Maminka.czZrcátko

Hemoroidy v těhotenství: problém, kterým se nikdo nechlubí, dokáže pořádně potrápit. Jak si ulevit? Vysvětluje Kamila Žižková

Vanda Stöckbauerová 18.  5.  2023
Jedním z tabuizovaných témat a strašákem v těhotenství jsou hemoroidy, které mohou toto období i šestinedělí pěkně znepříjemnit. V dalším pokračování nové rubriky Zrcátko se dozvíte, co to vlastně hemoroidy jsou, jak si můžete při jejich výskytu pomoci sama, a kdy se obrátit na lékaře. Vysvětluje gynekoložka Kamila Žižková.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

I když se o tomto tématu moc nemluví, nemělo by být tabu. Pravdou totiž je, že každý člověk má hemoroidální uzly v žilních řitních pleteních, které pomáhají utěsňovat řitní otvor a tím pádem udržovat stolici. Podílejí se i na správném vyprazdňování. O chorobě lze mluvit tehdy, když cévní pleteně zbytní a začnou způsobovat obtíže, jako je pálení, svědění, krvácení, bolest a problémy s vyprazdňováním, objevit se může i krev.

VIDEO: Proktolog Martin Kouda hovoří o hemoroidálním onemocnění

Rizikové faktory

Jedná se o jedno z nejčastějších onemocnění konečníku, které postihuje kolem 40 % populace. Lidově „hemeroidy“ trpí především lidi se sedavým způsobem života, ale i cyklisty a právě těhotné ženy. „Výskyt hemoroidů v těhotenství je velmi časté onemocnění. Významným rizikovým faktorem je zejména to, že se zvětšuje děloha, která zatěžuje pánevní dno a utlačuje také žíly,“ říká gynekoložka MUDr. Kamila Žižková. Svůj podíl mají i hormonální změny, dochází k povolení žilní stěny a ke změnám v cévním řečišti. Riziková je pro vznik problémů také zácpa, která těhotné ženy často trápí. Problémy způsobuje i vysoký stah řitního svěrače (bývá daný konstitučně a nejde ovlivnit).

„Dalším rizikovým faktorem jsou protrahované porody nebo dlouhé tlačení u porodu,“ vysvětluje Kamila Žižková a doplňuje: „Není výjimkou, že si žena u porodu vytlačí i konečník, respektive hemoroidy. Ve většině případů se ale její stav během šestinedělí zlepší. Žena má ale větší riziko vzniku onemocnění v pozdějším věku, nebo ji mohou trápit už trvale.“

Mezi další rizikové faktory, a to nejen v případě těhotenství, se řadí:

  • dlouhé sezení
  • nedostatečný pitný režim
  • nedostatek vlákniny v potravě
  • dlouhé vysedávání na toaletě
  • nedostatečná nebo nešetrná anální hygiena
  • častá zácpa, nebo naopak průjmovitá stolice

Rozdělení hemoroidů

Hemoroidy dělíme na vnitřní a vnější. Vnější hemoroidy se objevují kolem řitního otvoru a vypadají jako namodralé uzlíky. Vnitřní hemoroidy mohou být vytlačeny ven, a pak jsou takzvaně vyhřezlé. V hemoroidálních žilách může dojít také k trombóze (viz níže) nebo k uskřinutí. Obě potíže se projevují nepříjemnou bolestí.

Zejména po tuhé stolici se často objevuje i krev. Ale pozor: krev ve stolici může být projevem různých onemocnění a to včetně rakoviny tlustého střeva, proto by se lékařské vyšetření nemělo odkládat.

K určení rozsahu onemocnění se využívá čtyřstupňová klasifikace:

I. stupeň: uzlíky jsou jen trochu zvětšeny, při vyprazdňování nevyhřezávají ven. Jsou provázeny krvácením a pocitem tlaku

II. stupeň: uzly během defekace vyhřezávají ven, následně se spontánně vracejí dovnitř. Člověk pociťuje tupý tlak, svědění a pálení. Objevuje se krvácení.

III. stupeň: uzly jsou trvale vyhřezlé mimo řitní kanál. Objevuje se pocit zduření, výtok z konečníku a potíže s udržením stolice.

IV. stupeň: uzly jsou trvale venku, přidává se zánět a vředovatění

Prevence a léčba

„Při výskytu obtíží si žena může pomoci také sama a to zejména vyváženou stravou, která obsahuje hodně vlákniny, dostatečným pitným režimem nebo například vynecháním toaletního papíru a používáním spíš nějaké spršky,“ radí Kamila Žižková.

V těhotenství byste tedy měla hodně pít, ideální je voda nebo ředěné ovocné šťávy. Do jídelníčku je vhodné zařadit potraviny bohaté na vlákninu, jako je ovoce, zelenina, lněné semínko nebo lněný olej, celozrnné pečivo, oříšky, luštěniny… A zapomínat byste neměla ani na pravidelný pohyb. A v neposlední řadě je vhodné dbát na dostatečnou anální hygienu, ideální je bidet nebo sprška, případně jemné otírání.

„Další možností léčby jsou masti nebo čípky, které jsou volně prodejné, nebo například obklady z dubové kůry nebo i sedavé koupele,“ říká lékařka. Čípky, masti a změkčovadla dostanete v lékárně, ale je vhodné informovat lékárníka o těhotenství. Na škodu nejsou ani doplňky stravy, jako je hořčík a vitamin C, případně doplňky stravy s lněným semínkem, které jsou vhodné pro těhotné ženy. „Po porodu je vhodné posílit pánevní dno, bříško a bránici,“ dodává lékařka.

Větší problémy se neobejdou bez prohlídky u odborníka

Pokud obtíže přetrvávají, je vhodné informovat lékaře, který může předepsat léky na posílení cévní stěny. „U hemeroidálních onemocnění jsou lékem první volby tablety s obsahem flavonoidů, například Detralex, které jsou na lékařský předpis. Jedná se o preparát, který mohou ženy užívat i v těhotenství, zvyšuje napětí žilní stěny a odolnost cév, omezuje tvorbu otoků a má protizánětlivý účinek. Jeho podání však musí být schváleno lékařem,“ říká MUDr. Žižková. V neposlední řadě je důležité zmínit, že v indikovaných případech se hemoroidy dají řešit i chirurgicky. Je však nutné navštívit odborníka – proktologa, který se specializuje na onemocnění konečníku. Léčbu pak stanoví individuálně, podle stupně, velikosti a charakteru hemoroidálního onemocnění. Opět i zde platí, že i když máte obavy a stud, je dobré si uvědomit, že proktologové vyšetření rekta provádějí každý den a je to pro ně běžná věc. Takže odhoďte stud a řešte problémy včas, ušetříte si mnohdy bolestivé trápení.

Komplikace v podobě perianální trombózy

Bolestivou nepříjemnou komplikací může být akutní perianální trombóza. Je nejčastější komplikací zevních hemoroidů. Projevuje se náhle vzniklým, výrazně bolestivým zduřením při okraji řitního otvoru. Při ohmatání má tvrdá bulka velikost hrášku až třešně. Příčinou je krevní sraženina v cévě podkožní hemoroidální pleteně. Vzniká často po usilovném tlačení tuhé stolice při zácpě, případně po tělesné námaze. U větší anální trombózy je nutné ambulantní ošetření v lokální anestezii u proktologa. Jedná se o rychlý úkon, kdy lékař vytlačí sraženou krev z bulky a pacient pocítí okamžitou úlevu. U malé bulky (zhruba do velikosti pecky třešně) se lokálně aplikují masti na rozpuštění trombu a jeho vstřebání. Vždy je však dobré vyhledat odborníka, aby zhodnotil závažnost onemocnění a nasadil odpovídající léčbu. 

5 porodních překvapení: Placenta, odchod stolice, očistky... Co dalšího vás může zarazit?

Kdo je Kamila Žižková?

Sympatická maminka pracuje jako lékařka v oboru gynekologie a porodnictví a ve volném čase se věnuje instagramovému profilu moje_gynpor, ve kterém vtipnou formou vzdělává o ženském těle a sexualitě. Vyhrála první místo v naší soutěži Maminka roku 2022 v kategorii maminka blogerka. 

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Zrcátko, Zdraví žen, onemocnění, Kamila Žižková, Trombóza, Populace, Gynekologie, Hemoroidy, Lékař, Stolice, Gynekoložka, Detralex, Konečník, Zdraví na Heureka.cz