Maminka.czPediatrie (poradna)

Horečka, zvracení, průjem i kolaps. Rotaviry se nevyhýbají ani nejmenším

Simona Procházková 1.  10.  2023
Závažným důsledkem rotavirové infekce bývá silná dehydratace, kvůli které končí každé desáté dítě v nemocnici. Jaké jsou příznaky nemoci, kdo je nejčastěji ohrožen a kdy nechat ratolest očkovat? Poradí MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Opakované a často úporné zvracení, průjem, horečka, malátnost a celková schvácenost, to jsou typické příznaky rotavirové infekce, kvůli které zhruba jedno z deseti dětí končí v nemocnici – nejčastěji v kojeneckém, batolecím a předškolním věku. Virová infekce dokáže během pár hodin připravit tělo o tekutiny a pacienta natolik oslabit, že je nutné podávat infuze.

VIDEO: Co dělat, když dítě zvrací? Tohle možná nevíte...

Rotavirové průjmy se nejčastěji objevují v podzimních a zimních měsících a nejtěžší průběh mívají zpravidla u dětí od tří měsíců do dvou až tří let. Drtivá většina dětí prodělá alespoň jedno rotavirové onemocnění do věku pěti let, přičemž kojenci mladší než tři měsíce jsou před nákazou částečně chráněni protilátkami získanými od matky přes placentu během těhotenství a kojením.

Rotaviry jsou vysoce nakažlivé a pro malé děti mohou být extrémně nebezpečné. Protože jde o virovou infekci, léčíme pouze projevy jako horečku nebo se snažíme zastavit zvracení, průjem. Základem domácí léčby je tedy dbát na dostatek tekutin a zabránit dehydrataci organismu. Bohužel většinou – zvlášť malé děti – končí v nemocnici, protože do nich rodiče nemohou dostat tolik tekutin, aby dehydrataci zabránili.

Rotavirová infekce se přenáší snadno a rychle dotykem, orálně, ze stolice, ale přenos je možný i vzduchem, a v drtivé většině onemocní celá rodina. Nejvíce případů onemocnění evidují lékaři každoročně v říjnu a listopadu a pak v únoru až květnu.

Jedinou ochranou je očkování

Léčit lze jen příznaky, jedinou účinnou ochranou před rotaviry je preventivní vakcína, kterou je dětem možné podat pouze v rozmezí od šesti týdnů do šesti měsíců věku, přitom první dávku by dítě mělo dostat od 6 do 12 týdnů.

Vakcínu proti rotavirům, která se dětem podává ve formě sladkého roztoku do úst, pojišťovny nehradí, rodiče o ni většinou projeví zájem, když už jejich první dítě infekci prodělalo a skončilo kvůli ní na nemocničním lůžku. Česká vakcinologická společnost doporučuje očkování všem zdravým kojencům a doporučuje i očkování nedonošených dětí.

Horečka u kojence – jak správně měřit teplotu? A srážet, nebo ne?
Rotavirové průjmy mohou vést až k hospitalizaci
Průjem u malých dětí: Co všechno za něj může, jak se léčí a kdy vyhledat lékaře?
Témata: Zdraví, Děti, Pediatrie (poradna), Děti a nemoci, Nemoci, Dětské nemoci, Očkování, névy, Průjem, Probiotika, Infekce, Zvracení, Příznaky, Ilona Hülleová, Dehydratace, Nemocnice, Horečka, Spála, Zdraví na Heureka.cz