Maminka.czPohlaví miminka

Holky a kluci vypadají v děloze stejně! Kdy se jejich pohlaví začne lišit?

kog 12.  10.  2020
Mnoho nastávajících maminek se hned při prvním ultrazvuku zajímá, zda čekají kluka, nebo holku. To je ale velice těžké určit! Přestože je o pohlaví dítěte rozhodnuto již při početí, mužské i ženské pohlavní orgány vypadají dlouhou dobu stejně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pohlaví chlapců i dívek se začne vyvíjet odlišně až okolo devátého týdne těhotenství. Do té doby je velice těžké pohlaví miminka poznat. Jak chlapci, tak dívky mají mezi nožičkami malý výrůstek, který se u holčiček vyvine v klitoris, u chlapců se ze stejného výrůstku stane penis, který se kolem dvanáctého týdne začne prodlužovat.

Na to, jak se pohlavní orgány vyvíjejí, se podívejte na našem videu. 

S největší pravděpodobností zjistíte tedy pohlaví děťátka během ultrazvuku ve dvacátém týdnu těhotenství, jehož spolehlivost je devadesátiprocentní. Stoprocentní jistotu pohlaví děťátka vám ovšem dá až okamžik porodu.

Co skutečně cítí miminko v děloze? Doteky, pohyby, ale i stres či radost

Je v našich silách nějak ovlivnit pohlaví plánovaného potomka? A má nějaký vliv rodinná historie, kdy se například rodí samí chlapci a podobně? 

Odpovídá Jan Lacheta, primář Centra reprodukční medicíny Iscare.. 

Všechny tyto teorie jsou založeny na předpokladu, že lze nějakým způsobem selektovat spermie ve prospěch těch, které nosí buď chromozom X, nebo chromozom Y. Například načasování doby oplodnění předpokládá, že spermie nesoucí Y jsou pohyblivější, ale přežívají v těle ženy kratší čas než spermie s X chromozomem. 

Tudíž páry snažící se otěhotnět v termínu ovulace by dle této teorie měly mít větší šanci mít chlapce a při koncepci dva až tři dny před ovulací by mělo dojít k početí děvčete. Nicméně žádná seriózní vědecká studie doposud neprokázala platnost těchto „babských rad“. A pokud jde o rodinné „dispozice“, tak ani u nich žádné takové pravidlo neplatí. 

Co je to APGAR skóre a kdo tuto zkratku vymyslel? Podívejte se na video
Odhalte tajemství dřív než ultrazvuk: Holčička, nebo chlapeček?
Témata: Těhotenství, Video, Časopis Maminka, Miminko, Praktické rady, Početí, Ovulace, Pohlaví miminka, Lis, Babská rada, První ultrazvuk, Ultrazvuk, Dvacátý týden, Zac, Spermie, Pohlavní orgán, Krátký čas, Stoprocentní jistota, Chromozom, Iscare IVF, Jaroslav, Asistovaná reprodukce, Kluk, Klitoris, Rodinná dispozice, Ovulační testy na Heureka.cz