Maminka.czJóga

Hormonální jóga: Platí na menopauzu, neplodnost i bolestivou menstruaci

Kateřina Prachařová 30.  1.  2020
Ať už jógu cvičíte, nebo ne, zřejmě víte, že dnes si můžete vybrat z řady různých směrů a stylů podle své chuti a naturelu. Byla by ale škoda pohlížet na jógu jako na pouhé cvičení, důmyslné protahování nebo duševní očistu a relaxaci. Jóga má především značné zdravotní benefity. A pro ženy může mít téměř zázračné účinky takzvaná hormonální jóga.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejrůznější ženské potíže nás potkávají bez ohledu na věk. Za vším je třeba hledat hormony, respektive to, nakolik máme jejich hladinu vyváženou. V návaznosti na to pak prožíváme různě bolestivou a silnou menstruaci, intenzivní premenstruační syndrom nebo naopak menopauzu, o nejrůznějších výkyvech nálad ani nemluvě. A co teprve neplodnost, která nás může potrápit už i ve velmi mladém věku. Hormony zkrátka stejnou měrou ovlivňují jak tělesnou kondici, tak psychickou (ne)pohodu.

Jóga pomáhá k otěhotnění i udržení kondice před porodem! Který druh zvolit?

Jak cvičit hormonální jógu?

Toto všechno si uvědomila brazilská psycholožka a jógová terapeutka Dinah Rodriguez, která se věnuje klasické józe víc než pět desetiletí a i ve svých 93 letech stále aktivně praktikuje jógu a přednáší po celém světě. Spojila vlastní bohaté zkušenosti se znalostmi lékařů a fyzioterapeutů a sestavila vlastní sekvenci jógových cviků doplněnou o dechová a mentální cvičení, která byla vytvořena speciálně pro ženy. Jejím cílem je „vyladit“ hormonální systém a podpořit činnost žláz s vnitřní sekrecí – tedy těch, které jsou v našem těle zodpovědné za produkci hormonů.

Sestava má tři základní pilíře: Jsou jimi speciální dechová technika bhastrika, zjednodušeně řečeno metoda silového dýchání, dále pak samotné ásány (pozice) propojené do souvislého celku a konečně tibetská technika cirkulace energie, což je čistě mentální cvičení. Ásán je celkem 21 a jsou upraveny tak, aby více působily právě na žlázy s vnitřní sekrecí. Oproti klasické józe jsou navíc cvičeny dynamicky. Přesto je zvládnou i ženy, které běžně necvičí nebo které nemají žádné zkušenosti s jógou. Ani věk v tomto případě nehraje roli.

Benefity hormonální jógové terapie (HJT) podle Dinah Rodriguez:

  • Zmírňuje premenstruační syndrom
  • Pomáhá při bolestivé, silné či nepravidelné menstruaci
  • Zmírňuje symptomy menopauzy
  • Zvyšuje libido
  • Pomáhá při syndromu polycystických vaječníků
  • Pomáhá při léčbě neplodnosti
  • Vyrovnává emocionální nestabilitu
  • Pomáhá při problémech s nespavostí
  • Má příznivý vliv při léčbě inkontinence
  • Zmírňuje osteoporózu
  • Zlepšuje činnost štítné žlázy
  • Uvolňuje pánevní dno, svalové křeče

Možná vám to celé zní poněkud složitě, ve skutečnosti jde však o poměrně jednoduché cvičení. Přesto základem úspěchu je, abyste se ho naučila pod dohledem zkušené lektorky kvalifikované pro hormonální jógovou terapii. Buď můžete docházet na pravidelné lekce hormonální jógy, nebo se rovnou přihlásit na ucelený kurz (obvykle dvou- nebo třídenní), kde se vše naučíte naráz a lektorka bude mít víc času se vám individuálně věnovat.

Na internetu sice najdete řadu instruktážních videí, která jednotlivé techniky a asány poměrně srozumitelně popisují, ale přesto vám může řada důležitých pohybů uniknout. A v každém tělesném cvičení platí, že špatně provedený cvik vám nejen nic nepřinese, ale naopak ještě ublíží.

Zaostřeno na pánevní dno! Proč se ho vyplatí posilovat? Tipy na cviky

Účinky se dostaví prakticky hned

Se správným vedením se postupně přesvědčíte, že hormonální jóga není žádná záludnost, a brzy budete schopná praktikovat celou zhruba třicetiminutovou sestavu i sama. Pak stačí si jednou za čas zajít na vedenou lekci a připomenout si všechny postupy pod odborným dohledem.

Účinky hormonální jógy nastupují v podstatě okamžitě. Cvičíte-li správně, už první lekce vám přinese velkou úlevu během nejbližší menstruace. Zmírní se krvácení a sníží se bolestivost, také premenstruační syndrom přečkáte vy (a možná ještě spíš vaše okolí) mnohem snáz. Hormonální jóga vám ostatně srovná celý menstruační cyklus, pokud byl dosud nepravidelný. Poradí si i s návaly horka a pocením, poruchami spánku, velkými emočními výkyvy. A pozor, také zvyšuje sexuální apetit! Tím hlavním benefitem je však celková pohoda, která se všemi výše zmíněnými účinky samozřejmě úzce souvisí.

Měsíc v životě ženy: Nejvíc sexy jsme při ovulaci, PMS

K tomu všemu přidejme i benefity, které vám přinese pravidelné praktikování jógy bez ohledu na styl: pružnější tělo, pohyblivější klouby, rychlejší metabolismus, silnější plíce, pravidelnou detoxikaci organismu, lepší imunitu, tvar postavy i zdravější pleť.

Témata: Těhotenství, Než otěhotníte, Neplodnost a IVF, Plodnost, Menstruace, Bolest, Jóga, Návaly, Dína, Účinky, Internet, Benefit, Cvičení, Syndrom, Sestava, Menopauza, Dina, Hormon, Dinah Rodrigue, Menstruační kalhotky na Heureka.cz