Maminka.czMiminko

Holčička se narodila s odbarvenou ofinou. Jak je to možné?

kog 20.  12.  2018
Malá Mayah Aziz Oliveira z Brazílie se díky přírodní světlé ofině stala hvězdou internetu. Po své matce zdědila totiž piebaldismus, což je vrozená choroba, která je charakterizována ohraničeným ložiskem bez pigmentu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Maminka holčičky Talyta Youssef (40), která trpí také piebaldismem, říká, že v porodnici malou Mayu a její černé vlasy s bílým pruhem všichni obdivovali: "Na novorozeneckém oddělení si ji lidé fotili a chodili ji navštěvovat. Fotky malé holčičky se začaly šířit na sociálních sítích a brzy si získaly tisíce fanoušků," vypráví její matka.

ČTĚTE TAKÉ: Albíni: Zvláštní krása dětí a mladých lidí s porcelánovou pletí
 

Talyta to nechápe. Jako malá dokonce kvůli svým světlým vlasům zažila i šikanu. "Je vtipné, že dnes je to něco, co způsobuje senzaci, a někteří lidé by si tuto pigmentovou vadu dokonce přáli," diví se. "Uvidíme, jak se s tím popasuje malá Mayah. Jedno je ale jisté – má milující rodiče, kteří ji vždy podrží," dodává. 

Piebaldismus je poměrně vzácná forma albinismu. Vyskytuje se lokálně na různě rozsáhlých úsecích kůže a okrscích vlasů. Oči postiženy nejsou. Jak potvrzují lékaři, většinou je dědičná. Což dokazuje i tento příběh. Touto vrozenou chorobou netrpí jen Talyta, ale také její matka, děda a teta. 

Proč jsou některé děti po narození vlasaté a jiné ne? A jaké vlasy budou mít později?

Dermatoložka Ana Claudia  říká, že popularita malé holčičky "je příležitostí pro školy, aby ukázaly dětem, že mezi námi žijí i lidé s touto vadou a že jsou úplně stejní jako my..." 

Chlapeček se narodil se stříbřitě bílými vlasy

 

Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Národ, Pigment, Brazílie, Černý vlas, Ložisko, Milující rodič, Malá holčička, Světlý vlas, Jak, Vlasy, Choroba, Popularita, Holčička, Novorozenecké oddělení, Ofina, Bílý vlas, Mladý člověk, Sociální síť, Matka, Zdraví na Heureka.cz