Maminka.czNovorozenec

Jak najdete nejlepšího pediatra? A proč se registrovat ještě před porodem?

Simona Procházková 1.  9.  2021
Rozhodnutí, komu svěříte do péče své dítě, je obrovská zodpovědnost a měli byste ho učinit ještě dříve, než se váš potomek narodí. Podle jakých kritérií vybírat, proč vsadit na osobní návštěvu a na co dát pozor? Máme odpovědi přímo od lékařky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Správná volba dětského praktického lékaře je jednou z nejdůležitějších věcí, kterou budete muset řešit. A to ještě během těhotenství. Dříve, než nastoupíte do porodnice, byste měla mít v otázce pediatra pro své miminko jasno a být u něj v ordinaci zaregistrovaná.

VIDEO: Co dělat, aby miminka lépe spala? Zkuste tyto triky

Kde a jak hledat pediatra?

Podle čeho se rozhodnout při výběru toho nejlepšího? Každý rodič má svá vlastní kritéria. Ptejte se známých a přátel, není nad osobní doporučení a dobrou zkušenost. Reference od ostatních rodičů najdete pravděpodobně také na internetu. Preferujete raději staršího, zkušenějšího lékaře, nebo naopak mladšího, u kterého předpokládáte, že se bude lépe orientovat v možnostech moderní medicíny? Důležitá je také vzdálenost ordinace od vašeho bydliště a rozsah ordinačních hodin. Berte v úvahu dostupnost lékaře a délku dojíždění, v prvních dvou letech života děťátka budete v ordinaci pediatra poměrně častým hostem. Řešit s ním budete vše, od preventivních prohlídek (které jsou zpočátku velmi časté), očkování, kojení a výživy až po eventuální problémy při vývoji miminka a podobně. Bude vaším průvodcem, rádcem a pomocníkem a měli byste mu maximálně důvěřovat. 

„Z vlastní zkušenosti musím říci, že nejčastější způsob, jak ke mně přicházejí 'moje maminky', je doporučení od kamarádek nebo známých. Obecná kritéria jsou různá, pro každého může být důležité něco jiného. Pro jednu maminku je rozhodující, že má lékař ordinaci blízko jejího bydliště, pro jinou, že je dostupný na telefonu i mimo ordinační hodiny, dále například samotný rozsah ordinačních hodin a to, že jsou rozděleny hodiny pro nemocné a zdravé děti, někomu zase vyhovuje objednávkový systém a tak podobně,“ popisuje MUDr. Alena Šebková, praktická lékařka pro děti a dorost.

Zkušený pediatr radí, jak okamžitě utišit plačící miminko. Stojí to za vyzkoušení!

Dobrý pediatr je výhra

Realita je taková, že v některých regionech a menších městech jich začíná být dokonce akutní nedostatek, protože ti starší odcházejí do penze a nemají zástupce (víte, že celá polovina českých dětských lékařů a lékařek je ve věku od 50 do 60 let, dalších 30 % je starších 60 let a čtyřem procentům je více než 70 let? To znamená, že za pár let bude 70 % českých pediatrů ve věku nad 60 let).

Registrujte se v ordinaci včas

Nad výběrem byste měli přemýšlet už během těhotenství, zaregistrovat se u vybraného lékaře se totiž musíte ještě dříve, než nastoupíte do porodnice, jeho jméno budete uvádět do zdravotní dokumentace novorozence. Nehledě na to, že až se vrátíte s miminkem domů, budete mít úplně jiné starosti než obvolávat ordinace lékařů a zoufale hledat nějakého v místě bydliště, který bude ochoten vás přijmout. Udělejte si proto včas svůj osobní předvýběr vhodných kandidátů, a hlavně si zjistěte, zda přijímají do své evidence nové pacienty.

Nebojte se ptát!

Nemůžete se rozhodnout? Pokud váháte mezi několika lékaři, spojte se s nimi telefonicky a pokuste se sjednat osobní schůzku. Krátká konzultace přímo v ordinaci vám hodně napoví. Kromě toho, že si na vlastní oči prohlédnete prostředí a zjistíte, zda vám lékař „sedne“ (vzájemné sympatie a podobný pohled na věc jsou důležité), se můžete zeptat na vše, co vás zajímá a je pro vás důležité. Jaké jsou možnosti prevence, názor na očkování nebo alternativní medicínské metody, možnosti domácích návštěv u kojence, eventuálních odborných vyšetření a tak dále. „Péče dětského praktika je více než v jiných oborech založena na důvěře, hodně osobním vztahu a je dlouhodobá. Osobní setkání je proto dle mého názoru zcela na místě, maminka má možnost ujasnit si kritéria,“ potvrzuje MUDr. Šebková.

Preventivní prohlídky dětí: Kdy přesně vás čekají a proč jsou důležité? Známe novinky a změny

Ordinační doba, komunikace, smlouva s pojišťovnou!

V době různých alternativních přístupů je vhodné mít dopředu jasno, zda budete s lékařem vašeho potomka „naladěni na stejné vlně“ či zda se dokážete bez problémů domluvit na rozumném kompromisu ve prospěch dítěte. Pro příklad, maminka, která je odhodlaná nenechat své dítě očkovat, může mít problém najít pediatra, který její rozhodnutí bude akceptovat, podobná situace může nastat v případě, že preferujete lékaře, který se nebrání využívání homeopatie a dalších „méně obvyklých“ metod. Určitě se zajímejte o rozsah ordinačních hodin, abyste pak nebyli překvapeni, že není lékař k dispozici vždy, když ho potřebujete. Nabízí například možnost konzultací po telefonu nebo komunikaci e-mailem? Návštěvu doma po návratu z porodnice? A jedna velmi důležitá věc, na kterou určitě nezapomeňte. Než necháte dítko zapsat u vybraného lékaře, ověřte si, že má smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou (respektive s pojišťovnou vašeho potomka – každé dítě je po narození automaticky pojištěno u stejné pojišťovny jako jeho maminka).

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Novorozenec, Po porodu, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Šestinedělí, Očkování, Ambulantní porod, Dokument, První rok, Velká zodpovědnost, Návštěva, Lékařská péče, Kritérium, Zdravotní pojišťovna, Stejná vlna, Spála, Šebková, Pór, Internet, Nejlepší řešení, Osobní schůzka, Zdraví na Heureka.cz