Maminka.czBatole

Hledám chůvu...

Judita Traubová 23.  6.  2009
Jsou rodiče, kteří by bez chůvy nepřežili. Jsou rodiče, kteří si neumějí představit, že své dítě svěří zcela neznámé osobě. Každopádně poptávka je dnes poměrně vysoká a nejlepší z nich se občas stávají i rodinnými členkami. Jenže jak ty opravdu starostlivé a spolehlivé najít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Konzervativnější rodiče osloví agenturu, dobrodruzi budou pátrat v internetové nabídce. Nalézt v ní lze inzeráty opuštěných důchodkyň hledajících vnoučky i tajemných mužů, kteří děti pohlídají u sebe doma. Zdání však klame. Z „podezřelého“ chlapíka se může vyklubat slušný člověk a báječný kamarád, zatímco z babičky psychicky vyšinutá alkoholička. Přičemž na první pohled nemusíte poznat ani jedno, ani druhé...

JAK PŘEDEJÍT RIZIKŮM?

Nejlépe jsou na tom šťastlivci, kteří mají babičky, navíc milující babičky, nejvíce ze všeho toužící být nablízku vašim potomkům.
Poněkud hůře dopadnou ti, kteří sice mají babičky, ale pracující, rády cestující, zamilované, nervózní, nemocné, zkrátka s balíkem důvodů, proč nemohou hlídat vnoučka, když nejvíc potřebujete. A úplně nejhůře jsou na tom ti, kteří babičky nemají vůbec, případně bydlí stovky kilometrů daleko. Nadějí ještě může být dobrá duše z okruhu vašich známých – třeba kamarádka nebo starší dcera přátel.

Potřebujete-li však pečovatelku na více hodin v týdnu, nezbude vám zřejmě nic jiného, než začít hledat chůvu – profesionálku.
Psycholožka Barbora Krčmářová v takovém případě radí: „Výběru chůvy bychom měli věnovat tím větší pozornost, čím více času bude s naším dítětem trávit. Nejjednodušší samozřejmě je, dostaneme-li na někoho doporučení. Ale ani to není zárukou vhodného výběru. To, co vyhovuje jednomu, může být pro jiného nepřijatelné.

Pořádáte-li výběrové řízení, dopředu si stanovte, co je pro vás důležité, a na to se zaměřte. Při vlastním výběru se často vyplácí důvěřovat svému instinktu, jde-li o hlídání staršího dítěte, výrazně zohledněte i jeho volbu.“ Naštěstí se už i v našich podmínkách můžeme obrátit na dostatek „hlídacích agentur“ čili těch, které vám doporučí chůvu a ještě se za její „bezúhonnost“ zaručí. I v tomto případě se vyplatí zapátrat v okruhu známých či v jiných zdrojích a získat o zprostředkovateli nějaké pozitivní reference. Seriózní agentura má například vždy pojištění odpovědnosti za způsobené škody.

K nejznámějším agenturám patří třeba Baby-Agency, působící v Praze. Její manažerka Bc. Barbora Moravcová říká: „Naše agentura za své chůvy ručí, má je prověřené a proškolené. Obrátí-li se na nás klient, pak podle jeho požadavků vytipujeme vhodné chůvy, zašleme mu jejich profi ly a vybrané adeptky nakonec představíme na osobním pohovoru, kde je může klient vidět i při kontaktu se svým dítětem...“ A jak vlastně probíhá vlastní „nábor“ chův?
V Baby-Agency takto: „Výběrové řízení má několik fází, všechny chůvy musí mimo jiné doložit výpis z rejstříku trestů. Vybrané ženy absolvují vstupní školení. Celým výběrovým řízením projde zhruba polovina zájemkyň. Důvody pro nepřijetí bývají různé, zůstávají ty nejspolehlivější... I proto zřejmě zatím k profesionálnímu selhání naší chůvy při hlídání nedošlo.“

CHŮVA NENÍ MATKA ANEB ROZUMNÝ KOMPROMIS

Zdaleka ne každý podrobuje potenciální pečovatelku o své dítě tak důkladnému průzkumu. V zahraničí bývá zcela běžné, že u dveří rodičů zazvoní neznámá au-pair z neznámé země a oni jí s klidným srdcem svěří mimino i s celou domácností. Psycholožka Krčmářová k tomu říká: „V zahraničí, zejména v USA, je normální svěřit své dítě do rukou téměř komukoli, kdo je ochoten hlídat. Naše maminky bývají naštěstí opatrnější, ačkoli i mně osobně se za dob studií stalo, že mi maminka, která mě viděla poprvé v životě, strčila ve dveřích své dítě spolu s klíči od bytu do rukou a oznámila, že se vrátí za dvě hodiny.“

Stejně tak můžeme diskutovat o vhodnosti svěřit malé dítě, mnohdy ještě kojence, na několik hodin denně cizí osobě.
Nemůže to mít pro něj negativní dopad? „V ideálním případě se o dítě až do tří let věku stará výhradně maminka doplňovaná tatínkem a širší rodinou. Až potom je dítě plně zralé přijímat další autority. Po šestém měsíci věku si začíná maminku uvědomovat a po jejím odchodu prožívá tzv. separační úzkost.

Paradoxně je tedy pro dítě méně traumatizující, je-li občas pohlídáno cizí osobou do půlroku života než později. Je-li maminka nucena své dítě dávat hlídat cizí chůvě, měla by ji zvolit zodpovědně a pokud možno trvale, tzn. aby ji každý měsíc neobměňovala. Po nástupu chůvy je dobré pozorně sledovat chování dítěte a nepodceňovat žádnou jeho změnu.“

Jaká je ideální?

I když by se mohlo zdát, že největší zájem je o zkušené zdravotnice či chůvy s pedagogickým vzděláním, roste spíše poptávka po studentkách, které budou s dítětem trávit čas aktivně, kreativně a ještě k tomu jsou schopné se s ním učit cizí jazyk. V Baby-Agency tvrdí: „V naší databázi proto máme zhruba 85 % studentek vysokých škol. O babičky není takový zájem a zdravotnice jsou žádané jen u velmi malých dětí či ve specifických případech.

Ojediněle bývají ze strany rodičů požadavky na muže, a to zejména při doprovodu dětí na kroužky autem. Máme například studenta vysoké školy, který doučuje matematiku a jazyky...“ Podle Barbory Krčmářové by chůva měla vhodně doplňovat aktuální rozložení rodiny. „Chybí-li v rodině prarodiče, je dobré vybrat typ babičky, jsou-li všichni kolem dítěte staršího věku, hodí se mladá studentka. Vzdělání je v tomto případě v podstatě irelevantní, lepší jsou zkušenosti s vlastními dětmi či vnoučaty a zdravý životní elán, protože jak známo, dítě dokáže vysát energii z mámy, táty i chůvy současně.“

CO VŠE DNES NABÍZEJÍ HLÍDACÍ AGENTURY?

  • Hlídání dětí (doma, na hřišti, ale i na rodinných oslavách či výletech)
  • Doprovod dětí (na zájmové kroužky, k lékaři, do kina, do divadla, na nákupy...) )
  • Doučování dětí )
  • Uspořádání dětských oslav )
  • Běžné domácí práce (mytí nádobí, luxování, vytírání podlah, utírání prachu, žehlení...)

Některé další agentury zprostředkovávající hlídání dětí:

www.domestica.cz

www.agslunecnice.cz

www.agharmonie.cz

www.mia-hlidani-deti.cz (Brno)

www.babyeve.cz (Plzeň)

www.popelka-hk.com (Hradec Králové)

www.teticky.cz (Olomouc)

Témata: Děti, Časopis Maminka, Rodina, Batole, Hlídání dětí, Největší zájem, Slušný člověk, Dobrá duše