Maminka.czTěhotenství

Hořčík v těhotenství potřebuje naše tělo vstřebat rychle

Reklama 20.  4.  2017
Hořčík je v těhotenství jedním z nejčastěji užívaných minerálů. Ne každá forma je ale pro tělo stejně prospěšná a účinná. Jak si správně vybrat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Velkým problémem vitaminových a minerálních doplňků stravy bývá jejich vstřebatelnost. O to víc nás trápí, pokud se je rozhodneme užívat nejen jako prevenci, ale ve chvíli, když už naše tělo sužují potíže. S touto situací se setkáváme například v těhotenství. Jakmile se objeví znatelné příznaky nedostatku některých vitaminů či minerálů, potřebujeme je tělu dodat s garancí dobré vstřebatelnosti. Podobně je tomu i u hořčíku – minerálu, který je v těhotenství mimořádně důležitý. Přitom hořčík čili magnesium patří mezi takzvaně nejdeficitnější látky našeho těla. S nedostatkem se potýká až třetina populace. A v těhotenství se s jeho nedostatkem potýkáme ještě více než obvykle.

Klepněte pro větší obrázek 
Některé zdroje dnes uvádějí, že i v potravinách jinak tradičně bohatých na hořčík jeho obsah v posledních letech výrazně klesl. Důvodem je změna formy pěstování i zpracování potravin. Velice často se tak neobejdeme bez doplňků stravy s obsahem hořčíku.

Těhotenské multivitaminy na doplnění hořčíku nemusí stačit

Dnes se těhotným ženám i maminkám po porodu doporučuje přidat ke zdravému jídelníčku i multivitaminy. Často se ale stává, že multivitaminové přípravky k doplnění hořčíku nestačí. Proč? Dokonce i multivitaminy, které uvádějí zvýšený obsah magnesia, totiž pokryjí někdy jen 20 % denní doporučené dávky tohoto minerálu. Přitom hořčík je v těhotenství velice důležitý jak pro zdravý vývoj plodu, tak pro zdraví nastávající maminky.

Klepněte pro větší obrázek 
V těhotenství potřebuje tělo více hořčíku. Kromě pestré stravy je užitečné magnesium doplnit vhodným doplňkem stravy s dobrou vstřebatelností, proto doporučujeme tekutou formu hořčíku v přípravku Floradix Magnesium.

Magnesium se podílí na více než 350 metabolických procesech a v období těhotenství je jeho dostatek zcela zásadní. Navíc právě proto, že v těhotenství se spotřeba hořčíku výrazně zvyšuje. Hořčík má navíc schopnost mírnit únavu a vyčerpání a považuje se za jakýsi antistresový minerál. A v těhotenství, kdy se často potýkáme s psychickou nepohodou a potřebujeme se udržet v dobré psychické kondici, působí hořčík na naše tělo velice pozitivně.

Gynekologové dnes hořčík v těhotenství doporučují užívat i preventivně. Zvýšenou dávku pak doporučují v případě zvýšené únavy, problému s tvrdnutím bříška, nebo pokud se u těhotné ženy vyskytnou křeče v lýtkách.

Klepněte pro větší obrázek 
Hořčík se stal vedle kyseliny listové nejdoporučovanějším doplňkem stravy pro těhotné. Dbejte však na jeho výběr. Ne každý je pro tělo stejně dobře vstřebatelný. Kvalitním výrobkem s dobře vstřebatelnou tekutou formou je Floradix Magnesium.

Na tom, jaký hořčík v těhotenství berete, záleží!

Není hořčík jako hořčík. Zejména v těhotenství potřebujeme mít záruku, že jej užíváme v podobě, kterou naše tělo umí rychle a účinně vstřebat. Často se mylně domníváme, že jakýkoliv hořčík, který nám doporučí v lékárně, je ten správný. Rozhodně tomu tak není. Výzkumy potvrzují, že se míra absorpce hořčíku pohybuje mezi 4 až 50 %. Většina doplňků stravy obsahuje hořčík v podobě oxidu hořečnatého. Patří mezi hůře vstřebatelné formy hořčíku, která garantuje jen cca 4% vstřebatelnost. Podobně špatnou vstřebatelnost má například uhličitan hořečnatý. Jak tedy najít dobře vstřebatelný hořčík?

Obecně se dnes doporučují doplňky stravy s kombinací několika forem hořčíku. Mezi ty dobře vstřebatelné patří glukonát hořečnatý. Nejenže se lehce vstřebává, ale vyznačuje se i rychlým nástupem účinku. Dobře se vstřebává i citrát hořečnatý. Obě tyto formy hořčíku najdete v doplňku stravy Floradix Magnesium. Jelikož jde o tekutý doplněk stravy, je vstřebatelnost hořčíku ještě umocněna. A to i díky obsaženým ovocným šťávám a medu, které zlepšují vstřebatelnost. Nezapomeňte ale ani na doplňování hořčíku ve formě na hořčík bohaté stravy. Jezte luštěniny – především čočku, hrách nebo fazole, smlsněte si na oříšcích, máku nebo kakau, zkuste do jídelníčku přidat obilné klíčky nebo jáhly. A hořčík najdete i v plodech moře.

Klepněte pro větší obrázek 
Tekutý doplněk stravy Floradix Magnesium obsahuje dobře vstřebatelné formy hořčíku v podobě glukonátu hořečnatého a citrátu hořečnatého.

Co ještě potřebujete vědět o vstřebávání hořčíku

  • Hořčík se nejlépe vstřebává, pokud jej užíváte spolu s jídlem. Vhodné je proto užít hořčík těsně před jídlem.
  • Některé studie ukazují, že vstřebávání hořčíku napomáhá i vitamin D.
  • Vyhněte se často nabízeným kombinacím vápník-hořčík-zinek. Zinek a vápník totiž zhoršují vstřebávání magnesia.
  • Vstřebávání magnesia zhoršují železo, mangan a fosfor.
  • Vyhněte se tučným jídlům – tuky totiž rovněž snižují vstřebávání hořčíku.
Klepněte pro větší obrázek 
Podívejte se, co ještě nevíte o hořčíku.

Zdroj obrázků: Shutterstock, koláže: ContentPub s.r.o.

Autor: Berta Pean

Témata: Těhotenství