Handy Praha radí: Jak vybírat kočárek

Reklama 28.  3.  2016
S mnoha variantami kočárků se na trhu doslova roztrhl pytel a je nasnadě otázka, co má a nemá smysl při jeho nákupu řešit. Kde jde jen o design a kde už o funkčnost? Za co a proč si zaplatit? Jaké parametry neopomenout? Podívali jsme se zblízka na několik tipů, které každá maminka v praxi ocení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co všechno můj kočárek umí

Pro novorozence se pořizují kočáry s hlubokým lůžkem, ve kterém dítě leží v rovné poloze. Lůžka některých výrobců mají polohování pro záda dítěte, ventilaci vnitřního prostoru, nebo bezpečnostní upínací systém a lze je použít jako autolůžko ve vozidle. Přibližně od 6 měsíců se používají sportovní kočáry - kočár  se sezením, které může být otočné ve směru a proti směru jízdy, s polohovací opěrkou nohou a zádovou opěrkou až do lehu. A samozřejmě 5 bodové pásy. Požadavkem je i hluboká stříška, která chrání dítě proti slunci, větru a výškově nastavitelné madlo.

Na našem trhu jsou nejžádanější trojkombinace, tedy kočár s hlubokým lůžkem, sportovním sezením a autosedačkou, která se může nasadit na podvozek kočáru stejně jako lůžko.

Komfortní jízda   

Při běžné manipulaci s kočárkem se dostanete do řady situací, ve kterých se bude hodit kvalitní odpružení kol. Ať už je to jízda po špatném chodníku, lesní cestě nebo kočičích hlavách, dopřejete komfort nejen sobě, ale i miminku. Uvědomte si, kolik času s kočárem v budoucnosti strávíte a nebojte se být nároční.

Variabilita, jednoduchost, skladnost

Při výběru kočárku sledujte, jestli bude skutečně variabilní dle vašich požadavků a představ. Jak je velký? Celkové rozměry rozloženého kočáru jsou důležité při použití ve výtahu, rozměry složeného kočáru využijete při přepravě osobním vozidlem. Jde kočár jednoduše složit a rozložit? Lze sportovní sedačku otočit ve směru a proti směru jízdy? Je kočár opatřen bezadapterovým upínacím systémem, který umožní pohodlné nasazení a vyjmutí lůžka, sedačky i autosedačky?

Myslete na nízkou hmotnost

Při koupi kočárku je jedním z hlavních požadavků jeho nízká hmotnost. Tu oceníte při každodenní manipulaci s kočárkem po schodech nebo skládání do auta. Výrobci používají odlehčené materiály – hliníkové konstrukce z tuhých profilů, lehké plasty a bezdušová vypěněná kola. Optimální varianta v poměru cena / hmotnost jsou kočáry do 12 kilogramů. 

Kvalita a servis jako prevence problémů

Při koupi kočárku se snažte vybrat značky, které se zaměřují na kvalitu a životnost.  Přestože si za jejich pořízení připlatíte, z dlouhodobého hlediska jde o dobrou investici. Zjistěte si, jestli má značka kočárku v České republice zastoupení, a to nejen prodejní pobočku, ale i servis. Možnost vyřešit jakýkoliv problém a rychlou opravu vám usnadní jeho použití nebo následně i prodej.

 

Sportovní kočárek JANÉ CROSSWALK

13.500 Kč

Klepněte pro větší obrázek

Patentovaný typ složení umožňuje redukci až o 30 %. Systém dovoluje rozložení kočárku jednou rukou. Zadní část konstrukce je ve tvaru obráceného písmene „c“ a zaručuje tak volnou a lehkou chůzi. Sportovní sedačka má polohování opěrky nohou, nastavitelný sedák do třech poloh a sklopnou zádovou opěrku do lehu pro maximální prostor a pohodlí dítěte. Zdvojená parkovací brzda je s ovládáním na rukojeti. Zadní pérování se dvěma tlumiči umožňuje nezávislé pérování každého kola a stabilitu kočáru při jízdě v terénu. Sedačka má polohovatelnou opěrku, velikost ve složeném stavu je 67 x 60 x 36 cm, v rozloženém stavu 85/107 x 60 x 95/116 cm. Kočár je odolný proti vodě, větru, prodyšný a váží 10,6 kg. V ceně je taška s přebalovací podložkou, originál pláštěnka s okénkem, ochranný návlek na madlo a košík.

 

Kombinace JANÉ CROSWALK COCHE

19.600 Kč

Klepněte pro větší obrázek

Kombinace sportovního kočárku Jané Crosswalk a odlehčeného lůžka Transporter Lite s vnitřní ventilací a polohováním zad.

Trojkombinace JANÉ CROSSWALK FORMULA TRANSPORTER LITE

23.800 Kč

Klepněte pro větší obrázek

Kombinace sportovního kočárku Jané Crosswalk, odlehčené korby Transporter Lite a autosedačky Koos.

Kombinace JANÉ CROSSWALK MICRO

17.700 Kč

Klepněte pro větší obrázek

Kombinace sportovního kočárku Jané Crosswalk a odlehčeného lůžka Micro.