Maminka.czTěhotenství

Horečka v těhotenství. Kdy je nebezpečná, může ublížit miminku a je potřeba ji srážet?

Simona Procházková 11.  11.  2021
Pokud vás během těhotenství překvapí vysoká teplota, je na místě opatrnost. Znamená totiž obvykle nějakou infekci, která může být rizikem pro vás i nenarozené miminko. Proč byste neměla podceňovat léčbu? Kdy horečku srážet léky a kdy volat lékaře? Prozradíme také, co zjistili vědci v nejnovější studii.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zvýšená tělesná teplota signalizuje, že v organismu se něco děje. Není sice důvod, proč hned panikařit, pokud vám ovšem teploměr ukáže horečku vyšší než 38 stupňů, určitě byste měla zvážit návštěvu lékaře. A to, pokud možno, co nejdříve. I když se odborníci ne vždy shodují, do jaké míry je vysoká teplota během gravidity nebezpečná a jaká poškození nebo v jakém rozsahu může způsobit, diagnostika a léčba jejích příčin jsou důležité.

VIDEO: Koronavirus a těhotenství. Co všechno byste měla vědět?

Rizikový je hlavně první trimestr

Hned několik výzkumů v minulosti potvrdilo, že horečka během těhotenství, konkrétně v prvním trimestru, je spojena s určitými specifickými poruchami vývoje plodu, jako jsou rozštěpy patra nebo rtu. Nikdy dříve ale nebylo jednoznačně prokázáno, zda zmíněné problémy a vývojové vady způsobuje horečka sama o sobě, nebo spíše příčiny (infekce, zánět), které ji způsobily. Až nejnovější studie amerických pediatrů přinesla odpovědi na některé nejasnosti.

Bylo zjištěno, že „viníkem“ je samotná horečka. Studie byla publikována v odborném časopise Science a tvrdí, že pokud má žena déletrvající vysokou tělesnou teplotu během prvního trimestru těhotenství (bez ohledu na její příčinu), je plod v děloze ohrožen (v průběhu prvních třech měsíců gravidity se totiž zakládají všechny důležité orgány v těle dítěte). Vědci přišli na to, že vyšší tělesná teplota, než na jakou je organismus zvyklý, aktivuje určité procesy ve tkáních, které vedou k „chybám“ a mohou způsobovat vznik vrozené vady.

Jaké jsou největší mezníky v těhotenství? Tohle byste měla vědět

Kdy srážet horečku? Nebojte se léků

Zvýšená teplota samozřejmě hned neznamená velkou komplikaci, jelikož ale může být příznakem závažnějších potíží, nejde o žádnou banalitu. Podle výsledků výše zmíněné studie je třeba horečku, pokud překročí 38 stupňů, snižovat.

„Můžete mít vysokou teplotu, která je způsobena běžnou virovou infekcí. V takovém případě nutně hned nepotřebujete léky k léčbě této infekce (nachlazení), ale měly byste léčit samotnou horečku, a to dříve, než dojde k nežádoucímu poškození vývoje plodu. Což je obzvláště důležité právě do 12. týdne těhotenství.

Užití jakéhokoli přípravku na snížení teploty ale vždy konzultujte se svým ošetřujícím lékařem,“ zdůrazňuje doc. Dr. Eric Benner z Duke University, neonatolog a jeden z autorů studie a dodává: „Nechceme maminky děsit, rozhodně neznamená, že pokud budou během těhotenství nemocné, je jejich miminko v bezprostředním ohrožení.

Důrazně bychom ale chtěli varovat před „trendem“, kdy se nastávající maminky za každou cenu snaží vyhnout užívání jakýchkoli léků jen ze strachu, aby neublížily dítěti. Naopak, někdy může včas podaný (a samozřejmě vhodný, lékařem doporučený) přípravek nebezpečí zdravotních problémů odvrátit. Mějte, prosím, na paměti, že některé léky (ano, i antibiotika) mají i během těhotenství svůj účel a lze je bez rizika užívat pod dohledem lékaře.“

Témata: Zdraví, Těhotenství, Miminko, Praktické rady, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Nemoc, Gravidita, Lék, Léčba, Teplota, Trimestr, Infekce, Vysoká teplota, Tělesná teplota, Eric, Science, Teploměr, Jíl, Horečka, Panika, Lékař, Studie, Zdraví na Heureka.cz