Maminka.czDěti a mateřství

Hlídá vám děti chůva nebo televize?

Martina Machová 23.  6.  2014
Hlídá vám děti chůva nebo televize?
Dítě skvěle zabaví a nic vás to nestojí, je kdykoliv k dispozici, stačí zmáčknout tlačítko! Také používáte televizi nebo jiné technické vymoženosti jako občasný záskok za chůvu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přístupy jednotlivých rodičů k sledování televize, DVD a užívání tabletů malými dětmi se různí, a to i v rámci jedné rodiny. Zatímco někde je technika pouhým zpestřením, jinde je pasována do role neplacené chůvy; děti sedí a hledí, místo říkanek recitují reklamní slogany a místo písniček si pobrukují rozličné chytlavé znělky. Když se mají na chvíli zabavit samy, najednou nevědí co dělat – nikdo je to neučil, nikdy to nedělaly.

Zatím na tom naštěstí nejsme ještě tak děsivě jako malí Američané, kteří dle amerického dětského psychoterapeuta a psychologa Lawrence Shapiro u televizní obrazovky stráví neuvěřitelných 24 hodin týdně. Ano! Neskutečný 1 den čistého času každý týden! „Ve skutečnosti naše děti stráví sledováním televize více času než jakoukoliv jinou činností kromě spánku. Do pěti let svého věku prosedí průměrné dítě před televizní obrazovkou tolik času, co průměrný vysokoškolský student za čtyři roky studia stráví v posluchárně!“ tvrdí Shapiro.

A tak jsme se zeptali 4 českých maminek, jak to chodí s „televizní chůvou“ u nich doma.

(Alenka, 26):„Dobře, tak narovinu, televize je u nás zapnutá skoro furt. Děti se na ni buď dívají, nebo si u ní hrají, jedí a tak. Když si potřebuju odběhnout do obchodu, který máme přímo v přízemí paneláku, vždy čekám na nějakou u dětí hodně populární pohádku. Nevidím na tom nic špatného a dělá to tak spousta kamarádek. Samozřejmě dětem nepouštím žádné krváky a erotiku. Děti mám hodné, a nevypadá, že by nějak strádaly.“

(Světlana, 29): „Televizi malému zapínám jen na pečlivě vybrané pořady, neexistuje, aby si televizi zapnul televizi sám, i když by to samozřejmě zvládnul. Bohužel, když hlídá manžel, nebo jeho matka, sedí se u televize nebo počítače neustále. A jelikož syn nebývá zvyklý tolik času televizi věnovat, je naprosto uhranutý a na gauči prosedí celé hodiny jak přibitý. Manžel i babička ho chválí, jak je strašně hodný, že o něm vůbec nevědí a co prý pořád mám.“

(Krista, 37): „Jsem starší a značně staromódní matka dvou batolat. Televize nám nesmí přes práh! Manžel je loutkoherec a televizi nesnáší. Já jsem výtvarnice a cítím to stejně. Televize bere dětem fantazii, krade emoční inteligenci a otupuje jemné dětské vnímání detailů a přirozenou hravost a zvídavost. Nicméně i mé děti znají úžasného Krtečka, Rákosníčka, Makovou panenku a ještě pár klasických a hlavně kvalitních a vlídných českých animovaných pohádek. Koukají na ně na počítači místo spaní po obědě. Vím, zní to divně, ale děti jsou nespavci a já potřebuji alespoň na 30 minut denně totálně vypnout. Takže vlastně ano, i já používám nějaké vizuální médium jako krátkodobou chůvu.

(Lea, 33): „Mé děti chodí do školky, takže na nějaké koukání na televizi nemají čas, školka je alternativní, Montessori, takže opravdu nehrozí, že by jim tam paní učitelka zapnula televizi a šla na kafe, jak to občas někde slýchávám. Doma koukají na večerníčka, výjimečně na nějakou pohádku, ale obvykle v půlce odejdou, protože je pasivní koukání moc nebaví. Pevně doufám, že jim to vydrží.“

Je tedy televize od podstaty špatná?

Shapiro říká: „Televize sama o sobě není špatná, ale pasívní doba strávená jejím sledováním brzdí rozvoj emočních dovedností.“ Nelze též opomenout, že vysedávání u televize nesvědčí ani bouřlivě se rozvíjející motorice, kdy dítě potřebuje tolik věcí zkoušet, učit se, kreslit, modelovat, stavět, bořit, lámat, lepit, skákat, šplhat, padat… Hodiny a hodiny strávené u televize z něj dělají nemotornou „hroudu“, mnoho dětí tloustne, počet obézních dětí alarmujícím způsobem narůstá.

Určitě si také přečtěte: Děti a technika si rozumí. Stanovte však včas hranice

Že by byla návyková?

„I když televize není fyzicky návyková, její schopnost vytvářet psychický návyk lze těžko zpochybnit,“ říká psycholog. Možná i proto ji v pozdějším věku tolik používáme jako prostředek trestání: Zase zlobíš? Nesmíš koukat na televizi! Zákaz „lítání venku“ totiž už pro mnoho dětí není žádným trestem.


A jak je to, milé maminky, u vás? Pohlídá vám občas děti hranatá či placatá chůvička? Nebo třeba koukáte společně a při sledování pohádky si o ději povídáte?

Témata: Děti, Televize, Lawrence, Chůva, Průměrné dítě, Chůvička, Výtvarnice, Televize na Heureka.cz