Maminka.czSlavné maminky

Herečka Brigitte Nielsen po deseti umělých oplodněních a následném porodu v 54 letech: Frida je moje největší výhra!

Dita Mrázková 16.  2.  2023
Herečka, bývalá modelka a máma čtyř dospělých synů tolik toužila po dceři, že vydržela nejen tlak médií, ale především i sérii umělých oplodnění, která podstoupila. Před čtyřmi lety se konečně dočkala a porodila dceru Fridu. Jaké výhody vidí v mateřství po padesátce? A co vzkázala všem kritikům?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když vyrůstala ještě coby mladá dívka v rodném Dánsku, nosila korzet proti skolióze a ortopedické boty, protože její pravá noha byla delší než levá. Měřila 185 cm, spolužáci jí přezdívali "žirafa" a byla tak hubená, že do školy nosila tři páry kalhot na sobě. Plánovala, že se stane knihovnicí stejně jako její matka. Neohrabané knihomolky si však všiml modelingový skaut, a tak se stala múzou návrháře Helmuta Langa.

Herecká kariéra na sebe nenechala dlouho čekat a "blonďatá žirafa" si zahrála ve filmech Rudá Sonja, Rocky, Princezna Fantaghiro a spoustě dalších. Z bývalých vztahů má celkem čtyři syny: Juliana (38), Killiana (33), Aarona (29) a Roula (27).

VIDEO: PODCAST MAMINKA: METODA LUDMILY MOJŽÍŠOVÉ POMÁHÁ ŽENÁM OTĚHOTNĚT

Když poznala svou velkou lásku, o patnáct let mladšího bývalého italského modela Mattia Dessiho, zatoužila otěhotnět popáté. Jenže přirozenou cestou se páru počít nedařilo, a tak přišla na řadu série umělých oplodnění.

"IVF není proces, který by zvládl každý. Jste na spoustě léků. Je to velmi nákladné. Hormony udělají s různými ženami různé věci... Je to zničující. Partner, se kterým jste, musí být na stejné lodi stejně jako vy, pokud tedy nejste žena, která chce vychovávat dítě sama. Musíte zůstat realisté, a pokud jste navíc starší, okolnosti jsou proti vám," zavzpomínala v rozhovoru pro The Guardian na nelehkou dobu Brigitte.

Klepněte pro větší obrázek

Jenže pak přišel zázrak, slovy nadšené čekatelky doslova "výhra v loterii". "Chtěla jsem tomu dát šanci do doby, dokud byla nějaká embrya. A ono to vyšlo. Vyhrála jsem!"

Manželé poprvé viděli Fridino srdíčko v pátém týdnu těhotenství a každý týden chodili na kontroly. "Můj lékař mi řekl: 'Být vámi, nikomu bych to neříkal, dokud nebudete ve 27. týdnu těhotenství'." Lékař také řekl, že plod sice má 98% šanci na přežití, ale za předpokladu, že Brigitte zůstane necelých sedm týdnů pod dohledem v nemocnici. Své těhotenství tak tajila, a to i před svou matkou.

Klepněte pro větší obrázek

Happy end v podobě narození dcerky 22. června 2018 byl pro pár úžasným společným zážitkem. "Jsme šťastní, že můžeme v našem životě přivítat naši krásnou dceru. Byla to dlouhá cesta, ale stála za to," svěřili se magazínu People šťastní rodiče.

Být matkou po padesátce má podle Brigitte rozhodně své výhody: "Jsem ráda, že mám malou teď, protože když jsem měla ve dvaceti své první dítě, neměla jsem ani ponětí, co dělám. Byla jsem úplně mimo," přiznala.

Klepněte pro větší obrázek

Svou dceru hodlá chránit před nástrahami sociálních sítí, ze kterých má herečka velké obavy. "Vidím tam totiž hodně samoty a osamělosti. Chci Fridu víc posílit. Chci, aby cestovala a aby zažila i určitý pocit zodpovědnosti. Trochu té výchovy, jakou jsem měla já. A až mi jednou řekne 'mami, ty jsi ale stará bába', odpovím jí: 'Ano, jsem, ale taky jsem ta nejlepší máma,'" dodala herečka.

Témata: Těhotenství, Porod, Láska a vztahy, Rodina, Mateřství, Slavné maminky, Životy slavných, Rodičovství, Výchova, Syn, herečka, Matka, Dcera, Neplodnost a IVF, Celebrity, Sociální sítě, mateřská láska, Děti slavných, matka a dcera, Početí, Umělé oplodnění, Hollywood, modelka, Dánsko, padesátnice