Maminka.czKojenec

Hemeroidy - problém, o ktrerém se nemluví a může potkat i vás!

Adéla Vedralová 22.  1.  2012
Hemeroidy - problém, o ktrerém se nemluví a může potkat i vás!
Onemocnění nazývané hemeroidy zdaleka nepostihuje jen homosexuály nebo řidiče z povolání, jak se traduje. Úplně klidně jimi můžou trpět těhotné ženy, ale hlavně maminky po porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hemeroidy jsou vlastně žilní pletence v konečníku a máme je úplně všichni. Jenže o nich ani nevíme, dokud se z jakéhokoliv důvodu nezvětší. Potom přicházejí velmi nepříjemné potíže. Vřídky na konečníku bývají hodně bolestivé a znepříjemňují vyprazdňování. Jak se vlastně projevují? Pokud cítíte ostrou bolest v oblasti konečníku kdykoliv jdete na záchod a ve stolici či na toaletním papíře objevíte dokonce stopy krve, je velmi pravděpodobné, že se u vás objevily právě hemeroidy.

Do rizikové skupiny patří i budoucí maminky a hlavně pak maminky, které právě porodily své miminko. V těhotenství totiž hodně žen trpí zácpou a tak je nápor na konečník o dost větší než obvykle. Tužší stolice může konečník velmi podráždit, poranit a můžou vzniknout právě hemeroidy. Rodičky zas k tomuto nepříjemnému neduhu přijdou následkem tlačení v poslední fázi porodu. Jde o velmi častý jev, postihuje dokonce cca 60% žen.

Když už se vám něco takového přihodí, je dobré navštívit lékaře specialistu (proktolog), který diagnózu potvrdí a předepíše léčbu podle rozsahu onemocnění. Pokud jste si ale stoprocentně jista, že jde o hemeroidy, můžete si pořídit volně prodejné léky v kterékoliv lékárně. Existují velmi účinné mastičky nebo čípky, také se prodávají namíchané bylinkové směsi. Z nich si pak můžete udělat silný odvar a dopřát si několikrát denně sedací koupel. Nejčastější přísadou je například dubová kůra. Intenzivní léčba by měla trvat pár týdnů a je možné, že se tento problém ještě v budoucnu zopakuje.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Problém, Muž, Dubová kůra, Hemeroidy, Vaš, Zdraví na Heureka.cz