Maminka.czSlavné maminky

Herečka Kristýna Hrušínská: Náš Vojta by chtěl být momentálně buď Hurvínek, nebo Belmondo

Dita Mrázková 5.  1.  2022
Letos v červnu bude mít premiéra filmu Pánský klub, kde si zahrála jednu z hlavních rolí, a kterou režíroval její muž Matěj. Momentálně ji můžete vidět v roli tajemné Vandy v seriálu Ulice. Kristýna je mámou čtyřletého syna Vojty, ale nedávno do rodiny přibyl nový přírůstek!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na Instagramu jste nedávno sdílela fotku nového člena rodiny, štěně Monellu. 
Syn Vojtík z něj má asi velkou radost.

To teda! Kdykoli jsme šli kolem někoho, kdo má psa, hned se k němu vrhal a ptal se, jestli si může psíka pohladit. A ta jeho radost, když ho pes olízl! Dokonce se v létě na dovolené naučil svou první anglickou větu:  “Can I touch him, please?” To aby si mohl pohladit všechny psy, které jsme potkali. Škoda, že jsem je nepočítala, bylo by to hodně vysoké číslo.

VIDEO: Seriál Ulice: Vanda na úplném dně

Mám doma o něco staršího syna a pejska se chystáme taky pořídit. Jedním z důvodů bylo i to, že syn – jedináček - se začal cítit trochu osaměle. Rozhodli jste se pro nového člena rodiny s ohledem i na tento fakt?

Možná trochu. A je super vidět, jak je Vojta najednou zodpovědnější. Kdykoli Monella něco začne kousat, hned k ní přiběhne a povídá: „Nesmíš, Monello, fuj je to!” Je paráda, jak to, co dřív ničil, začal teď chránit. Myslím, že má pocit důležitosti. To je dobře.

Vím, že sourozence nejde nahradit zvířetem, ale na druhou stranu si myslím, že starost a péče o domácí zvíře pomůže dětem mimo jiné vybudovat smysl pro nějaký řád a povinnost. Na kolik zapojujete Vojtíka vy?

Monelle jsou teď čtyři měsíce, tak ji pomalu začínáme cepovat, abychom se v budoucnu nezbláznili. Vojta ji učí “sedni”, “čekej” a “ke mně”. A daří se mu. Ovšem jen doma. Když jsme někde v parku, kde je víc lidí, Monella běží na jednu stranu, Vojta na druhou a my s Matějem jsme zralí na přesun do blázince. Tak jdeme k nejbližšímu okýnku a dáme si svařák nebo plzeň a čekáme, až se oba vyřádí a odpadnou. (směje se)

Žijeme v době, která odpírá svobodu nejen nám dospělým, ale taky dětem. Musela jste v období covidu řešit něco, s čím jste si jako máma nevěděla rady? Například synovy zvídavé otázky, zavřenou školku, lockdown...?

Naštěstí ne, školku zavřeli až v březnu, chvíli na to jsme čapli covid a byli v karanténě na chalupě. Průběh jsme měli víceméně dobrý, já byla jen unavená, bolela mě hlava a občas jsem špatně dodýchávala, Matěj měl to samé plus asi tři dny horečky a Vojta neměl ani náznak nemoci, na kterou byl pozitivní. Tak jsme si dali měsíc na chalupě a přečkali tam uzavření školky. Co mě hodně mrzí je, že přicházíme o veškeré školkovské akce, jako besídky, průvody a tak. Všechno se kvůli covidu buď ruší, nebo probíhá bez rodičů. To je mi líto, protože Vojta pak vyroste a všechno nám to uteče.

Canisterapie – léčba zvířecí láskou, která se "ordinuje" už i ve školkách

Snažíte se aktuální situaci nějak zlehčovat, nebo Vojtovi vysvětlujete věci pragmaticky?

Vojtík je docela chytrej kluk, ví že je tady nemoc, kvůli které se nesmí to, nebo tamto a dál to neřeší. Myslím, že víc ho tím v jeho čtyřech letech zatěžovat nemá smysl.

Pocházíte z velké herecké rodiny. Vidíte ve Vojtovi pokračování uměleckých genů? 

Abych řekla pravdu, kašpar to je, to ano. Teď ho začaly docela bavit šachy, což je super. Jezdí taky na koloběžce, přeskakuje z nohy na nohu a buď huláká, že je Hurvínek, nebo Belmondo. Pravda, různorodá dvojka, ale co. Nebo jdeme po Zámeckých schodech a on se z ničeho nic svalí na zem a skutálí se po nich, dole se zvedne a prohlásí: “Ještě jsem si nedokouřil svou polední cigaretu.”  

Dala jste si do nového roku nějaké to předsevzetí? 

Nedala. Od té doby, co se mi narodil syn, mám jedno velké předsevzetí a to být dobrou mámou. Na tom pracuji a budu pracovat.

Témata: Děti, Slavní rodiče, Předškolák, Rodina, Slavné maminky, Životy slavných, Výchova, Instagram, Syn, herečka, Filmová novinka, Ulice, Kristýna Hrušínská, Matěj Balcar, Pes, Jan Hrušínský, Jedináček, divadlo, Miluše Šplechtová, režisér, Vojta, Vanda, Pánský klub, Plzeň, Důležitost