Maminka.czPorod

Holit, nebo neholit před porodem? Toť otázka!

Michaela Karavarakis 30.  12.  2013
Jak je to vlastně s holením intimních míst před porodem? Musíte být oholená? A jestli ano, jak moc? A za jakých okolností se musíte oholit úplně celá?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na císaře celá

Holení intimních míst před porodem – povinnost, která mnohým ženám nijak zvlášť nevadí, mnohé ale už dopředu stresuje. Nutno říct, že často zbytečně. Ve většině porodnic jsou již totiž v otázce holení velmi benevolentní a řídí se do značné míry přáním rodičky. Samozřejmě existují případy, kdy jde rodička stranou, ale to je výhradně u císařských řezů – tam se musí oholit i „předek“, neboť linií chloupků se vede řez. Jinak ale záleží většinou na domluvě.

Oholená, i když se zrovna nerodí

Možná patříte mezi ženy, které se „tam dole“ holí samy a dobrovolně, i když zrovna nerodí, a proto pro vás oholení intimních partií před porodem nepředstavuje žádný velký problém. Nebo to prostě neřešíte - chloupky jsou chloupky, a když se oholí, zase narostou, myslíte si. Oholíte se klidně celá a ani o tom nepřemýšlíte. Pár tahů strojkem a hotovo, můžete vyrazit rodit.

Neholená, ze zásady

Možná ale patříte mezi ženy, které to řeší. Intimní partie si normálně neholíte a představa, že tak budete muset před porodem učinit, vám dělá problémy. Nu vězte, že to zase takový problém není. Pokud rodíte normálně, není důvod, abyste se holila celá. Stačí vzít jen spodek – oblast hráze – a to ani ne tak kvůli hygieně, ale především kvůli případnému šití. Chloupky by ho trochu znesnadňovaly. Pokud to nestihnete sama doma, sestra na sále vám s tím ráda pomůže. Výjimečné ale nejsou ani případy, kdy nedojde k žádnému holení – ani doma, ani v porodnici. Žena přijede do porodnice jen tak tak a po přijetí už na to prostě není čas. Jde se rovnou rodit.

Není to napořád

Pokud tedy patříte mezi odpůrce holení, můžete to risknout - doma nic neholit, přijet do porodnice tak, jak jste, a tam buď vyslovit přání, že nechcete holit vůbec, nebo se sestřičkou domluvit, aby vás vzala jen malinko. Zdravotnický personál při porodech bývá vstřícný a většinou se snaží rodičce vyhovět. Nebo si můžete oblast hráze doma oholit sama (opravdu jen ten kousek nejblíž rodidlům) a případné další holení v porodnici již odmítnout. Ať tak či onak, zkuste mít na paměti, že holení není jen bohapustá buzerace sester a doktorů na sále, ale že to má svůj účel – to již zmíněné snazší šití v případě nástřihu. A hlavně, není to permanentní. Za pár měsíců budete zase, jako jste byla.

Témata: Porod, Ota, Předek, Pór, Otázka