Maminka.czZdraví

Horčík. Proč je v těhotenství tak důležitý a kde ho najdete

Jana Potužníková 17.  1.  2017
Určitě o něm nečtete poprvé. A nejspíš ani naposledy. Jste-li těhotná, otěhotnět se snažíte nebo právě kojíte své novorozené miminko, měl by totiž právě hořčík patřit mezi ostře sledované a důsledně doplňované minerální látky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Provázel mě celé těhotenství. Když mě bolela hlava, gynekolog řekl: přidejte více hořčíku. Když se objevila únava, doporučil totéž. A stejnou radu jsem slyšela i při nekonečných nevolnostech táhnoucích se bezmála do 20. týdne nebo občasných křečích v nohou. Byla samozřejmě spousta důvodů, proč jsem se necítila moc dobře.

Těhotenské vitamíny – brát, či nebrat?

A i když se mi to zdálo nakonec až podezřelé, bylo také spousta důvodů, proč na mé trable měl působit a působil právě zmiňovaný hořčík neboli magnezium. Je to totiž stopový prvek, který zasahuje snad do všech pochodů v těle a může je významně ovlivnit. V těhotenství obzvlášť.

Základní teorie

Sám o sobě hořčík hraje roli v tzv. enzymatických procesech, což znamená, že se podílí na tvorbě každé buňky ve vašem těle. Zabezpečuje správnou činnost hormonů, je nedocenitelný jako strážce vaší srdeční činnosti, umí zabránit poruchám srdečního rytmu.

Hořčík dobře zvládá krotit vysoký tlak, zapojuje se do metabolismu neboli zpracování všech základních živin – tedy bílkovin, sacharidů i tuků (lipidů), skvěle klidní nervy, posiluje celou nervovou soustavu a podporuje správnou činnost svalů. A už jen z tohoto výčtu vám musí být jasné, že těhotné ženy právě magnezium potřebují jako sůl!

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Logické podrobnosti

Když si vezmeme jedno po druhém… Enzymatické procesy a tvorba nových buněk jsou v těhotenství nad slunce jasné. Ve vás se během těhotenství vyvíjejí miliony nových buněk v podobě vašeho dítěte!

Musíte tedy zásobovat nejen sebe, ale i miminko, které se pak také zásluhou hořčíku bude vyvíjet správně. „Druhé zmíněné, hormonální pochody, jsou během těhotenství také velmi zásadní. Mnohdy s nimi souvisejí známé výkyvy nálad, jimiž jsou těhotné ženy doslova proslulé.

Jedním ze způsobů, jak je zmírnit, je právě podávání hořčíku. Protože mírní nervozitu, celkově kladně působí na centrální nervovou soustavu a umožňuje snáze odolávat stresu, který mnoho žen během gravidity zažívá – v práci, ale i doma, když se například objevují obavy, zda svou novou roli zvládnou,“ říká k tomu PharmDr. Michal Jungmann, MBA.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Starší matky, Červené maso, Stopový prvek, Denní příjem, Pohanka, Mandle, Listový špenát, Cévní systém, Slina, Navýšení, MBA, Magnezium, Výživová poradkyně, Srdeční činnost, Meruňka, Minerálka, Hořčík, Luštěnina, Minerální voda, Treska, Obiloviny, Cizrna, Zdraví na Heureka.cz