoupá jejich krevní tlak. Průběh a úroveň svých hádek tedy nepodceňujte ani před zcela malými dětmi.

Hádáte se před dětmi? Následující pravidla byste měli dodržovat

Není to tvoje chyba

V první řadě musí děti cítit, že je váš vztah funkční a že se máte rádi i přesto, že se momentálně neshodnete. „V každém funkčním vztahu výrazně převažují situace, kdy si partneři projevují svou lásku a náklonnost, nad těmi, kdy se řeší konflikty. Když má dítě jistotu, že se mají rodiče rádi, jejich občasnou hádkou se necítí ohroženo.“ Pamatujte na to, i když aktuálně žádná hádka neprobíhá, a nevynechávejte příležitosti, kdy tomu druhému můžete projevit svou lásku. Pokládáte tak pro své děti základy jistoty pro chvíle, kdy zrovna nebude panovat partnerská idyla. Když už nastane situace, kdy ve vás na partnera „bouchnou saze“, nebojte se před dítětem pojmenovat své pocity. Samozřejmě úměrně jeho věku.

Není nic špatného přiznat nahlas, že jste na sebe navzájem naštvaní, protože se nemůžete dohodnout na určité věci, podobně, jako když se dítě se svými kamarády neshodne na hřišti. Zbavíte tak dospělácké hádky v jeho očích stigmatu toho, že se jedná o něco, co bude mít na jeho život fatální dopad.

Marcela Vojířová zároveň zdůrazňuje, že je potřeba, aby dospělí sloužili dítěti jako jacísi průvodci skrze hádku: „Zejména malé děti se v konfliktu dospělých neumí samy zorientovat. Není samozřejmě potřeba zacházet do podrobností ohledně předmětu hádky, ale vždy by mělo ze strany rodičů zaznít, že se v žádném případě nehádají kvůli dítěti a že hádka není chybou dítěte.“

Nesmírně důležité je také to, aby vás děti viděly nejen se hádat, ale také usmířit se a dojít k nějakému společnému řešení. Nestyďte se před nimi jeden druhému omluvit. Ukážete jim tak, že omluva není známkou slabosti a kompromis se dá najít prakticky v každé situaci, což je jedna z nejlepších investic, kterou jim můžete do budoucího života věnovat.

Pomýšlíte na rozvod? 5 věcí, které pomohou zachránit vztah, když máte krizi!
Témata: Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Rodiče, Zatajování, Marcela Vojířová, Hádka, Sever, Idyla, Hádek, Trvání, Vztah, TAK, Sussex, Děti, Usmíření, Konflikt, Severní Karolína, Spor, Odstup, Vid