Maminka.czTěhotenství

Vše, co vás zajímá o hlenové zátce. Jak vypadá, jak dlouho odchází před porodem

Markéta Novák Matějková 14.  12.  2017
Co to je hlenová zátka? Vytváří se již během těhotenství v kanálu děložního čípku a jejím úkolem je chránit plod před infekcí a bakteriemi z vnějšího prostředí. Její odchod potom může ohlašovat začátek porodu. Co o ní ještě potřebujete vědět?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Odchod hlenové zátky je jedním ze signálů začínajícího porodu, respektive první doby porodní. K tomuto jevu může dojít od dvou týdnů před porodem nebo jen několik málo hodin před porodem. Nebo také vůbec. Ve skutečnosti se nejedná o zátku, ale kapku hustého hlenu vytlačeného cervikálním kanálem a vaginou. Občas po jejím odchodu mohou ženy pociťovat drobné kontrakce. 

VIDEO: Maminka v porodnici: Porodnice Šumperk bonus - Jak poznáme, že odtéká plodová voda

K čemu slouží hlenová zátka

Kromě již výše uvedené ochrany miminka v děloze před bakteriemi také chrání děložní čípek před poraněním. Společně s plodovými obaly tvoří ochranu proti infekci plodu. Hlen je produkován děložním čípkem a chrání dělohu. Díky hlenu je děložní krček během těhotenství chráněný a pevně uzavřený.

Jak se mění hlen během cyklu i v průběhu těhotenství

Děložní krček produkuje hlen nejen v těhotenství, ale také během menstruačního cyklu. Rozdíl je v jeho množství a konzistenci.

  • Na začátku menstruačního cyklu působí hlen často jako bariéra proti otěhotnění, brání průniku spermií.
  • Naopak při plodných dnech se konzistence hlenu mění a díky tomu přispívá k životnosti spermií uvnitř spermií a urychluje jejich průchod přes děložní hrdlo.
Co všechno vás může zaskočit při porodu? Pozor na těchto šest věcí!

Jak vypadá hlenová zátka v těhotenství

U těhotných žen by měl být hlen čirý, hustý a lepkavý. Hlenová zátka obsahuje imunoglobuliny  a antimikrobiální peptidy, které mají dobrý vliv na imunitu. Mezi další antimikrobiální látky v hlenu patří lysozym, laktoferin a neutrofily.

Odchod hlenové zátky před porodem

Odchod hlenové zátky neznamená vždy, že se vám rozjede porod. Zátka se může před porodem uvolnit vcelku nebo postupně formou zvýšeného vaginálního výtoku během několika dní.

V závěru těhotenství se děložní hrdlo začíná postupně otevírat a roztahovat, proto se mohou potrhat drobné cévky, které způsobí, že hlen může obsahovat malé množství krve. V takovém případě se však není třeba znepokojovat. Pokud se však objeví silné krvácení, je třeba to konzultovat s lékařem.

Je to hlenová zátka nebo plodová voda?

Občas mají nastávající maminky obavy, že nepoznají, zda se jedná o odchod hlenové zátky nebo odtok plodové vody. Můžeme vás ale ubezpečit, že rozdíl poznáte bez obav. Plodová voda je totiž řídká, neustálé odtéká, má nasládlou vůni a může mít až nazelenalou barvu. To ale není vždy pravidlem. V redakci jsme se shodly, že plodová voda byla u nás vždy čirá. Hlenová zátka má však podobu hlenu, který si prostě s ničím jiným nespletete.

V obchodě i v kanceláři. Svěřily jste se nám, kdy vám praskla plodová voda

Jak dlouho odchází hlenová zátka

  • To, že došlo k odchodu hlenové zátky, si těhotná může všimnout na toaletě, ale také, a je to časté, si odchodu zátky ani nevšimne.
  • Zátka může odejít také při vaginálním předporodním vyšetření, kdy lékař sleduje také otevírání děložního hrdla.
  • Také se může stát, že hlenová zátka odejde během porodu společně s plodovou vodou.

Odchod hlenové zátky neznamená, že už rodíte

Odchod hlenové zátky neznamená, že v následujících několika málo hodinách porodíte. Spíše ukazuje na otevírání děložního hrdla a upozorňuje ženu na blížící se porod. To může být v rozmezí dnů, ale také týdnů.

 

Témata: Těhotenství, Porod, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, Silné krvácení, Zátka, Menstruační cyklus, Plodový obal, Děložní hrdlo, Plodová voda, Čípek, Zákal, Jak, Plodný den, Hrdlo, Hlenová zátka, Vnější prostředí, Následující hodina, Malé množství, Děložní krček, Vaš, Hlen, Děložní čípek, Pór, Těhotná žena