[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Všechna aditiva použitá v potravinovém průmyslu by neměla být zdraví škodlivá. Jenže, některá éčka se doporučují jíst v omezeném, přesněji v maximálním množství. A to se týká jak dospělých, tak hlavně dětí, které když se do něčeho pustí, nevědí kdy přestat.
Zkuste vzít dítěti bez uvedení důvodu jeho oblíbenou čokoládu nebo mu rovnou vysvětlete, že celý pytlík bonbonů na počkání sníst nemá, když vy můžete. Pochopí vaše ratolest, že organismus dospělého snese mnohem víc toxinů než malé tělíčko, které se stále vyvíjí? A jaký to může mít na jeho zdraví dopad?
Aditiva se dělí do mnoha skupin podle toho, k čemu slouží. Některá mají za úkol prodlužovat trvanlivost potravin (například konzervanty), zlepšovat jejich vzhled (přírodní a syntetická barviva, lešticí látky a podobně), chuť (náhradní sladidla, ochucovadla nebo glutamáty) a vůni (aromata). Zároveň předcházejí nebo likvidují růst nebezpečných bakterií, plísní a podobně, které mohou být pro lidský organismus nebezpečné. Některá jsou tedy naprosto neškodná, vyskytují se běžně v přírodě, jako například E 300 kyselina askorbová, což je vlastně vitamin C. Jiná mohou u citlivějších jedinců a ve zvýšené konzumaci určitým způsobem ovlivňovat zdraví. A jak již bylo napsáno, na dětech se případné nežádoucí účinky přídatných látek projevují nejvíce. Důvod je prostý, v poměru ke své váze snědí totiž více éček než dospělí. Zvláště pak, jedná-li se o sladkosti, limonády, žvýkačky nebo další ne příliš zdravé potraviny.
V některých případech se projevují bezprostředně nebo do několika dnů po pozření, a to reakcí podobající se alergii, tedy vyrážkou, dýchacími či trávicími potížemi. Zvýšená spotřeba barviv může mít vliv na hyperaktivitu dětí či na astma. Dusitany a dusičnany zase bývají spojovány s bolestmi hlavy a zažívacími problémy. Celkově pak mohou éčka u citlivějších dětí snižovat obranyschopnost organismu. Jejich omezení ve stravě dětí, zvláště pak těch malých, by mělo být samozřejmostí. Jednou z možností, jak je mít pod kontrolou, je čtení informací uvedených na obalu potravin. Protože je ale aditiv tolik, pomoci může i logo CEFF informující spotřebitele, že daná potravina neobsahuje konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamáty. Více se dozvíte na www.facebook.com/pages/CEFFPodpořtepotraviny-bez-zbytečnéchemie nebo na www.ceff.info
CukrKáva – s výjimkou ochucené instantní kávy a kávových extraktůMásloMedMléko a neochucená smetanaNearomatizovaný čajNeemulgované tuky a olejeNeochucené kysané mléčné výrobky s živou kulturouNeochucené podmáslíNezpracované potravinyPlnotučné, polotučné a odtučněné mléko, pasterované nebo sterilované, včetně ošetřeného vysokou teplotou, a smetanyPřírodní minerální voda a balená pramenitá vodaSušené těstoviny kromě bezlepkových
=====Barviva = hyperaktivita dětí=====
S hyperaktivitou dětí se podle několika studií dávají do možné souvislosti umělá barviva. Podle nařízení EP a Rady (ES) č. 1333/2008 o potravinářských přídatných látkách se proto na obalu potravin obsahujících výše uvedená barviva musí dávat upozornění, že tyto látky mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí. Najdete je především ve sladkostech a sladkých limonádách. Jejich zvýšená konzumace se může na dětech projevovat nejen zvýšenou aktivitou či dokonce nepozorností ve škole, ale také astmatem, ekzémem, bolestí hlavy, břicha, nočním pomočováním a až nenormální žízní. Chlapci bývají hyperaktivitou postiženi častěji než dívky.
E 102 – tartrazin (syn. Yellow 5)E 104 – chinolinová žluť (syn. Yellow 10)E 110 – žluť SY (syn. GelborangeS) (Yellow 6)E 122 – azorubin (syn. Carmoisin) (Azorubin Extra) (Red 10)E 123 – amarant (syn. Viktoriarubin O) (Red 2)E 124 – ponceau4R (syn. košenilová červeň A)E 127 – erythrosinE 129 – červeň Allura ACE 131 – patentní modř VE 132 – indigotin (syn. Indigocarmine) (Blue 2)E 133 – brilantní modř FCF (syn. Brilliantblue FCF) (Blue 1)E 142 – zeleň SE 151 – čerň BN (syn. Brilliantblack BN)E 154 – hněď FK E 155 – hněď HTE 180 – litholrubin BK
=====Antioxidanty a konzervanty = alergie a astma=====
E 210 – kyselina benzoováE 211 – benzoát sodnýE 212 – benzoát draselnýE 213 – benzoát vápenatýE 214 – ethylparahydroxybenzoátE 215 – ethylparahydroxybenzoát sodná sůlE 218 – methylparahydroxybenzoátE 219 – methylparahydroxybenzoát sodná sůlE 220 – oxid siřičitýE 221 – siřičitan sodnýE 222 – hydrogensiřičitan sodnýE 223 – disiřičitan sodnýE 224 – disiřičitan draselnýE 226 – siřičitan vápenatýE 227 – hydrogensiřičitan vápenatýE 228 – hydrogensiřičitan draselnýE 230 – bifenylE 231 – orthofenylfenolE 232 – orthofenylfenolát sodnýE 1105 – lyzozym
=====Látky zvýrazňující chuť = alergie=====
E 621 – glutamát sodnýE 622 – glutamát draselnýE 623 – glutamát vápenatýE 624 – glutamát amonný
=====Sladidla = alergie=====
E 950 – acesulfam KE 951 – aspartam – NutraSweetE 952 – cyklamátyE 953 – isomaltE 954 – sacharin