Honí vás v noci mlsná? Odpovězte si na otázku, proč to děláte!

Simona Procházková 30.  1.  2021
Co způsobuje neovladatelné chutě na sladké? Proč máme potřebu pozdě večer nebo v noci podnikat nájezdy na ledničku? Zamyslete se, jak se cítíte, jaké problémy řešíte a co vám v životě chybí, doporučuje výživový specialista Petr Havlíček a poradí, co s tím a jak upravit jídelníček.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vážné i nevážné povídání o zaručených receptech, potravinách či produktech zdravé výživy, o nichž jejich autoři, výrobci a prodejci tvrdí, že díky nim budeme zdravější, šťastnější a plní energie. Pořadem Rozum v troubě, který uvádí internetová televize Mall.tv, provází šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk a výživový specialista Petr Havlíček. Oba se snaží uvádět mnohdy rozporuplná tvrzení na pravou míru.

Rádi v noci pleníte ledničku, navíc míváte často chuť spíš na sladké? Popřemýšlejte, jaký máte životní pocit a jaké emoce u vás převládají. Možná máte úzkosti, strach a chybí vám pocit bezpečí. A cukr dokáže pocit bezpečí navodit. Navíc produkuje dopamin, který nás uklidní a uspokojí.

Co je příčinou nepřekonatelných chutí na sladké nebo přejídání ve večerních a nočních hodinách? „Za nočními nájezdy na ledničku stojí náš mozek a emoce. Po sladkém obvykle saháme, když nejsou pozitivní a necítíme se v pohodě, nejsme se svým životem úplně spokojeni, trpíme úzkostí a stresem, obáváme se, jak věci dopadnou. Právě sladká chuť uklidňuje a dodává pocit bezpečí, se kterým ji máme spojenou už úplně odmalička, od nejútlejšího věku, kdy nás maminka kojila. Mateřské mléko je sladké, tudíž sladká chuť se již v tomto věku začíná v mozku spojovat s pocitem bezpečí a zklidnění,“ vysvětluje Petr Havlíček.

Děti a sladkosti: Kdy s nimi začít a jaké zvolit?

Co expert na výživu doporučuje? „Nechoďte spát dříve, než máte v hlavě vše z daného dne uzavřeno, vyřešeno, nemáte v mysli žádný „rozpracovaný“ problém. Skvělým pomocníkem může být diář, blok nebo kus papíru, kam si vše zapíšete, vyřešíte „černé na bílém“, zvědomíte své myšlenky. A k večeři si nedávejte jen bílkoviny a zeleninu, doplňte ji o přiměřené množství sacharidů, nejlépe v podobě přílohy (brambory, kousek pečiva, rýže),“ říká Petr Havlíček.

Pořad Rozum v troubě můžete sledovat na internetové televizi Mall.tv.

Těhotenská cukrovka: Co vás čeká? Jen vynechat sladkosti nestačí
Děti a sladkosti: Je striktní zákaz dobrý? A kde je mez?
Výživa hyperaktivních dětí: Pozor na barvené potraviny a tyto kyseliny
Témata: Video, Výživa a stravování, Jídelníček, Hubnutí, Vaření, Jak zhubnout, rozum v troubě, Emoce, Vánek, Pocit bezpečí, Lednička, Hon, Petr Havlíček, Bezpečí, Mls, Internetová televize, Chuť, Ota, Výživový specialista, Expert, Pocit