Maminka.czZdraví

Hladká elegance

Pavla Millerová 20.  7.  2009
Hladká elegance
Ochlupení celého těla v minulosti plnilo ochrannou funkci a funkci tepelného izolátoru. Časy se ale mění a co kdysi bývalo nutností, je dnes spíše na obtíž. Moderní metody odstraňování nežádoucích chloupků jsou praktické, pohodlné a především rychlé. A navíc je hravě zvládnete samy doma.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco ještě nedávno se v České republice zbavovali chloupků pouze tanečnice, homosexuálové a někteří sportovci, dnes je zcela běžné odstraňování porostu po celém těle nejen bez ohledu na profesi, ale také na pohlaví.

„Z čistě zdravotního pohledu není zcela nezbytné odstraňování veškerého ochlupení na těle jen proto, že v opačném případě bychom nedodržovali správnou hygienu,“ říká dermatoložka Marie Finsterlová a doplňuje: „Avšak při nadměrném pocení ochlupení zhoršuje prodyšnost pokožky, podporuje množení bakterií a napomáhá vzniku infekce. Z pohledu estetického jsme jistě ovlivněni módou, která trend dokonale holého těla proklamuje.“

S tím souhlasí také klinická psycholožka Sylva Biedlová: „Třebaže jsou chloupky na našem těle zcela přirozené, za normální se v dnešní době, zejména u mladší generace, pokládá hladce oholená kůže. Je to nejen trend, ale také nepsané pravidlo, jehož porušení znamená, že o sebe dostatečně nepečujeme nebo že dokonce nedodržujeme základní hygienické normy. Chlupatá lýtka jsou tak zejména ve městech považována za větší prohřešek než třeba okousané nehty či mastné vlasy.“
====Rychlý zásah====
Jestliže se chcete zbavit chloupků jednou provždy, budete s tím muset pár měsíců počkat. Letní sezona totiž není pro profesionální metody epilace, jako je použití laseru či IPL světla, nejvhodnější. Ty jsou účinné a bezpečné pouze v době, kdy pokožku nevystavujeme slunci.

Další nevýhodou moderních dermatologických epilací je kromě vysoké ceny a nutnosti několika ošetření také to, že nejsou vhodné v době těhotenství, při epilepsii a diabetu, při některých kožních onemocněních, když je tělo čerstvě opálené, potetované či přecitlivělé na světlo. I z těchto důvodů proto většina žen (i mužů) dává přednost běžně používaným domácím metodám, které sice nezaručují dlouhodobý výsledek, zato jsou však rychlé a bezpečné pro každého. Která konkrétně je ta nejlepší, záleží pouze na vašich nárocích.
==== HOLENÍ====
Nejrychlejší a také nejjednodušší způsob odstranění chloupků z povrchu pokožky pomocí žiletky nebo elektrického strojku lze provádět ve sprše i „nasucho“. Podle dermatoložky je prosté holení kvalitním holítkem také nejšetrnější k pokožce, byť je potřeba ho stále opakovat. Samozřejmě, pokud nedochází k používání nekvalitních holítek, dráždivých holicích pěn a krémů, koupání a saunování po holení či nedodržování zásad hygieny.

Aby nedošlo k poranění, je nutné použití holicí pěnu, která usnadňuje depilaci a navíc snižuje podráždění pokožky a napomáhá její regeneraci. Obzvlášť potřebná je při holení citlivých partií, jako je podpaží nebo třísla. Jednorázová holítka měňte nejpozději po třech použitích a vždy je důkladně oplachujte tekoucí vodou.

Výhody: Velice rychlá, jednoduchá, dostupná metoda, která se dobře hodí pro všechny části těla.

Nevýhody:Nebezpečí poranění a vznik jizviček, riziko mechanického i chemického podráždění, velmi krátký efekt – chloupky dorůstají rychle, navíc vypadají opticky silnější. V případě citlivější pokožky může docházet k zánětu vlasových váčků, který se projevuje začervenáním, pálením nebo svěděním.

Efekt: 1–2 dny

Na co si dát pozor: Oholená pokožka je obzvláště citlivá, proto bezprostředně po depilaci nepoužívejte deodoranty či antiperspiranty s obsahem alkoholu, které pokožku dráždí a také vysušují. Kvůli pocení, které může znásobit podráždění pokožky v podpaží, holte tyto partie raději večer.
Tip: Vsaďte na moderní pomůcky, které celý proces holení usnadňují a zpříjemňují. Namísto klasické pěny vyzkoušejte přípravky 2v1, které umožňují použít sprchový gel jako holicí krém (např. Oriflame Silk & Smooth). Holítka s ochrannými zvlhčujícími pásky (např. Wilkinson Sword Lady Protector) zajišťují hladší pohyb břitů po pokožce a snižují riziko poranění, gelová pěna na holení určená pro citlivou pokožku předchází podráždění. Holicí strojky s integrovanými gelovými pásky (např. Gillette Venus Breeze 2in1) vám ušetří čas i peníze, protože nevyžadují použití klasické holicí pěny. Novinkou sezony je pětibřité holítko (např. Gillette Venus Embrace), které zaručuje ještě preciznější oholení.
====DEPILAČNÍ KRÉMY====
Zcela bezbolestná a nejlevnější metoda likvidace nežádoucích chloupků vyžaduje zhruba 10 minut času, výsledek ale stojí za to. Zatímco holení seřízne chloupky na povrchu pokožky, depilační krémy chloupky odstraní těsně pod povrchem pokožky, a proto dorůstají jemnější a pomaleji. Přípravek v podobě krému, pěny či gelu stačí v tenké vrstvě nanést na pokožku, nechat 5–8 minut působit a poté narušené chloupky odstranit pomocí přiložené stěrky.

Výhody:Rychlé a bezbolestné, krásně hladký výsledek, dorůstající chloupky jsou potom jemnější.

Nevýhody: Možnost podráždění či dokonce alergické reakce, krátkodobý efekt, riziko zarůstání chloupků.

Efekt: 2–4 dny

Na co si dát pozor: Citlivější pokožka nemusí tento typ přípravků snášet. Proto než krém použijete, vyzkoušejte ho na malém kousku kůže, zda nevyvolá alergickou reakci. „Může jít o projevy zarudnutí, pálení, svědění nebo olupování kůže, někdy se mohou objevit i otoky a mokvání ošetřované pokožky,“ upozorňuje Marie Finsterlová na možná rizika jak depilačních krémů, tak vosku.

Tip: I když klasické depilační krémy nejsou z důvodů možného chemického podráždění vhodné pro citlivější oblasti, jako je obličej či intimní partie těla, na trhu již existují přípravky (např. značka Depilan), které vás nepříjemných chloupků zbaví i v těchto oblastech. Riziko podráždění snížíte, pokud sáhnete po výrobcích určených pro citlivou kůži s obsahem zklidňujících, výživných a hydratačních látek. Velmi pohodlné jsou přípravky v podobě pěny či mléka a výrobky pro použití ve sprše, rychlý efekt nabízí depilační krém se zkrácenou dobou působení (např. Veet).
==== EPILÁTORY====
Elektrický strojek je správnou volbou pro využití v pohodlí domova, pokud požadujete dlouhodobější efekt. Pracuje jako soubor pinzet vytrhávající chloupky i s kořínky, je však potřeba trochu praxe a zvyknutí si na nepříjemnou bolest. Ideální je použití večer po koupeli, kdy jsou ještě póry otevřené a kůže měkká. Během noci se potom pokožka zklidní a zregeneruje.

Výhody: Strojky zaručí pokožku hladkou nadlouho, navíc vyžadují pouze jednorázovou investici, takže se vyplatí jak z praktického, tak z finančního hlediska. Chloupky postupně rostou méně.

Nevýhody: Poměrně bolestivý proces nevhodný pro hustší porost, riziko zarůstání chloupků.
Na co si dát pozor: Po epilaci strojek důkladně vyčistěte a pokožku dezinfikujte. „Ideální je pleťová voda bez alkoholu, která je vhodná k ošetření epilované pokožky zvláště v teplých měsících a skvěle nahradí i tělové mléko,“ doporučuje kožní specialistka.
Efekt:1–5 týdnů

Tip: Moderní strojky splňují požadavky i té nejnáročnější ženy a mnohdy v sobě spojují ty nejlepší technologie s rafinovanými doplňky, a snižují tak bolest na minimum. Některé umožňují použití nasucho, s pěnou i ve vaně, jiné jsou vybavené nástavci pro různé partie těla, další lze použít jako epilátor, depilátor i zastřihovač chloupků.

Standardem jsou zklidňující, chladicí a masážní prvky redukující vnímání bolesti, výhodou pak holicí hlava s nástavcem na zkracování chloupků před epilací, osvětlení pro odhalení i těch nejjemnějších chloupků nebo dvě rychlosti pro epilaci různých oblastí. Novinkou je systém pro nadzvedávání chloupků, který zaručuje vyšší efektivitu, nebo nástavec pro nezkušené začátečnice.
==== EPILACE VOSKEM====
Mezi klasickými metodami patří mezi nejefektivnější, protože odstraňuje chloupek i s kořínkem. Lze ji provádět doma (s dostatečnou praxí) nebo v salonu. Vosk či jiná lepivá hmota (cukrová pasta, pryskyřice, orientální metody) se po zahřátí nanese v tenké vrstvě na pokožku, přiloží se depilační pásek z netkané textilie a rychlým tahem se spolu s nalepenými chlupy odstraní.

Metoda využívající tzv. tuhý vosk nevyžaduje použití depilačních proužků. Při postupném chladnutí totiž vosk tuhne a je možné ho odstranit přímo. Tato varianta depilace voskem je vhodná pro ženy s citlivější pokožkou, protože je šetrnější a méně bolestivá.

Výhody: Hodí se na všechny partie těla včetně úpravy obočí, lze ji provést vlastními silami v pohodlí domova, chloupky dorůstají pomaleji a jsou slabší.

Nevýhody: Ze začátku dost bolestivé, bez odborného provedení nevhodné pro citlivé partie těla, svépomocně často neprecizní, riziko zarůstání, především v podpaží a tříslech. Chloupky musejí být dlouhé aspoň 5 mm, aby dobře přilnuly k vosku. Vosky se nesmějí aplikovat na čerstvě opálenou pokožku.

Efekt:Dlouhotrvající, 2–6 týdnů, v závislosti na pokožce

Na co si dát pozor: Kůže může na epilaci horkým voskem reagovat alergií. Teplo působí negativně i na pokožku se sklonem k rozšířeným žilkám. Dvacet čtyři hodin po epilaci se vyhýbejte slané a chlorované vodě, aby nedošlo k podráždění kůže.

Tip: Voskové produkty na domácí použití jsou dnes běžně k dostání. Můžete si vybrat klasický tekutý vosk nebo voskové pásky a kromě tradičních přípravků na tělo existuje i vosk na obličej v podobě depilačních fólií či pásků (Ryor, Depilan, Veet), který je ideální pro tvarování obočí i odstranění chloupků nad horním rtem.


==== PROTI ZARŮSTÁNÍ CHLOUPKŮ?====
Nepříjemné zarůstání chlupů do kůže způsobuje zarudnutí či dokonce bolestivé záněty a pupínky. Kožní lékařka vysvětluje: „Důvodem je fakt, že chloupky jsou po depilaci seříznuté, ne špičaté, navíc rostou různým směrem a nemají sílu prorůst až na povrch kůže. Stáčí se proto do klubíčka a v kůži se pak chovají jako cizí těleso vyvolávající zánět.“

Mezi epilacemi proto provádějte peeling (na citlivé partie použijte spíše jemnější, obličejové typy), nebo se umývejte lufou, která vás zbaví starší vrstvy kůže a usnadní chloupkům růst. Po holení ošetřete pokožku jemným tělovým mlékem, zasypte dezinfekčním zásypem a už se nekoupejte ani nesaunujte. „Vhodné jsou speciální krémy či gely proti zarůstání chloupků s obsahem kyseliny salicylové, která zabraňuje rohovění buněk kůže, jemně ji olupuje a uvolňuje póry či urey, která kůži hydratuje, zjemňuje a chloupek takovou pokožkou lépe prorůstá,“ radí dermatoložka Marie Finsterlová.
====EXTRA PÉČE====
Po depilaci místo osprchujte chladnější vodou, která uzavře póry, a po usušení pokožku ošetřete přípravkem přímo k tomu určeným nebo hydratačním tělovým mlékem, ideálně bez parfemace, která by mohla kůži zbytečně podráždit. Pokožku zaručeně zklidní přírodní produkty s obsahem čajovníku, aloe vera nebo heřmánku, které hojí drobná poranění a pokožku regenerují.

Citlivější partie, jako je podpaží nebo třísla, ošetřete olejem (brutnák, mandle, meruňka, šípek) nebo zasypte dětským pudrem, který kůži dezinfikuje. Pokud chcete prodloužit efekt hladké kůže, sáhněte po kosmetice, která zpomaluje růst chloupků. „Látky v ní obsažené zpomalují obnovu zárodečných buněk ve vlasovém kořínku a omezují rohovění v ústí chloupku. Chloupky tak rostou pomaleji a tenčí, navíc se snižuje možnost zarůstání chlupů,“ vysvětluje dermatoložka.
TIP: Kromě klasického tělového mléka zpomalí růst chloupků v podpaží také speciální deodorant v kuličce (Oriflame, Bourjois) nebo antiperspirant (Dove), na nohy pak doporučujeme voňavý gelový přípravek, který navíc končetinám dodá přirozeně opálený vzhled (Nivea).

Témata: Zdraví, Časopis Moje psychologie, Chloupek, Pryskyřice, Hlad, Opálený vzhled, Chemické podráždění, Domácí použití, Nepsané pravidlo, Elegán, Šípek, Nástavec, Homosexuálové, Wilkinson, Žilka, Zdraví na Heureka.cz