Maminka.czZdraví

Pomoc, má horečku! Jak s ní bojovat a proč ji nemusíte hned srážet?

Simona Procházková 25.  1.  2024
Sálá jako kamínka, je schvácené, třese se, má zimnici, jeho dech je horký, tvářičky jen hoří a z temperamentního dítka je náhle hadrová panenka? Ano, horečka je tu. I když vás může vyděsit, není to nepřítel a zastává v těle velmi důležitou funkci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Horečka patří mezi nejběžnější zdravotní problémy u malých dětí. Když se objeví, jde o spolehlivý signál, že se v těle něco děje. Sama o sobě není nemocí, ale reakcí organismu na infekci, nemoc, což si často neuvědomujeme. Pomáhá tělu vypořádat se s virovou či bakteriální nákazou, vyburcuje imunitu k ničení nežádoucích patogenů. Za horečku se považuje, když tělesná teplota vzroste nad 38,5 °C. Od 37,5 °C do 38,5 °C mluvíme o zvýšené teplotě.

VIDEO: Teplota u dětí: Jak ji správně změřit a kdy je čas volat lékaře?

„Horečka nevzniká v těle pro nic za nic, jedná se o přirozený obranný mechanismus těla, při kterém může imunitní systém lépe bojovat proti choroboplodným zárodkům,“ vysvětluje PharmDr. Irma Miklášová.

Srážet, nebo ne?

Teplota pod 38 °C nevyžaduje žádné snižování! Pokud se vyšplhá nad tuto hranici, radí i tak lékaři nechat dítě s horečkou alespoň několik hodin bojovat, pokud se jeho stav výrazně nezhoršuje. Okamžité snahy o snižování horečky jsou spíše kontraproduktivní. Horečka by měla alespoň první den konat svou práci, tedy zbavit organismus dítěte většiny patogenů.

Léčení onemocnění je pak snazší a netrvá tak dlouho. Kdežto když horečku hned potlačíte, bude se dítě sice přechodně cítit lépe, vlastní nemoc ale bude probíhat dál. Lékaře ale volejte vždy v případě, že dítě nereaguje na oslovení, opakovaně zvrací nebo se třeba objeví vyrážka.

„Pokud má dítě „jen“ horečku, nemusíme s ním ihned utíkat k doktorovi. Obecně platí, že bychom ho do ordinace měli přivést, až když se jeho stav nelepší dva až tři dny. Specifickou skupinou jsou kojenci do třech měsíců, u těch je samozřejmě na místě řešit situaci neprodleně. Pokud si nejste jisti, můžete vždy lékaři zavolat a poradit se,“ doporučuje Irma Miklášová.

Paralen, nebo brufen? Dětská lékařka radí, co je lepší dávat nemocnému dítěti a na co si dát pozor

Jak správně měřit teplotu u dětí

Říkáte si, že změřit dítěti teplotu není přece žádná věda? Divili byste se, kolik maminek si často neví rady, když jejich malého maroda schvátí horečka. Nejsnazším způsobem je měření v podpaží, kdy se teploměr vloží do podpažní jamky a paže se drží přitisknutá k tělu.

Použít můžete také moderní bezdotykový teploměr (před nákupem si ale ověřte, zda má vybraný výrobek potřebnou certifikaci). Nejpřesnější informaci o výši tělesné teploty ale získáte měřením v konečníku (vždy předem potřete teploměr olejem nebo vazelínou) a nebo ústní dutině. Rozdíl mezi teplotou naměřenou v podpaží a v konečníku bývá až půl stupně (v konečníku je vyšší).

Klid, spánek a nohy v teple

Malý pacient s horečkou potřebuje hlavně v klidu a tichu odpočívat. Zejména v první fázi, kdy teplota stoupá a dítě trpí třesavkou a zimnicí, je potřeba zajistit mu dostatečné teplo zvenku. Uložte ho do postýlky, přikryjte klidně dvěma peřinami, zabalte do teplé deky, oblékněte mu tlusté hřejivé ponožky nebo i svetr.

Nezapomeňte pravidelně podávat tekutiny, nejlépe teplý čaj s troškou medu. Uvařte bylinkový (lipový, šalvějový, meduňkový) nebo slabý černý, ovocné čaje jsou příliš „kyselé“ a mohou dráždit žaludek. Bude mít vyšší potřebu spánku, tak mu ho dopřejte, choďte ale pravidelně kontrolovat, zda se stav nezhoršuje. Pokud teplota stále stoupá i po 24 hodinách nebo se přidá dušnost, kašel, bolest hlavy, průjem nebo zvracení, okamžitě volejte lékaře.

Zadní rýma a co je dobré o ní vědět: Dá se léčit i bez antibiotik? A jaká je vhodná prevence?

Pomůže na horečku zábal? Ano, ale má svá pravidla!

Vysoká teplota sice pomáhá ničit původce onemocnění, zároveň je ale pro dětský organismus velmi vyčerpávající. Snížit ji proto pomůže chlazení těla pomocí zábalů nebo vlažné sprchy.

Zábaly se provádí v osušce nebo prostěradlu namočených ve vlažné vodě o teplotě zhruba 25 °C a dětem se jimi zakrývá hrudník a břicho zhruba na 10 až 15 minut. Poté dítě osušte, oblékněte a za půl hodiny mu přeměřte teplotu. Ta by většinou měla klesnout o 0,5 až 1 °C.

"Zábaly můžete opakovat až 3x během dvou hodin. Omývání vodou se provádí pomocí houby ve vaně s vodou o teplotě mezi 29 až 32 °C. Dítě do vaničky posaďte a omývejte mu trup a končetiny, dokud nesnížíte teplotu – většinou to bývá 10 až 30 minut v závislosti na komfortu dítěte. S omýváním však ihned přestaňte, objeví-li se u dítěte svalový třes nebo „husí kůže“. Omývání ani zábaly nikdy neprovádějte v případě, že má dítě mramorovanou kůži na těle nebo studené končetiny,“ radí dětská lékařka MUDr. Silvia Bajová z Nemocnice Na Homolce.

Horečka, zvracení, průjem i kolaps. Rotaviry se nevyhýbají ani nejmenším

Co dělat, když horečka pořád stoupá…

Horečku u dětí určitě nepodceňujte, zvláště překročí-li 41 °C. V daném případě jde o tzv. hyperpyrexii, velmi závažný a rizikový stav, při kterém může docházet k velkým ztrátám tělesné vody, křečím i poruchám vědomí,“ zdůrazňuje MUDr. Silvia Bajová.

Pro snižování horečky u malých marodů se používají dva základní druhy léků, které dokáží od potíží ulevit. „Vhodné jsou čípky, tabletky nebo sirupy s obsahem paracetamolu či ibuprofenu. Formu léku volíme podle tolerance a věku dítěte. Oblíbený je například sirup Ibuprofen Apotex s jahodovou příchutí, který mohou užívat děti už od 5 kg váhy,“ říká PharmDr. Irma Miklášová a dodává:

„U dětí je důležité, abyste vybírali léky podle jejich hmotnosti, nejen podle věku. Zároveň je nutné dodržovat interval mezi jednotlivými dávkami. V případě potřeby můžete u maroda kombinovat chlazení těla a podávání léků na snižování horečky."

Témata: Zdraví, Děti, Miminko, Školák, Batole, Praktické rady, Kojenec, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, pomoc, daně, Paracetamol, Boj, Teplota, Zimnice, Omývání, Jak, Panenka, Lékař, Zábal, Oslovení, AHA!, Nemocnice na Homolce, Podpaží, Zdraví na Heureka.cz