Maminka.czRecepty

Holandský řízek: Naučte se tento šťavnatý karbanátek podle videa

17. 6. 2020
Holandský řízek: Naučte se tento šťavnatý karbanátek podle videa
Šťavnatý holandský řízek je vlastně takový karbanátek – s voňavým sýrem gouda, obalený v trojobalu. Tohle jídlo nepochází z Nizozemí, ale je typicky české. Už se vám sbíhají sliny? Připravte si ho třeba o víkendu k obědu, ten pravý "holanďan" se naučíte podle našeho video návodu.

Pochutnejte si na této klasice třeba v neděli k obědu. Naučí vás ji food blogeři Markéta a František Lorencovi, autoři blogu Neplecha na plechu ve videu v úvodu článku.

Suroviny na 4 porce

750 g mletého vepřového bůčku
mléko na namočení masa
200 g sýru gouda
1 vejce
pepř
sůl

Na trojobal:

hladká mouka
2 vejce
strouhanka

Co pořád vařit dětem? Kuře na paprice zbožňují, zkuste náš recept

Postup přípravy holandského řízku:

1. Aby byl holanďan dokonalý, je nejlepší si namlít vepřové maso doma. A nebojte se sáhnout po tučnějším bůčku, tuk nese chuť a z masa se při smažení vypeče. Namleté maso vložte do mísy a zalijte jej mlékem. Poté směs promíchejte, pořádně uhlaďte, přikryjte a nechte přes noc odležet v lednici. Mléko maso zjemní a holandské řízky budou mnohem chutnější.

2. Následující den přebytečné mléko sceďte. K masu přidejte nahrubo nastrouhaný sýr, vejce, pepř, sůl, vše promíchejte a nechte chvíli odpočinout, aby se chutě spojily. Do směsi můžete přidat ještě nadrobno nakrájenou petrželku, ale tradiční recept ji neobsahuje.

3. Nyní si připravte trojobal. Do jedné misky nasypte hladkou mouku, do druhé vyklepněte 2 vejce, přidejte 3 lžíce mléka a vidličkou je prošlehejte. Do třetí misky nasypte strouhanku.

Rajskou omáčku milují děti i dospělí. Tento recept zvládne každý

4. Z masové směsi tvarujte karbanátky. Směs je měkká a mazlavá, proto vám tvarování půjde nejlépe, když si připravíte misku s vodou a před tvarováním si vždy ruce namočíte.

5. Nakonec obalte připravené karbanátky v trojobalu. Nejprve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Holandské řízky smažte v rozpáleném oleji na pánvi do zlatova, přibližně 8 minut z každé strany. Podávejte je s bramborovou kaší nebo s vařeným bramborem a kyselou okurkou.

Není vám postup přípravy holandského řízku jasný? Nevadí! Podívejte se na video v úvodu článku a nechte si poradit od Markéty a Františka Lorencových, jak na to.

Musí umět špagety, krupicovou kaši a červenou omáčku! Kdo? Maminka roku!
Nákupy - Maminka CZ
Témata: Video, Recepty, Výživa a stravování, Maso, Řízek, František Lorenc, Sýr, Mléko, Vejce, Směs, Karbanátek, Nizozemí, Strouhanka

Mohlo by vás zajímat
Chcete být trpělivější rodič? Tady jsou osvědčené triky, jak přestat křičet!
Nejdojemnější fotka týdne! Náhradní matka doma porodila syna nové rodině
Kristýna Leichtová rodila doma! Mezi herečkami nebyla první
Katy Perry a Orlando Bloom mají holčičku. Oznámili to hodně originálně!
Nástup do školky s dítětem zamává. Proč chodí domů tak unavené?
Pozor! 7 věcí, kterými rodiče škodí pohybovému vývoji nejmenších dětí
Víte, kolik má vypít kojenec, batole a školák? Pozor na minerálky a džusy
20 věcí, na které se ptejte dětí, když přijdou ze školy. Jedině takhle se něco dozvíte
Markéta Konvičková má holčičku: Má svoji hlavu, už chtěla být s námi

Horoskopy

Střelec Dnes vstupuje Slunce do znamení Vah, což ve vás evokuje zamyšlení se nad tím, co v poslední době…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Darina, Davide, Moris





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné