Maminka.czSlavné maminky

Herečka Lída Rašilovová: "Čokoládičky, zmrzlinky, sladká pitíčka... Tuhle vášeň musím krotit u Saši i u naší Marušky!"

Dita Mrázková 6.  6.  2023
Přestože je herec Saša Rašilov díky své dospělé dceři z předchozího vztahu už dědečkem, s Lídou vychovává dvě malé divošky a společně hrají i v jednom divadelním představení. V čem se na výchově shodnou a v čem už míň? Jaký je Saša táta? A čemu učí Maruška s Emilkou svou mámu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Se Sašou spolu hrajete v divadelní komedii Už tě mám dost. Prozradíte, kdy a zda vůbec se míváte dost? A jaký máte recept na to, aby se tak nedělo? 

Je to tak, hrajeme spolu a je to super. Jestli se mě ptáte na takové to asi tříminutové "už tě mám dost", tak to je asi normální. Většinou se mi to děje, když mám PMS nebo jsem unavená, takže to se Sašou jako takovým nemá ve finále nic společného. Ale jinak nám to i po těch letech spolu pořád klape. Když nás něco štve, tak si to snažíme rovnou říct, hlavně nic nehromadit, hodně mluvit, respektovat se. Oba máme rádi svůj klid i společnost. Žijeme zaplaťpánbu spolu, ne vedle sebe.

VIDEO: PYŠNÝ ČTYŘNÁSOBNÝ TATÍNEK SAŠA RAŠILOV O SVÝCH DCERKÁCH

Co jste si jako máma uvědomila, ale před dětmi jste o tom neměla ani páru?

Že ne vždycky to bude sranda. Že dítě, které v noci nespí, má přes den víc energie než matka, která pro změnu nespí kvůli němu. Že budu pod daleko větším tlakem než kdykoliv předtím a nikdy si nebudu jistá, jestli to či ono dělám správně. Že budu mít už pořád trochu strach. A taky že můžu tak moc milovat.

Vaše dcerky Maruška s Emilkou jsou co do podoby každá úplně jiná. Jaké jsou povahově?

Naše dcery jsou veskrze šťastné bytosti, jsou to divošky i divoženky. Marie žije v nějakém vlastním světě plném víl a skřítků a je v něm hlavně tehdy, když se po ní něco vyžaduje (směje se). Zároveň je strašně křehká a přemýšlivá. Emilka, ta mi dává docela zabrat. Vypadá sice jako andělíček, ale je to solidní divoch. Máme za sebou pád, při kterém přišla o horní zuby jedničky, dalším pádem si rozrazila bradu... Je to s ní velká jízda.

Když to tak poslouchám, je mi asi jasné, co odpovíte na otázku, čemu vás holky nejvíc učí...

No jistěže trpělivosti! A taky tomu, že plánování mají v rukou právě naše děvčata. Pokaždé, když si naplánuju výlet, práci nebo cokoliv jiného, holky onemocní a je po plánech. Čili bych to shrnula: učí mě nelpět na věcech a vědět, že během chvíle může být všechno jinak.

Jak byste charakterizovala Sašu v roli táty?

Saša je milující, starostlivý, laskavý, je teda úzkostlivější než já, ale když má čas a je s holkami, tak s nimi blbne, hraje si, čte jim, jdou spolu na kolo, prostě se jim věnuje naplno. Ovšem nedávno jsme se dozvěděli od naší Marie, že já ani její otec – mistr mluveného slova – neumíme číst pohádky tak dobře jako babička z Valašska!

Patří Saša do kategorie rozmazlovacích tatínků, nebo je naopak za přísňáka?

Víc je rozmazlovací, ale dokáže být i přísný. 

Je něco, na čem se jako rodiče neshodnete?

Ještě jsme nenarazili na nic, v čem bychom se neshodli. Shodneme se vlastně na všem. I když teď mě napadá jedna věc. Jsou to čokoládičky, bonbonky, zmrzlinky a sladká pitíčka. Saša by totiž mohl žít jen na cukru a bohužel stejnou vášeň má i Maruška. Takže je oba dost krotím. Emilka má naštěstí radši maso.

 

MAruška má režijní sklony, hlavně na nás. Emilka zase ze všech hudebních nástrojů nejvíc miluje vrtačku...

 

Vy už jste díky němu i nevlastní babička!

Ano, je to tak, Eliášek je bezva kluk, roste z něj také silná osobnost. Je strašně vtipný a s Emilkou budou asi velcí parťáci!

Díky vám rodičům znají dcery herecký svět asi celkem dobře. Inklinují už k nějakým scénkám před publikem, vidíte v nich herecké vlohy? 

To máte pravdu, znají, Marie chodí do dramaťáku, krásně zpívá a je velmi muzikální. Má dost režijní sklony, hlavně na nás (směje se). Emilka má z hudebních nástrojů nejradši vrtačku. Taky šroubovák a kladívko, to ji fascinuje asi nejvíc. Tak ještě uvidíme, jakým směrem se vydá.

Na Instagramu jste zmínila, že vám s úklidem pomáhá jedna obětavá Ukrajinka. Co byste vyzdvihla jako to "nej" na úklidu od uklízečky? Ptám se proto, že spousta znavených matek by potřebovala s domácností pomoct, ale pozvat si domů někoho cizího, byť osvědčeného, se bojí. Nejčastěji zní věta: „To bych si musela nejdřív pořádně uklidit, než bych ji pozvala domů…“

Pavlu mi doporučil kamarád scénograf, tak jsem neměla obavu. Ovšem ze začátku jsem doma, než měla přijít, pokaždé uklidila, to je pravda. Teď už mě ale ani nehne. Vidím doma zrcadlo, které není úplně čisté, ale řeknu si: "Nedělej to, pozítří přijde Pavla." To si radši zablbnu s holkama. Ale jinak samozřejmě uklízím, tedy dělám udržovací pořádek a Pavla gruntuje. Uklízím večer, až uložím holčičky, ale zase nechci být úplně servaná. Chci mít sílu si něco přečíst, popovídat si se Sašou nebo neusnout u filmu hned po zapnutí televize. Nechat si pomoct je fajn. 

Témata: Děti, Slavní rodiče, Láska a vztahy, Rodina, Mateřství, Slavné maminky, Rodina a vztahy, Slavní tatínci, Životy slavných, Rodičovství, Výchova, Instagram, Chování a vztahy, herečka, Dcera, tatínek, Rodiče, Herec, Inspirativní ženy, Sourozenci, Dcery, PMS, Lída Rašilovová, Saša Rašilov, Vášeň