Maminka.czTěhotenství

Homeopatika na těhotenské neduhy

Ivana Ašenbrenerová 13.  12.  2017
Nevíte si už rady s ranními nevolnostmi nebo se chcete zbavit nadměrné únavy a vyčerpání? Můžete si vzít na pomoc přípravky, které vás úspěšně zbaví všech obtíží.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlavní výhodou homeopatie je , že je to účinná a zároveň velmi šetrná metoda. Homeopatické léky mají schopnost stimulovat organismus k lepšímu využití vlastních obranných sil, nejsou toxické, a nepředstavují tedy pro těhotnou ženu riziko nežádoucích vlivů.

Nemají vedlejší účinky, nevzniká na nich závislost, jsou vhodné pro všechny věkové skupiny a je možné je kombinovat s běžnou léčbou – účinky se nijak neovlivňují. Pokud vám tedy lékař předepsal v těhotenství nějaké klasické léky, nemusíte se bát doplnit je homeopatiky. Hodí se nejen pro těhotné, ale i pro kojící ženy, kojence či batolata.

Období gravidity bývá provázeno řadou nejrůznějších obtíží, které mohou budoucí maminku pěkně „rozhodit“ – ať už jsou to zažívací potíže, zvracení, nevolnost nebo únava, infekce močových cest a další. Homeopatické léky dokážou tyto nepříjemnosti významně zmírnit.

Jak si ulehčit porod

Pálení žáhy

Často se přidávají i další trávicí obtíže, jako je nadýmání, pocit plnosti, spavost po jídle. MUDr. Eva Kettmannová doporučuje polykomponentní přípravek GASTROCYNÉSINE. Nechte 1 tabletu rozpustit v ústech 15 minut před jídlem, po něm a před spaním zopakujte.

Při pálení žáhy pomáhá také lék CAPSICUM 9CH, který je vhodné užívat 15 minut před každým jídlem – dávku lze zopakovat kdykoli při potížích. Pokud výše uvedené komplikace nastupují bezprostředně po jídle a k pocitu plnosti dochází už při prvních soustech a k potížím se přidávají bolesti v oblasti žlučníku, doporučuje MUDr. Kettmannová přípravek LYCOPODIUM 9CH, a to 2x denně.

Nevolnost

Skvělým průvodcem prvními třemi měsíci těhotenství je homeopatický lék SEPIA OFFICINALIS 15CH. Pomůže při ranní nevolnosti, při zvracení po jídle, kdy se kombinují chutě na sladké i na slané, při přecitlivělosti na zápach jídla. Užívejte 5 granulí ráno nalačno, dávku lze během dne zopakovat 3x. Při jakékoli nevolnosti (nejen těhotenské) pomůže COCCULINE – 1 tabletku necháte rozpustit v ústech podle rytmu nevolnosti, dokud se vám neuleví (max. 6 tablet denně).

„Při porodu musíme věřit svému tělu,“ říká homeopatka

Problémy s křečovými žílami

Při pocitech těžkých nohou a podlitinách, které se tvoří spontánně, můžete vyzkoušet ARNIKU 9CH. Pokud vás bolí dolní končetiny vestoje i při chůzi, pomohou HAMAMELIS 9CH. PULSATILLA 15CH je vhodná při četných metličkách a mramorované kůží na nohou, při zhoršení v teple a zlepšení venku a při chůzi. Všechny uvedené léky užívejte 2x denně. MUDr. Eva Kettmannová doporučuje konzultovat s odborníkem v homeopatii.

Hemoroidy

Lékem číslo jedna na hemoroidy je ARNICA MONTANA 9CH, a to 2–3x denně. Dalšími přípravky, které bývají v těhotenství nejčastěji indikovány, jsou: HAMAMELIS 5CH, SEPIA 9CH, AESCULUS HIPPOCASTANUM 5CH, COLLINSONIA CANADENSIS 9CH. Dávkování je 2–4x denně. Všechny uvedené léky lze užívat i současně – od každého 5 kuliček zamíchat do malé PET láhve s čistou vodou a popíjet během dne.

Důležitá je i lokální léčba, a to AVENOC mast s aplikátorem, která je vhodná také pro kojící ženy. „Pacientka si lék může objednat v kterékoli lékárně na lékařský předpis,“ říká MUDr. Kettmannová.

Více informací o homeopatii čtěte na www.mojezdravi.cz

Časté nucení na močení

Potřebujete často čurat, nebo vás to při močení dokonce pálí a řeže? Pak by vám mohl pomoci tento lék – CANTHARIS 9CH. Ze začátku 1 dávku po každém močení, jakmile dojde ke zlepšení, postupně prodlužujte intervaly.

7 dobrých důvodů, proč užívat v těhotenství homeopatika

Psychické potíže a emoční nevyrovnanost před porodem

Těhotenství je pro řadu maminek časem, kdy nedočkavě očekávají příchod svého miminka. Může se objevit netrpělivost, změny nálad a psychická nevyrovnanost, třeba strach o dítě a jeho zdraví. Zde jsou vhodné následující přípravky: SEPIA 30CH – v případě, kdy je žena depresivní, vyhledává samotu, objevuje se lhostejnost k partnerovi a větším dětem (často bývá přítomná i ranní nevolnost, žena preferuje kyselá jídla, trpí zácpou a hemoroidy).

Dále je vhodná PULSATILLA 30CH (nastávající maminka je plachá a plačtivá a potřebuje utěšovat, často mívá trávicí potíže po konzumaci mastných jídel). Použít se dají i následující léky: GELSEMIUM 30CH, kdy je těhotná ochrnutá strachem z toho, co ji čeká, projevuje se u ní svalová ochablost a třes, ACONITUM 30CH při vystupňovaném strachu až panice z porodu, strachu ze smrti a bušení srdce.

U všech léků platí stejné dávkování, 1 dávka 2x denně po dobu 3 dnů. Nejobvyklejší formou homeopatik jsou granule, tzv. kuličky. Moderní tuby mají dávkovače, které usnadňují aplikaci.

VIDEO: Pediatr a homeopat Tomáš Karhan o tom, jak mohou homeopatika pomoci s imunitou

Vévodkyni Kate trápí hyperemesis gravidarum. Víte, co to znamená?
Těhotenské nevolnosti: víme, jak na ně! 5 tipů, co jíst
Na těhotenské nevolnosti pomáhá sušenka po ránu, ale i banány nebo zázvor

 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Homeopatie, Močení, Věková skupina, Čistá voda, Hemeroidy, Spavost, Časté nucení, Bus, Nejrůznější obtíž, Homeopatický lék, Home, Ranní nevolnost, Nevolnost, Hlavní výhoda, Mastné jídlo, Lékařský předpis, Collins, Měsíc těhotenství, Křečová žíla, Eva Kettmannová, Zhoršení, Pálení žáhy, Zdraví na Heureka.cz