Maminka.czZdraví

Horečka u kojenců není nepřítel

Zuzana Labudová 19.  7.  2016
Když miminku stoupá tělesná teplota, většina rodičů propadne obavám. Horečka sama o sobě ale není nemoc a rozhodně ji nelze považovat za nepřítele.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tělesná teplota zdravého člověka se pohybuje mezi 36 a 37 °Celsia; nad 37 °C hovoříme o zvýšené teplotě, teprve od 38 °C výše se jedná o horečku. Teplota těla také přirozeně kolísá vlivem okolního prostředí, metabolických procesů uvnitř organismu i denní doby.

Měříme-li teplotu dítěti večer, může tak být vyšší i při plném zdraví. V každém případě zvýšená teplota ani horečka nejsou samy o sobě nemocí, ale spíše symptomem, kterým nám organismus dává najevo, že se v něm děje něco neobvyklého. Vedle toho jde již o součást léčebného procesu, protože zvýšením tělesné teploty se tělo brání dalšímu množení virů či bakterií.

Horečka! Co teď?

Pokud máte první miminko a poprvé jste mu naměřili vyšší tělesnou teplotu, není divu, že jste znepokojení. Jenže váš neklid je to poslední, co vaše dítě právě teď potřebuje. Proto se zklidněte a jednejte. V první řadě se ujistěte, že je teplota tělíčka vašeho kojence opravdu vyšší.

Periodická horečka dětí. Znáte ji?  

Pokud jste měřili v konečníku, což je u nejmenších dětí pravděpodobně nejkomfortnější způsob měření, musíte odečíst k naměřené hodnotě půl stupně navíc. Jestliže je teplota skutečně zvýšená, pátrejte po dalších příznacích nemoci: rýmě, kašli, obtížném polykání, častém a dlouhotrvajícím pláči, zvracení, průjmu, neobvyklé čilosti či naopak apatii. V úvahu vezměte také oblečení dítěte a jeho přiměřenost okolní teplotě, vaše miminko může být jen přehřáté.
Pozorně dítě sledujte a všímejte si všeho, co vám připadá neobvyklé.

U vysokých teplot se kromě antipyretik doporučují studené zábaly.

 

S novorozencem k lékaři

Jestliže je vaše miminko dosud v novorozeneckém období, tedy do 28 dní od narození, může být vysoká teplota z neobjasněných příčin (například zmíněného přehřátí nepřiměřeným oblečením) závažným symptomem.

Proto s návštěvou lékaře příliš neotálejte a raději se k němu vydejte co nejdříve.
Dejte především na svůj vnitřní pocit: čerství rodiče jsou obvykle vybaveni neomylnými instinkty, podle nichž poznají, že je něco v nepořádku. Stačí těmto pocitům naslouchat a nedbat na obavy, že se na vás v nemocnici budou dívat divně, pokud zjistí, že dítěti nic není. Lepší přijet dvakrát zbytečně než jednou pozdě a novorozenec je na nějaké experimentování příliš křehký.

Hledejte příčinu

U starších kojenců si už před návštěvou lékaře můžete dovolit menší prodlevu.
Dítě nenechávejte bez dozoru, všímejte si toho, jak se chová, a přitom rekapitulujte poslední hodiny a dny. Příčinou zvýšené teploty může být v kojeneckém věku především očkování, a že jich naše děti v prvním roce života absolvují docela dost.

Na horečku s chladnou hlavou
Dítě je na světě

Na horečku s chladnou hlavou


Pokud je váš potomek po očkování, má teplotu a evidentně mu není dobře, můžete mu podat lžičku antipyretického sirupu nebo čípek vhodný pro kojence.
Dejte pozor na dávkování uvedené na krabičce a rozhodně je nepřekračujte.

Nepodávejte je ani preventivně, tedy ihned po očkování, aniž by dítě mělo nějaké příznaky nepohody nebo mu stoupala teplota. Očkování by podle některých studií v takovém případě nemuselo stoprocentně působit. Při koupi antipyretik lze vybírat ze dvou typů přípravků: buď na bázi ibuprofenu, nebo paracetamolu. Oba typy jsou velmi účinné, je však třeba dodržovat předepsané rozestupy při jejich podávání.

Srážejte jen horečku

Dalším možným důvodem teploty či horečky u kojenců je prořezávání zoubků. V tom případě je obvykle doprovázeno silným sliněním a vyhledáváním chladných a tvrdších předmětů k cucání a kousání.

Miminku můžete ulevit pomocí kousátek s gelem, která se dají vychladit v ledničce (nedávejte je ale do mrazáku), nebo speciálních gelů na dásně, jež koupíte bez předpisu v lékárně. Samozřejmě i u kojenců může přijít nemoc, tedy například nachlazení nebo střevní viróza.

Pak pediatři většinou doporučují nespěchat a léky proti vysoké teplotě podávat až při skutečné horečce, tedy když naměříte více než 38 °C. Zvýšená teplota má totiž antivirové a antibakteriální účinky, a pokud se obranná činnost organismu v prvním roce života tímto způsobem aktivuje, je to pro další zdravotní stav dítěte a jeho imunitní systém cenná zkušenost.

Hlídejte pitný režim

U nejmenších dětí je životně důležité hlídat příjem tekutin i za zcela zdravého stavu, natož při horečnaté nemoci, kdy se malý človíček hodně potí. Pokud kojíte, nechávejte dítě pít, kdykoli má chuť, a prsy při kojení střídejte, aby se miminko napilo především vodnatého předního mléka.

U uměle živených dětí máte dobrý přehled o tom, kolik toho dítě ve skutečnosti vypilo. Jestliže nechce pít mléko, podávejte co nejčastěji vodu nebo neslazený dětský čaj. Malé děti jsou při horečce ohroženy vznikem takzvaných febrilních křečí, které se rozvíjejí právě v souvislosti s vysokou horečkou.

Jakmile dítě touto zkušeností jednou projde, je třeba při každé další nemoci teplotu srážet, protože opakování febrilních křečí je velmi časté. U nejvyšších naměřených teplot přes 39 °C se vedle podávání antipyretik doporučují také studené zábaly.

Prostěradlo namočte do chladné vody, vyždímejte a nahé miminko do něj rychle zabalte. Pak je zabalte do ručníku nebo deky a nechte působit několik minut. Před aplikací zábalu se ale přesvědčte, jestli děťátko nemá rozpálené jen tělíčko, zatímco ručičky zůstávají chladné. V takovém případě zábal nepoužívejte, mohlo by dojít k oběhovým potížím.

VIDEO: Jaké byliny pomáhají proti horečce?

Jak snížit horečku bez pomoci léků?
Šestá dětská nemoc, časté onemocnění kojenců a batolat
Rtuť stoupá. Jak snížit u dítěte horečku
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Vnitřní pocit, Metabolický proces, Vysoký tep, Okolní prostředí, První miminko, Tělesné teplo, Prostěradlo, Periodická horečka, Horečka, Střevní viróza, Cenná zkušenost, Vysoká teplota, Dětská nemoc, Dobrý přehled, Febrilní křeč, Nepřítel, Novorozenecké období, Tělesná teplota, Čípek, Zdraví na Heureka.cz