Maminka.czPeníze a kariéra

Hledáte práci po rodičovské? Poradíme vám, na co se připravit

Jana Potužníková 12.  9.  2016
Najít si nové místo je těžké. Po mateřské dvojnásob. Kde by vaše hledání mělo začít, na co je dobré se připravit a co vám může cestu k vysněné práci usnadnit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sama proti sobě?

Při hledání po mateřské má spousta žen tak pocuchané zmíněné sebevědomí, že si hledají i práce podřadné, odchylují se od předmateřské kariéry nebo hledání odkládají ze strachu, že je nikde nebudou chtít.

Tohle si nedělejte. Je těžké vypnout v hlavě všechny ty obavy, že nic neumíte, ze všeho jste vypadla, že přijdete o čas se svými dětmi…, ale nenechte tyhle své vnitřní našeptávače vítězit, stavte se jim čelem, ideálně s podporou blízkých! „Je to situace, se kterou se musí každá maminka vypořádat sama, pokud však má možnost probrat ji s někým, kdo ji podpoří, má velkou šanci se těch nepříjemných myšlenek a pocitů zbavit, uspět a zvládnout vše tak, aby byla spokojená ve všech rolích, které jí život přináší. Alespoň s takovými příběhy se setkáváme,“ říká Jiřina Chlebovská ze Sítě mateřských center. Právě ta jsou totiž další instancí, kde můžete při hledání práce najít možnosti i oporu.

Jak si usnadnit návrat do práce?

Matky matkám

Mateřská i rodinná centra jsou pro maminky v mnoha pracovních ohledech spásou. Jak říká Jiřina Chlebovská: drží je v sociálních kontaktech, seznamují se v nich s dalšími maminkami – z nichž mnohé jsou podnikavé a mohou je zaměstnat nebo společně rozjet úplně nový projekt.

„Málokdy se mluví o tom, že se maminky mohou samy podílet na chodu takových center, tedy že v nich mohou pracovat, udržovat své pracovní návyky, získávat nové dovednosti. Centra nabízejí také možnost, jak maminky pomocí kurzů a projektů připravit na hledání nové práce systematicky. Jsou tu přednášky, workshopy,“ vyjmenovává Jiřina Chlebovská a ještě doplňuje: „Pořádáme kulaté stoly pro výměnu zkušeností, oceňujeme příklady, které mohou táhnout…“

Tam, kde vám rozumí

Všechno to považují za důležité, protože, jak se podle zkušeností Sítě mateřských center ukazuje, o změně zaměstnání, tedy o hledání nového po rodičovské dovolené, uvažuje většina maminek. Původní zaměstnání jim často neumožňuje kloubit práci a rodinu bez kompromisů.

Návrat do práce
Předškolák

Návrat do práce


Takže odcházejí a hledají. A mohou hledat i tam, kam si chodí hrát se svými dětmi, tedy právě v centrech, což spoustu maminek primárně ani nenapadá. Přitom – kde jinde, než tam, kde jim budou dokonale rozumět, kde budou napojení na zaměstnavatele, kteří fandí zkráceným úvazkům, home office a jiným vstřícným krokům vůči pracujícím matkám? Ať už se ale obrátíte tam nebo onam, nebo všude, kde se dá, bude se vám hodit ještě shrnutí základních předpokladů, které vás k té nové práci mohou dovést!

Základní předpoklady k nalezení práce

Na základě svých zkušeností je pro vás shrnula Jiřina Chlebovská ze Sítě mateřských a rodinných center:

  • dobře napsaný životopis
  • intenzivní příprava na pohovor (např. jsou důležité znalosti o firmě, v níž chcete pracovat, dresscode k pohovoru, nonverbální komunikace)
  • dostatek sebevědomí spojený s vědomím reálné hodnoty (víte, co umíte, znáte své silné stránky, ale i ty slabé a umíte s nimi pracovat, protože slabé stránky má každý, ale pracovat s nimi umí jen někdo)
  • schopnost sebeprezentace dovedností (protože můžete být mistr světa, ale když to neukážete, nová práce k vám jen tak nepřiběhne)
     

 


 

 

Témata: Děti, Mateřská a rodičovská dovolená, Časopis Maminka, Kariéra, Zpátky do práce, Peníze a kariéra, pořad, Nová práce, Uchazeč, Twitter, Zaplacení, Základní předpoklad, Sociální kontakt, Vstřícný krok, Typický znak, Nezaměstnanost, Nejrychlejší cesta, Inzerát, Pracující matka, Pořadí, Nový projekt, Výběrové řízení, Hledání nového, Intimnost, Obrovský problém