Maminka.czČasopis Moje psychologie

Holku nebo kluka? Hlavně aby bylo mimčo zdravé

Mirka Koníčková 10.  3.  2010
Holku nebo kluka? Hlavně aby bylo mimčo zdravé
Statistiky založené na americkém sčítání lidu v letech 1940-2000 ukazují, že u prvorozených dcer je podstatně méně pravděpodobné, že v případě rozvodu budou žít se svým otcem, než u prvorozených chlapců.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Výhody rodin se syny

Dahl a Moretti to vysvětlují třemi faktory: První - ženy, které otěhotní před uzavřením sňatku, mají vyšší šanci, že s nimi otec dítěte uzavře sňatek ještě před porodem tehdy, pokud ultrazvuk ukáže, že žena čeká syna. Druhý - páry, které mají pouze dcery, jsou více ohroženy rozvodem než ty, které mají syny. Tato pravděpodobnost je vyšší až o 7 %. Může to být dáno tím, že otcové se svými syny tráví více času než s dcerami a rodina tak lépe funguje. Navíc se muži mohou snažit předejít rozchodu z obavy, že by se svými syny nemohli být tak často v kontaktu. Třetím faktorem je skutečnost, že rozvedení otcové mají v USA až o 22 % vyšší šanci, že vysoudí do své péče syny než dcery. Podle autorů knihy tato fakta svědčí o tom, že preference synů ze strany otců se projevují i v americké společnosti.

Američané raději chlapce

Gallupův ústav, který prováděl mezinárodní výzkum zaměřený na zjišťování rodinných hodnot, se zaměřil i na preference pohlaví dětí ze strany rodičů. Studie proběhla v roce 1997 v šestnácti vybraných zemích (Česká republika mezi nimi nebyla) na čtyřech kontinentech. Respondentům byla položena otázka, které pohlaví by preferovali v případě, že by mohli mít jen jedno dítě. Většina dotázaných odpověděla, že jim na pohlaví nezáleží. Mezi těmi, pro které bylo pohlaví jejich dítěte důležité, ale převažovali ti, kteří dávali přednost chlapcům před dívkami. Ve Spojených státech na pohlaví nezáleželo 42 % dotázaných, 35 % dvalo přednost chlapcům a 23 % dívkám. V roce 2003 provedl Gallupův ústav v USA tentýž průzkum a zveřejnil rozdíly v odpovědích mezi muži a ženami. Výsledky byly překvapivé. Ukázaly, že ženy mají skoro stejné preference pro chlapce i pro dívky, ale muži si přejí častěji chlapce.

Mají ženy nárok na život?

Tradiční preference synů je stále rozšířená v Číně, Severní Koreji, Indii, Pákistánu a dalších asijských zemích. Proti ženám a dívkám tu panuje řada předsudků. Díky moderní diagnostické technice, která umožňuje ještě v děloze zjistit pohlaví plodu, nedostane spousta holčiček ani šanci se narodit. V jižní Asii a na Blízkém a Středním východě se rodí kolem 93-96 dívek na 100 chlapců. V Číně se kvůli selektivním potratům rodí jen 88 dívek na 100 chlapců. Podle výpočtů demografů dnes na celém světě chybí více než 90 milionů žen. A to i přesto, že ženy dosahují průměrně vyššího věku než muži.

Tato preference chlapců je v tamní společnosti hluboce zakořeněná. V Číně a Indii mají synové velkou společenskou prestiž. Jen oni mohou provádět tradiční náboženské rituály. Jen oni mohou rodičům zaručit péči ve stáří, protože dívky se vdávají a odcházejí do jiných rodin. Ve společnostech, kde rodiny musí svým dcerám zaplatit věno, pokud je chtějí provdat, je diskriminace dcer ještě mnohem rozšířenější. Přitom například v Indii je nepoměr mužů a žen v populaci velkým problémem. Spousta mužů je donucena žít jako „staří mládenci“, bez dětí, a tedy i bez péče ve stáří.

Tím se ocitají na samém dně společnosti, protože v Indii je početná rodina příznakem úspěšného muže. V Číně je situace ještě o to komplikovanější, že rodiče tu mohou mít jen jedno dítě. Díky tradičnímu vnímání role mužů a žen v jejich společnosti tak dávají často přednost chlapci. Přitom v Číně i Indii jsou tyto selektivní potraty v rozporu se zákonem. Nicméně zákony samy nemohou tyto starověké praktiky zastavit. Odpověď na otázku, touží-li muži spíš po synovi než po dceři, je tedy složitá. Hodilo by se otřepané rčení -jiný kraj, jiný mrav. Skutečnost, že v západním světě rodiče tolik pohlaví svých potomků neřeší, však spíše svědčí o postupném vyrovnávání mužských a ženských rolí. Mít dceru už prostě pro muže není ostuda.

Více o tomto článku http://www.maminka.cz/clanek/tatinkove/preji-si-muzi-spis-syna

Témata: Jen pro tatínka, Časopis Moje psychologie, Střední východ, Mezinárodní výzkum, Pákistán, Kluk, Kluka, Početná rodina