Maminka.czBatole

Holka nebo kluk? Kdy vzít do ruky nůžky?

Martina Machová 8.  2.  2016
Sebastian je tříletý kluk, kterého si děti i dospělí často pletou s holčičkou. Zatímco se někteří dospělí jen poťouchle uculují, děti se chlapci občas posmívají. Bylo by lepší nechat Sebastiána ostříhat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Sebastian je tříletý kluk jak má být. Je hodně živý, trochu zlobivý, soutěživý, rád se pošťuchuje s kamarády, obvykle bývá veselý a má rád auta a motorky – ostatně stejně jako jeho tatínek. A stejně jako jeho otec má i Sebastián vlasy do půli zad.

Jenže na rozdíl od tatínka, kterého si vzhledem k „drsnému“ zjevu nikdo nemůže splést s půvabnou dámou, si Sebastiana s děvčátkem pletou docela často. Dokonce se kvůli svým blonďatým lokýnkám občas stane terčem posměchu dětí, a někdy i dospělých.

Účesy pro malé frajery
Dítě je na světě

Účesy pro malé frajery

Sebastian na svých vlasech nijak nelpí, jeho dlouhé vlasy milují především jeho rodiče. Nicméně pokud se se Sebíkem pustí kvůli vlasům někdo do křížku, umí už náležitě odpovědět: „I kluci nosí dlouhé vlasy, to bys mohl vědět. I můj táta má dlouhé vlasy a není holka. Umí se prát a má motorku!“. Někdy Sebík na radu rodičů říká, že mu posměváček určitě závidí.  

Jsou posměváčci vždy nevychovaní?

Bylo by samozřejmě skvělé, kdyby děti i dospělí byli tak tolerantní k odlišnosti a určitému typu sebevyjádření prostřednictvím vizáže, že by se chlapci nikdo neposmíval nebo neměl hloupé poznámky. Bohužel i v té nejvyspělejší společnosti se vždy najdou jedinci, kteří se do jinakosti velmi rádi strefují – mnohdy se zatím skrývá určitá podoba vlastní frustrace. Nicméně u dětí tomu tak být nemusí.

„Malé děti zkrátka ještě nejsou i přes empatickou a moudrou výchovu rodičů sociálně natolik obratné a zralé, aby se občas nenechaly strhnout ostatními a nepřidaly se k posměchu někomu, kdo je v něčem odlišný – ať už je to zjevem, nebo chováním. Může to být dokonce něco tak banálního jako jsou například obyčejné pihy.“ říká na základě svých letitých zkušeností pedagožka Jana Říčná.

I na rodičích záleží…

Bylo by tedy lepší nechat Sebastiana ostříhat? Pokud by chlapec sám chtěl, tak asi ano. Nicméně je i na uvážení rodičů, jestli je jejich rozhodnutí o vizáži jejich syna moudré, zda třeba není pouze jejich touhou a možná i jakousi zcela osobní revoltou proti zaběhnuté uniformitě.  

„Bohužel i v dnešní tolerantní době musí rodiče počítat s tím, že delší vlasy u malých kluků budou budit v dětském kolektivu občas rozruch. Velmi záleží na přístupu i na osobnosti dítěte, reakcích dospělých (vychovatelů) i razanci posměchu.“ říká Říčná.

A dále uvádí: „Za svou praxi jsem měla ve školce jen dva skutečně dlouhovlasé kluky. První nesl občasné posměšky vůči svým vlasům velmi těžce a reagoval na ně velmi bouřlivě, dalo by se říct až s přehnanou agresivitou. Druhý chlapec byl moc fajn kluk, ráda na něj vzpomínám. Byl od malička opravdová osobnost. Jeho otec patřil k jakémusi kmeni novodobých indiánů a jeho syn byl prostě malý hrdý indián, kterému vlastně nakonec všichni jeho dlouhé vlasy záviděli.“ 

Je tedy zřejmé, že na otázku zda Sebastiana nechat ostříhat a ušetřit ho tak hloupým posměškům, nelze jednoznačně odpovědět. Je na rodičích, aby uvážili všechna pro a proti. Ale je samozřejmě i na nás ostatních, abychom byli tolerantní k jinakosti a vedli k tomu i své děti. 

Témata: Děti, Předškolák, Batole, Vaše příběhy, Chování a vztahy, Krása a styl, Nůž, Sebík, Malý kluk, Sebastian, Kluk, Holka, Jinakost, Sebíkem, Posměch, Nůžky