Maminka.czJen pro maminku

Hloubka, vtip, vášeň… vyberte si svou knihu na léto

LH 6.  8.  2013
I to nejlepší jídlo se přejí. I to nejteplejší a nejkrásnější počasí nás po čase znaví a přinutí zatoužit po chvilce oddechu ve stínu. Zákoutí, které vás osvobodí od rozpálených paprsků, povýší na dokonalé útočiště dobrá kniha.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud je vaše knihovnička právě ve stavu vyčerpání a vy marně dumáte, jakým kouskem jí posilnit, prohlédněte si následující tipy:

Zlé zprávy si adresáta vždycky (ne)najdou

Čas od času se dostaneme do situace, kterou nechceme „zakřiknout“, protože věříme, že slova mají moc měnit osud. David Grossman i postavy jeho knihy věří v opačnou možnost – totiž že je možné zachránit dítěti život tím, že se o něm bude stále mluvit či psát.

Přestože je sám politicky aktivní, témata související s izraelsko-palestinskými konflikty nalezneme v jeho knihách málokdy. Třeba děj knihy Mít s kým běžet, jejíž český překlad osobně představil v roce 2011 na veletrhu Svět knihy, by se mohl odehrávat kdekoliv na světě. Se svými čtenáři tehdy v Praze ovšem mluvil i o své nejosobnější knize, která právě vychází v češtině pod názvem Žena prchá před zprávou.

V příběhu, který se před námi odvíjí, se ocitáme v Izraeli během arabsko-izraelského konfliktu. Mladý Ofer dobrovolně narukoval přímo do válečné zóny a jeho matka Ora má strach, že zpráva o synově smrti může dorazit každým dnem. Rozhodne se proto, že když před špatnou zprávou uteče, tak začaruje osud. Jako by nedostižnost pro zlé zprávy znamenala, že Ofer bude zachráněn. Společně s bývalým milencem se vydává na pouť Izraelem a vypráví o synově i svém životě, o touze žít a milovat, o ztrátách i nadějích.

Stejně tak věřil i David Grossman, že dokud bude psát, bude jeho syn Uri, který narukoval do armády, naživu. Když Uri padl v poslední den libanonské války, byla kniha téměř hotová. Nakonec se David Grossman rozhodl knihu dokončit. Příběh ani téma se nezměnily, zůstal ale Ofer naživu? Změní svým vyprávěním svůj osud alespoň hrdinové jeho knihy?

Slavný prozaik Paul Auster tvrdí, že Flaubert vytvořil svou Emmu Bovaryovou, Lev Nikolajevič Tolstoj svou Annu Kareninu a teď tu máme Grossmanovu Oru – dokonale vykreslenou a plnou života, jako je jen málokterá hrdinka v současné literatuře.

Zaujal vás tento titul? Můžete si ho hned objednat.

Danny a Katherine Dreyerovi: ChiRunning

Běh je neobvyklý sport. Většina lidí zabývajících se například tenisem nebo golfem v určitém bodě prošla nějakými kurzy. Skoro všichni rekreační běžci prostě běhají a nikdy se jim nedostalo žádných rad a doporučení ohledně stylu. Je tedy vůbec možné prodat tři sta tisíc výtisků knihy o běhání? Nepochybně ano. Zejména pokud nám kniha nabídne metodu, jak běhat bez zranění a uvolněně až do pozdního věku. Přesně takový recept objevil vítěz desítek ultramaratonů Danny Dryer, když se každý rok potýkal se zraněním kolen, chodidel, pat, šlach, prstů… Zranění také řadu začátečníků od běhání brzy odradí a zkušené běžce naštve.
Danny Dreyer se ze zranění poučil a vytvořil metodu běhání, která staví na uvolnění a soustředění, na správném postoji a jednoduchých technikách procvičování. Své celoživotní zkušenosti shrnul do knihy ChiRunnig, která právě vychází česky.

Pomocí této knihy, která změnila svět běhání jako málokterá jiná, se mohou naučit lépe, tedy s minimem zranění, běhat hobíci, výkonností běžci i triatlonisté všech věkových kategorií. ChiRunning je v mnohém podobný józe, pilates nebo taj či, které staví především na vědomém uvolnění a zklidnění. Autor nás v deseti jednoduchých lekcích provede základy správného běhání, po kterých budeme moci běhat s menší námahou, bez zranění a vytrvaleji než kdy předtím. Komunita milovníků ChiRunnigu čítá přes milion běžců, kteří zjistili, že zásady ChiRunningu se dají jednoduše přijmout a že z kdysi namáhavého a usilovného honění se za kilometry se pomocí ChiRunningu stane z běhání meditační cvičení.

Zaujal vás tento titul? Můžete si ho hned objednat.

Liao I-wu: Hovory se spodinou. 25 rozhovorů s čínskými vyděděnci

Málokterá země je vnímaná tak rozporuplně jako Čína. Jedni v ní vidí stát, který potlačuje demokracii, zavírá oponenty politického vedení do vězení, druzí v ní naopak vidí zemi spjatou s kulturou a zvyklostmi, jimž Evropan nemůže nikdy porozumět. Ale s pohledem, který nám zprostředkoval jeden z nejoceňovanějších čínských spisovatelů Liao I-wu v knize Hovory se spodinou, se rozhodně jen tak nesetkáme.

Autor, který byl za svou básnickou tvorbu čtyři roky vězněn a mučen, zpovídá na tři desítky lidí z okraje čínské společnosti. Prostitutka, omývač mrtvol, buddhistický mnich, hlídač veřejných záchodků, bývalý rudý gardista, kasař nebo odsouzenec na smrt vyprávějí o svém životě v Číně v době hladomoru, kdy kanibalismus nebyl jen slovo, ale reálná nutnost, jak přežít. Jiní vyprávějí o Kulturní revoluci, kdy se proti rodičům stavěli děti se zbraní v ruce, další pro změnu vzpomínají na převýchovu prací…

Liao I-wu, který bude letos nejvýznamnějším hostem veletrhu Svět knihy, zpovídá lidi z okraje společnosti s respektem, hlubokým vcítěním a smyslem pro humor, nejde mu o bulvární a šokující zprávy, nýbrž o touhu odhalit, co lidi drží při životě, když už to vypadá, že život nemá smysl.

Kniha Hovory se spodinou, která nyní vychází v českém překladu, představuje jedinečné svědectví o Číně, kterou nemáme šanci jinak spatřit – Čínu bezdomovců, vyvrhelů a pouličních muzikantů, jimž ale nikdo nemůže vzít jejich důstojnost, vtip a lidskost.

Jde o humánní knihu, která vyvolala všude, kde vyšla, mimořádnou pozornost. A protože ani u nás zatím neexistuje jiné než černobílý pohled na Čínu, stávají se Hovory se spodinou povinnou četbou pro všechny, které se chtějí na nejlidnatější zemi světa podívat očima lidí živořících na okraji společnosti.

Zaujal vás tento titul? Můžete si ho hned objednat.

Témata: Jen pro maminku, Vtip, léto, Výběr, Let, Vášeň, Knihovnička, Pozdní věk, Vaš, Svědectví, Karen, Katherine, Poslední den, Libanon, Danny, Prostitutka, Hloubka, Meditační cvičení