Maminka.czPorod

Hlenová zátka pomáhá spermiím k snadnějšímu průniku, v těhotenství chrání plod před bakteriemi

Ivana Ašenbrenerová 3.  5.  2023
Většina žen má hlenovou zátku spojenou s blížícím se porodem. S jejím odchodem totiž obvykle za pár dnů k porodu skutečně dojde. Hlenová zátka má ale řadu důležitých funkcí, o kterých možná ani nevíte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlenová zátka není žádná zátka jako špunt k šampaňskému, i když zjednodušeně by se dalo říct, že funkci špuntu svým způsobem plní, především v období gravidity.

Zátka jako pomocník pro oplodnění

Hlenová zátka je vlastně gelovitý hlen, který se vytváří v pochvě. Obvykle je čirý a lepkavý. Pokud svoje tělo znáte dobře, pak jistě víte, že během menstruačního cyklu se jeho konzistence i množství mění. „Především v období ovulace je hlen svou konzistencí a biochemickými vlastnostmi příznivý pro průchod spermií. V druhé části menstruačního cyklu, po ovulaci, eventuálně po dobu užívání hormonální antikoncepce a v těhotenství, se stává viskóznější, a tudíž špatně průchodný pro spermie, ale i bakterie,“ vysvětluje Radek Müller, zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Jilemnice.

VIDEO: Obrat miminka v břiše: Jak se provádí a jak je úspěšný?

V těhotenství chrání plod

Když otěhotníte, žlázky v děložním hrdle, které produkují hlen, se zvětší a začne se tvořit více hlenu. Ten je v době těhotenství mnohem hustší a nepropustný. Vytvoří se skutečně jakási zátka, která uzavře děložní hrdlo. Tím je plod chráněn před bakteriemi, které by mohly způsobit infekci plodového vaku. Zátka v tomto období obsahuje imunoglobuliny, které podporují imunitu, a taky antibakteriální látky, které chrání před bakteriemi. Příroda to vymyslela dobře.

Někdy zátka odejde až při porodu

Signalizuje odchozí hlenová zátka začínající porod? „Zátka se typicky uvolňuje na samém konci těhotenství a na začátku porodu. Často bývá její odchod spojen s poklesem plodu do pánve a slabými menstruačními bolestmi v podbřišku. Nejčastěji to bývá den nebo dva před porodem, ale není to pravidlo. V některých případech zátka odchází až v průběhu porodu a někdy vůbec. Její odchod spíše signalizuje, že jsou porodní cesty připravené na porod,“ říká porodní asistentka Nikola Cenková. A někdy může hlenová zátka odejít dokonce týden či dva před porodem.

5 porodních překvapení: Placenta, odchod stolice, očistky... Co dalšího vás může zarazit?

Co znamená růžová barva hlenu?

Zakrvavělý výtok neboli hlen zabarvený dorůžova nebo dohněda většinou znamená, že děložní hrdlo se rozšiřuje nebo mizí a porod je na cestě. Ne vždy to ale nutně znamená, že musíte balit kufr do porodnice. Je to „jen“ signál, který vás upozorní na to, že se porod blíží a vy budete čekat na první kontrakce nebo odchod plodové vody. Většinou porod začne do 48 hodin, ale může začít i později. Pozor, pokud je ale jasně červený a je ho více než dvě plné lžíce, okamžitě zavolejte záchranku, protože může jít o předčasné odlučování placenty.

Jak poznat, že hlenová zátka odešla?

Měla byste to poznat, protože ve fázi jejího uvolnění se mění její konzistence i barva. „Může mít tužší nebo řidší konzistenci, hnědou barvu od starší krve a třeba i stopy čerstvé krve,“ dodává porodní asistentka. Toho, že vám odchází hlenová zátka, si tedy zřejmě všimnete na toaletě nebo při pohlavním styku (při něm se totiž může přirozeně uvolnit). Jinak můžete být v klidu a nepanikařit. Teprve až pocítíte první kontrakce nebo vám praskne plodová voda, je to už jasný signál, že máte vyrazit do porodnice.

Vytvořte si plán pro pohodové šestinedělí. Co radí porodní asistentky?
Témata: Těhotenství, Porod, Po porodu, Placenta, Plod, Bakterie, Zátka, Hlen, Konzistence, Spermie, Radek Müller, Špunt, Nemocnice Jilemnice