Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Holčičky jsou citlivé, kluci musí vyhrávat? 7 věcí o chování, které byste měli vědět!

Tereza Víchová 29.  3.  2022
Holčičky se naučí dřív mluvit, chodit na nočník i číst a od rodičů neutíkají. Kluci se perou a jsou „mamánci”. Existuje spousta teorií o tom, jak se liší výchova. Jak je to doopravdy, zjišťoval u vědců server Bright Side. Platí to i u vás doma?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Holčičky se vcítí, kluci skrývají emoce

Dívky mají údajně vyšší míru empatie a oproti klukům jsou citlivější na emocionální projevy ostatních. Umí se hluboce vcítit do emocí ostatních členů rodiny a ihned tuší, když se děje něco jinak než obvykle. Studie ukazují, že dívky umí lépe „číst ve výrazu tváře” ostatních. Také nemají potíže s vyjádřením vlastních emocí. A co kluci? Vnitřní svět mají také bohatý, jen to na nich není na první pohled tak čitelné. Jsou – v dobrém slova smyslu – jednodušší a často se snaží své pocity před ostatními skrývat.

VIDEO: 5 rad, které se osvědčily švédským rodičům

Panenky jsou pro holky, auta pro kluky?

Ve skutečnosti děti nerozlišují mezi hračkami pro chlapce a dívky. Studie ukazují, že i chlapci milují panenky, což je naprosto normální. Dívky si také rády hrají s „chlapeckými“ hračkami, jako jsou třeba náklaďáky. Jejich hry a aktivity se mohou měnit podle jejich věku, ale ne nutně podle pohlaví. Preference v hraní se často mění poněkud násilně („kluci si přece nehrají s panenkami!”), svou roli hraje i marketing výrobců hraček. Hraní ale  hraje ve vývoji dítěte ústřední roli. Umožňuje zkoušet různé role, prožívat četné emoce a zažívat mnoho nových věcí. Ideální je odstranit stereotypy a volbu hraček nechat na dětech.

Rodiče pozor! Těchto 7 věcí přestaňte dělat, přejí si pediatři

Upovídaná holčička a nemluvný kluk

Někteří vědci zjistili, že chlapci obvykle začínají mluvit později než dívky. Dívky mají také často větší slovní zásobu a velmi brzy je baví dlouhé rozhovory. Je to kvůli tomu, že dívky mají jednoduše lépe vyvinuté ty části mozku, které jsou zodpovědné za řeč. Proto vykazují o něco lepší výsledky v raných komunikačních dovednostech. Pohlaví však může vysvětlit pouze malou část rozdílů ve verbálních dovednostech dětí. Roli hrají i socioekonomické faktory a příležitosti. Také ovlivňují to, jak brzy budou děti mluvit a jak rozsáhlá bude jejich slovní zásoba.

Kluci cvičí odmalička, holčičky si vystačí doma

Chlapci jsou aktivnější již před narozením a doslova hýbou bříškem maminky. Tuto úroveň aktivity si udržují i po narození. Výzkumníci zjistili, že je pravděpodobnější, že chlapci budou venku běhat, skákat, lézt na stromy a hrát s míčem. Zatímco dívky vymýšlejí spíš klidnější hry a raději jsou doma. Vyplatí se ale zapojit všechny děti do různých pohybových aktivit uvnitř i venku.

Jak ovlivňuje váš temperament výchovu vašich dětí? Víc, než si myslíte!

Téma nočník – jak ho zvládají chlapečci a jak holčičky?

Zatímco většina dívek se začíná učit používat nočník a  toaletu obvykle ve věku 22 měsíců, chlapci mohou potřebovat o 3 měsíce – a někdy až rok – déle. Buďte tedy připraveni na to, že fáze plen bude trvat déle, pokud máte chlapce, a skončí dříve, pokud vychováváte holčičku.

Pláč a nespokojenost – kdo víc?

Hodně miminek často pláče. Ve věku 6 měsíců však chlapci projevují větší frustraci než dívky. Po 12 měsících života mnohem silněji reagují na všechno, s čím jsou nespokojení. Chlapci jsou obvykle náladovější a vyžadují více pozornosti. To se často vysvětluje tím, že mají silnější výzkumný instinkt a je pravděpodobnější, že se dostanou do situací, které mohou vést k bolesti a frustraci. Vezměte si například zraněné koleno nebo tak něco. Není pochyb o tom, že chlapci si při hře a dobrodružství zlomí nohu častěji než děvčata.

Silné emoce, doména chlapců

Kdo rád vyhrává, je jasné. V klucích to je zkrátka od narození. Malí pánové jsou ve svých hrách emotivnější a vášnivější než dívky. Navíc strach a nebezpečí je prostě vzrušují. Mnoho vědců souhlasí s tím, že testosteron hraje v tomto chování klíčovou roli. Zdá se, že dívky jsou méně agresivní a společensky „šikovnější” než chlapci.

Témata: Děti, Rodičovství, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Chování a vztahy, Vědec, Chlapec, Holčička, Hračky, Emoce, Nočník, Dívka, Kluk