Maminka.czKojení

Hodiny u prsu ve dne v noci: Porodní asistentka radí, jak zvládnout kojicí maraton

Lenka Brožová 7.  3.  2022
Než se dítě narodí, psychicky se připravujete na to, že se moc nevyspíte. Co vás ale překvapit může, je vyčerpání, které provází takzvaný cluster feeding, kdy máte dítě u prsu i hodiny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cluster feeding je jedna z těch mnoha mateřských věcí, kterým úplně neporozumíte, dokud je skutečně nezažijete. A ani pro to není český termín! Otrocký překlad „shlukové kojení“ zní hrozně. „Možná kojení podle potřeby?“ navrhuje smířlivě viceprezidentka Unie porodních asistentek Ivana Königsmarková. Potíž je, že ta potřeba je v případě cluster feedingu doslova neukojitelná. 

VIDEO: Maminka podcast: Kojení a dokrmování v porodnici

Jděte s proudem 

Laktační poradkyně radí být s prsem k dispozici, WHO a UNICEF doporučují, „aby se kojenci krmili na požádání, a to tak často, jak chtějí, ve dne i v noci“.

„To, co radí WHO a UNICEF, je na rozdíl od toho, co radí v mnohých našich porodnicích a někteří dětští lékaři, pravda. Po porodu mívá dítě velmi často obrácený denní režim: den v noci a noc ve dne. Může chtít pít třeba dvě až tři hodiny v kuse s krátkými přestávkami a pak i čtyři až pět hodin spí. Tento režim se postupně mění někdy kolem věku šesti týdnů až dvou měsíců. I pak se ale dítě budí na kojení několikrát během noci,“ popisuje častý kojicí maraton novopečených maminek Ivana Königsmarková.

Zní to trochu jako tortura, a vlastně i je. Zvlášť pokud máte povinnosti kolem dalších dětí, domácnosti, nebo k tomu ještě pracujete. Čím dál častěji vás napadá: jak mám tohle všechno zvládnout?! Časově, energeticky, ale i fyzicky – s dítětem u prsu toho moc nenaděláte. „Bohužel nám chybí velké polygenerační rodiny. Dnes málokterá žena před svým vlastním porodem viděla novorozence a kojence, natož aby měla možnost ho mít v ruce. A to už vůbec nemluvím o kojení,“ popisuje mateřsky nepřívětivé nastavení společnosti na nukleární rodiny Ivana Königsmarková a navrhuje možnosti, jak si v takové situaci ulehčit.

Podporu vám může poskytnout porodní asistentka (unipa.cz) a podívejte se k tomuto tématu na projekt na podporu komunitní porodní asistence Ať můžou!. Od ledna tohoto roku mají otcové nárok na čtrnáct dní otcovské dovolené. Nestyďte se říct si o pomoc komukoli v okolí – kamarádce, sestře, švagrové…

Jak vysvětlují odborníci, že některé hodiny vyžadují děti téměř nepřetržité sání? Dá se cluster feeding ošidit dudlíkem? A jak s těmito kojicími maratony úspěšně bojovat? Přečtěte si celý článek v březnovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Jak vypadalo cover focení březnového čísla s Monikou Leovou?

Témata: Časopis Maminka, Kojení, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Po porodu, Miminko, Praktické rady, Šestinedělí, Porodní asistentka, hodiny, UNIPA, maraton, Unicef, Ivana Königsmarková, Mára, Cluster, Monika Leová, Prsa, Vyčerpání, Noc, Děti