Maminka.czSlavné maminky

Herečka Uma Thurman k demonstracím proti potratům v USA: Holky, nedejte se, děloha je jen vaše!

Dita Mrázková 1.  11.  2021
Jít, či nejít? Těžká volba pro ženu, která z nějakého důvodu nechce nebo nemůže, odnosit své děťátko a uvažuje o potratu. Před pár týdny proběhly v USA demonstrace za práva těchto žen, kterým tamní zákony zpřísnily podmínky potratů. Veřejně se jich zastala i hollywoodská herečka. Co vzkázala v otevřeném dopise?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Potrat je osobní volba, ne právní debata..." "Naše těla, naše mysl, naše síla..."
"Hleďte si své vlastní dělohy..."

Stovky podobných transparentů, jejichž majitelkami byly rozzlobené ženy demonstrující za práva na potraty. To vše bylo před pár týdny k vidění v několika amerických státech, především v Texasu, který je dějištěm celonárodního boje proti zákazu potratů. Právě tam začal 1. září tohoto roku platit zákon, jež zakazuje provádět téměř všechny potraty od zhruba 6. týdne těhotenství, když už lze rozpoznat srdeční tep embrya. Oponenti však apelují na fakt, že v tomto období spousta žen ještě ani neví, že je těhotná.

VIDEO: Samovolný potrat

Situace nenechala v klidu herečku Umu Thurman, která je mámou tří dětí, dcery Maye (23) a syna Levona (19) a dcerky Luny (9). Sama totiž jedním bolestným potratem prošla.
A 21. září vydal deník Washington Post její článek, ve kterém se Uma o svou osobní zkušenost podělila. V mládí neplánovaně otěhotněla se starším mužem a nevěděla, jak situaci řešit. Obrátila se proto na svou matku. Ta v té době byla ale hospitalizovaná s vážnou nemocí v nemocnici, své dceři však potrat radikálně doporučila.

"Bylo to, a stále je, opravdu hodně bolestivé téma. Šlo o moje nejtěžší rozhodnutí v životě. Chtěla jsem si dítě nechat, ale v rodině jsme se nakonec shodli, že ukončení těhotenství pro mě bude tou správnou volbou," otevřeně svěřila v dopise Uma. Potrat podstoupila v Německu, kde měla tehdy pracovní závazky.

Maminka roku 2021: Klára Antonova Fischleinová se rozhodla mluvit o potratu dcery. Pomáhá tak ostatním s podobnou bolestnou zkušeností

Herečka tak vyjádřila podporu všem ženám, které si musely projít stejnou zkušeností i těm, kterým kvůli novelizaci potratového zákona hrozí odebrání základních práv. "Všem ženám a dívkám v Texasu, které jsou zostuzovány, protože mají dělohu, vzkazuji: Sleduji vás a jsem v tom s vámi!"

Témata: Zdraví, Děti, Než otěhotníte, Slavné maminky, Psychika, herečka, Kariéra, USA, Bolest, Strach, Potrat, Texas, Washington Post, Guttmacherův institut, Demonstrace, transparent, Zákon, Uma Thurman, Volby, May, Německo, Právo, Děloha, Uma Thurmanová, Holka, Zdraví na Heureka.cz