Maminka.czZdraví

Hemoroidy v těhotenství? Hodně pijte a jezte vlákninu, radí lékařka

Michaela Láchová 1.  9.  2018
Jak se vyvarovat hemoroidů v těhotenství? Dodržujte pitný režim a jezte vlákninu, zejména čerstvé ovoce a zeleninu. Vyvarujte se dlouhého stání, říká MUDr. Michaela Schneiderová z proktologické ambulance VFN v Praze. Jaká je další prevence vzniku hemoroidů?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Proč se objevují nebo často výrazně zhoršují hemoroidy právě během těhotenství? 

Během těhotenství dochází ke zvětšování dělohy a to vede k útlaku okolních orgánů a cév. Útlak dolní duté žíly a pánevních žil způsobuje zhoršení odtoku odkysličené krve. Zvýšeným tlakem krve na žilní stěnu dochází k rozšíření žíly a ke vzniku varixů – hemoroidů. Významnou roli hraje i genetická dispozice. 

Slinění, zácpa nebo hemoroidy aneb o čem se v těhotenství nemluví


Existuje nějaká prevence proti hemoroidům? 

Prevence vzniku hemoroidů v těhotenství zahrnuje opatření proti obstipaci (neboli zácpě stolice) dodržováním pitného režimu a zvýšeným příjmem vlákniny v podobě čerstvého ovoce a zeleniny. Dále je vhodné omezení dlouhého stání, nošení volného oblečení, adekvátní pohybová aktivita – dobrá je chůze, plavání. Při sezení si položte dolní končetiny do horizontální polohy a ve spánku se snažte ležet na levém boku. 

Jaká léčba hemoroidů je během těhotenství možná? 

V těhotenství se doporučuje lokální léčba hemoroidů. K dispozici je velký výběr volně prodejných mastí a čípků. Chirurgická léčba není doporučována. Při komplikacích, jako je trombotizace hemoroidů, se provádí malý chirurgický výkon v lokální anestezii. Pokud i po porodu přetrvávají hemoroidy a dochází ke krvácení, je nutné navštívit proktologickou poradnu a zvážit některou z možností doporučované léčby. 

Průvodce těhotenstvím ve dvou minutách

Hemoroidy u batolete: zapříčinit je může vysedávání na nočníku

[ArticleBox ORIGINÁL Hemeroidy: Nepříjemný problém nejen v těhotenství. Co pomáhá?  : 46964

Usínání u televize i vysoké podpatky. Co vše může v těhotenství ublížit?
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Tipy a rady v těhotenství, Vlak, Pitný režim, Významná role, Horizontální poloha, Dolní končetina, Chirurg, Nepříjemný problém, Prevence, Lokální léčba, Odtok, Volné oblečení, Rozšíření, Žilní stěna, Zvýšený tlak, Čerstvé ovoce, Levý bok, Lékařka, Genetická dispozice, Okolní orgán, Hod, Velký výběr, Zdraví na Heureka.cz