Maminka.czRecepty

Hledáte inspiraci na nedělní zákusek? Co takhle klasika, která neomrzí!

Veronika Zenklová 28.  3.  2021
Zbyly vám v ledničce borůvky? Řidší kynuté těsto, které se krásně rozprostře na plechu. Na to vrstva borůvek a navrch máslová drobenka. A pak už to znáte! Všichni by chtěli ještě další kousek. A další...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ingredience

  • 700 g borůvek (klidně mražených)
  • 300 g polohrubé mouky
  • 250 ml vlažného mléka
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 20 g droždí
  • špetka soli

Na drobenku:

  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 100 g másla

Postup

  •  Do mísy dejte mouku, cukr, vanilkový cukr a sůl. Promíchejte a ve středu vytvořte důlek. Přidejte asi dvě třetiny mléka a rozdrobené droždí. Rozmíchejte s částí mouky v míse na řídké těstíčko. Zakryjte a nechte na asi 20 minut vzejít kvásek.
  • Přidejte zbylé mléko, vejce a rozpuštěné (ne horké) máslo. Hnětejte v robotu s pomocí hnětacího háku nebo vařečkou alespoň 10 minut. Zakryjte a nechte kynout 60 minut.
  • Do misky dejte suroviny na drobenku, promíchejte a kousky másla rozemněte na drobenku.
  • Vykynuté těsto dejte na plech a rovnoměrně rozvrstvěte. Přidejte borůvky a zasypte drobenkou. Pečte v troubě rozehřáté na 180 °C asi 30 minut.
Témata: Recepty, Výživa a stravování, Naše tipy, Děti a jídlo, jídlo, Klasika, Cukr, Máslo, Mouka, Klas, Drobenka, Plech, Borůvka, Lednička, Inspirace, TAK, Zákusek