Maminka.czKojenec

Víte, jak obléct miminko do teplého počasí? Poradíme, jak předejdete přehřátí

redakce sim 27.  5.  2023
Konečně je teplo, svítí slunce a vypadá to, že moc svršků není potřeba. Jak ale v horkém počasí správně obléknout miminko? Na co všechno si dát pozor a na co nikdy nezapomenout? Poradíme vám, jak na to.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Kapitola 1

Nedávno jste porodila, nemohla jste se dočkat, až vyrazíte na první procházky s miminkem  v teplém počasí, a najednou si nevíte rady? Jak svůj malý uzlíček oblékat, přikrývat, a kdy vůbec můžete v horku vyrazit ven?

VIDEO: Jak se vyvíjí držení hlavičky u nejmenších kojenců?

Kdy na první vycházku s novorozencem?

Čerstvě narozená miminka mají zatím nedostatečně vyvinutý termoregulační systém, a proto u nich může velmi snadno dojít k přehřátí, ale také k prochladnutí. Právě proto je velice důležité dbát na to, jak je miminko oblečeno. V úvahu bychom měli brát nejen to, jaké je počasí, ale i to, kam s miminkem jdeme a jak dlouho venku budeme.

Za teplého počasí je možné vyrazit s miminkem na první vycházku prakticky ihned po příchodu z porodnice. Jestli je příliš horko, raději počkejte a nejprve ho na počasí pomalu adaptujte u otevřeného okna.

Nechoďte na přímé slunce

V horkém a slunečném počasí byste s miminkem a vlastně ani se staršími dětmi neměli vycházet na přímé slunce mezi 11. a 15. hodinou.

Může se zdát, že miminku v kočárku by to mohlo být jedno, ale věřte, že při procházce vystoupá teplota v kočárku i několikanásobně – a vedro rozhodně není pro děťátko zdravé. Na procházku proto vyrazte brzy ráno, kdy je ještě příjemně, nebo naopak později odpoledne či k večeru.

Dbejte na ochranu pokožky

Děti do šesti měsíců, ale klidně i do jednoho roku by neměly pobývat na přímém slunci, protože jejich kůže není ještě plně vyvinutá, je citlivá a nemá vyzrálou schopnost pigmentace.

Léto se blíží a už teď má sluníčko sílu. Snadno by se mohlo stát, že dítě už na první procházce přijde k bolestivým spáleninám od sluníčka.

Možná už teď přemýšlíte, jak budete řešit letní procházky. Raději než s dítětem uvázaným v šátku nebo usazeným v nosítku se na delší procházku v parku nebo do přírody vypravte s pohodlným kočárkem.

Náladové miminko: Zima, horko, pláč! Jak mu porozumět?

Ten by měl být dobře odvětrávaný. Použít můžete také speciální letní podložku do kočárku, například z paměťové pěny, která je prodyšná a je vyrobena z materiálů odvádějících pot. Důležité je chránit miminko před sluncem zataženou korbičkou nebo si pořídit sluneční clonu. Ta vám sice bude bránit v pohledu na vašeho andílka, ale ochrání ho před UV zářením i nepříjemným ostrým světlem.

Pozor na klimatizaci

Během horkého jara a po celé léto je to všude samá klimatizace a větráky puštěné naplno. Pro nás je takové ochlazení možná příjemné, ale miminku tak úplně dobře nedělá. Jeho termoregulace totiž nedokáže na výrazné teplotní změny reagovat. Nejenže mu je v takové situaci nepříjemně, ale i hrozí, že i během malé chvilky prochladne.

Plánujete-li tedy, že se během procházky zastavíte na nákupech nebo někde na zmrzlinu, počítejte s tím, že děťátko bude potřeba uvnitř trochu přiobléknout nebo alespoň přikrýt dekou. Ani tak se ale nezdržujte v klimatizovaných prostorech příliš dlouho.

Jak poznáte přehřáté miminko?

Je asi jasné, že pokud je venku horko k padnutí, nebudete miminko navlékat do bundičky a ještě ho přikrývat. Přehřáté miminko má zarudlé tvářičky, potí se a je neklidné. Nezapomeňte proto na pitný režim či častější kojení a dítě nechte ve stínu přikryté pouze bavlněnou plenou.

Z horka se mohou na zádech a hrudníčku objevit i potničky a zadeček miminka je náchylnější k opruzeninám. V létě proto miminku měňte často plenku, aby nebylo v mokru, a pokud můžete, nechte ho na podložce i bez plenky, aby jeho pokožka mohla větrat. Na vzniklé opruzeniny používejte kvalitní hojivý krém.

Letní dovolená s rodinou. Jak správně vybrat a na co myslet, abyste si ji užili vy i děti?

Jaké zvolit pro miminko oblečení?

Volte vždy bavlněné materiály a vrstvěte stejně jako v chladnějším počasí. Ideální jsou (podle aktuální venkovní teploty) bodýčka bez rukávů, lehké propínací kabátky nebo overálky a ponožky. S sebou vždy mějte letní deku.

  • Zlaté pravidlo říká, že miminko by mělo mít o jednu vrstvu oblečení více než vy. V létě se ale touto radou nemusíme řídit pokaždé. Spíše na to jděte selským rozumem a podle teploty venku.
  • Miminko by na sobě mělo mít vzdušné oblečení z přírodních materiálů. Ideálním materiálem je bavlna, která je nedráždivá pro jemnou a citlivou dětskou pokožku.
  • Zakrývejte miminku pokud možno celé tělíčko. Zvolte lehoučké tričko nebo body s dlouhým rukávem a ponožky, případně kalhoty. Důležité také je, abyste zakrývali hlavičku. Oblékněte mu tenkou bavlněnou čepičku, která je buď bezešvá, nebo má po stranách speciální ploché švy, které nebudou miminko tlačit.
  • V kočárku ho přikryjte bavlněnou dečkou nebo plenou. Když je trochu chladněji, oblékněte děťátku přes tričko ještě tenký kabátek nebo bavlněnou mikinu, kterou budete moct snadno zase svléknout.
  • Je-li příliš horko, můžete dítě do kočárku nebo do stínu na deku položit v bodíčku s krátkým rukávem a přikrýt tenkou dečkou či plenou.
  • Kontrolujte, jestli se vaše děťátko příliš nepotí za krkem a na zádech, a podle potřeby mu vrstvu oblečení buď oblékněte, nebo naopak sundejte.
  • Může se stát, že miminko bude mít v parných dnech studené nožičky a ručičky. Neznamená to ale, že by mu byla zima. Dětem se končetiny hůře prokrvují, a proto je mají studené. Trpí-li na studené ručičky i vaše miminko, oblékněte mu tenké bavlněné rukavičky (samozřejmě ne ve vedru).
  • Má-li miminko oblečení propocené, nenechávejte mu ho a ihned ho převlékněte do suchého. Nedostatečná termoregulace malého organismu totiž může za to, že miminko rychle prochladne.

Miminka a opalovací krémy

 MUDr. Štěpánka Čapková, Dermatologické oddělení pro děti, FN Motol

  • Děti do 6. měsíce nesmějí vůbec na přímé slunce, jejich pokožka je ještě příliš tenká a je téměř bez ochranného barviva melaninu. Dítě je nutné držet stále ve stínu, a tudíž jeho pokožku ničím nemažeme.
  • Teprve od půl roku je možné používat pro dítě ochranné krémy z lékárny, které jsou speciálně určené pro tento věk. I tak je potřeba pobyt na slunci minimalizovat a aktivně kojence slunci nikdy nevystavovat. Ideální pro dítě je polostín.

 
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Praktické rady, Miminko, Kočárek, Dětské oblečení a dětská obuv, léto, pořad, Pitný režim, kůže, Slunce, ochrana kůže, procházka, pokožka, Prochladnutí, Přehřátí, Dlouhý rukáv, Zlaté pravidlo, Pořadí, Teplo, Mimi, Převlek, Zdraví na Heureka.cz