Maminka.czVývoj

Holčičky obvykle mluví dříve a lépe než kluci! Souhlasíte?

Martina Machová 27.  4.  2020
Také máte podobný názor? Zkušenosti mnoha rodičů dokonce potvrzují i odborníci! Jak to tedy je? Opravdu jsou holčičky v mluvě schopnější a mají lepší slovní zásobu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Jednou z oblastí, ve které mají malé dívenky obvykle před malými chlapci náskok, je vývoj řeči. Podle jednoho výzkumu umějí dívky říct v deseti měsících už tři slova, zatímco stejně staří kluci jen jedno. V osmnácti měsících má polovina všech dívek k dispozici slovník až 56 slov, zatímco polovina chlapců používá jen 28 slov,“ tvrdí autorka publikace Výchova dívek a psychoterapeutka Gisela Preuschoff.

Autorka dále dodává, že velké rozdíly bývají i v takzvaném pasivním slovníku, tedy v porozumění slovům a větám. Ale proč tomu tak je? Vždyť na kluky i na holčičky hovoříme od útlého věku stejně často a v čase, který jim věnujeme, neděláme rozdíly.

Vývojová dysfázie: Specifická porucha řeči, kterou je třeba řešit!

Aktivnější levá hemisféra

Odborníci se domnívají, že dočasný náskok může být způsobený tím, že levá mozková hemisféra, v níž sídlí řečové centrum, je u holčiček o něco dříve a z počátku i o něco více aktivní než u chlapců.

Což je vlastně docela zajímavé, neboť právě levá hemisféra je „sídlem“ logiky, matematiky, faktických údajů, analytického myšlení – které obvykle přisuzujeme spíše chlapcům. Oproti tomu pravá hemisféra je „domovem“ intuice, emocí, tvořivosti, rytmu, umění a dalších vlastností, jimiž se o něco více pyšní spíše dívky.

Vývoj řeči aneb jak rozmluvit vaše dítě? Pomůžou knížky i říkanky

„Zákon“ akce a reakce

Holčičí upovídanost dospělé pravděpodobně časem svádí k tomu, aby s holčičkami „debatovali“ více, ostatně to ve své publikaci potvrzuje i Gisela Preuschoff:

„Je zajímavé, že rodiče mají sklon na tento rozdíl podvědomě reagovat tím, že povzbuzují řečové návyky svých dcer silněji než synů.“ Dle psycholožky platí tento vzorec chování nejen v případě rodičů, ale dokonce i v případě pedagogů v předškolních zařízeních! Pokud tedy chceme svého malého „mlčocha“ povzbudit ke komunikaci, nezbývá nám nic jiného než s ním hojně a trpělivě komunikovat, a to ať již se nám dostane nějaké verbální reakce nebo ne.

A nezapomeňte; „živou řeč“ nenahradí ani televize, tablet či puštění CD. A navíc nemusíme jen povídat! Můžeme zpívat, básnit i číst…

Největší mýty o koktavosti: Způsobuje ji nervozita a špatný přístup rodičů?

VIDEO: Balet není jen pro holky, vzkazuje jedenáctiletý tanečník

 

Témata: Péče o dítě a jeho výchova, Batole, Rodiče, Vývoj, Vývojová dysfázie, tanečník, Jedenáctiletý tanečník, Mlčoch, Gisela Preuschoff, Kluk, Centrum, Malý chlapec, Hemisféra, Pravá hemisféra, Případ rodičů, Předškolní zařízení, Výchova dívek, Intuice, Chlapec, Útlý věk, Vzorec, Levá hemisféra, Vzorec chování, Malá dívenka, Gisela