[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, 50 minut
Potřebujeme: 300 g lesních hub (např. lišky, hříbky), 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička kmínu, 1 l hovězího vývaru, sůl a pepř, libeček a petrželka; nočky: 1 vejce, 50 ml plnotučného mléka, hrst hub, hrst petrželové natě, 100 g krupice, sůl
Houby očistěte a nakrájejte. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Orestujte ji dozlatova na lžíci másla, zasypte kmínem a moukou a restujte do světlé jíšky. Zalijte vývarem, přidejte houby, menší část si nechte stranou. Polévku vařte přibližně 20 minut. Mezitím si připravte nočky.
Vejce vyšlehejte v hrnku, přidejte mléko, nasekané houby a petrželku. Vmíchejte krupici a sůl. Uvařenou polévku dochuťte solí, pepřem a čerstvými bylinkami. Během varu lžící vkládejte nočky do polévky a vařte 6 až 8 minut. Zbývající houby orestujte na másle dozlatova. Polévku rozlijte do talířů a ozdobte orestovanými houbami.
4 porce, 30 minut
Potřebujeme: 1 lžíce sádla (případně máslo nebo olej), 1 červená cibule, 500 g lesních hub, 4 jarní cibulky, sůl a pepř, 2 lžičky kmínu, 1 chilli paprička, 2 vejce, menší chléb, olej na osmažení topinek, petrželka
Na sádle orestujte nasekanou červenou cibuli, přidejte očištěné a na menší kousky nakrájené houby a teprve potom přidejte i nasekanou jarní cibulku. Osolte, opepřete, vmíchejte kmín a restujte, až houby změknou, asi 10 minut.
Podle potřeby můžete podlít troškou vody. Ke konci restování přidejte nasekanou chilli papričku a vmíchejte vejce. Krátce orestujte. Na oleji (můžete i nasucho) osmažte plátky chleba. Ty pak ozdobte smaženicí a zasypte nasekanou petrželkou.
Potřebujeme: 700 g lesních hub, cibule, mrkev, celer; nálev (na 750 ml vody) 250 ml 8% octa, 8 lžic krupicového cukru, 2 lžičky soli, 1 lžička kyseliny citronové, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 1/2 lžičky celého pepře, 1 lžička hořčičných semínek
Očištěné a pokrájené houby povařte 5 minut v osolené vodě se lžičkou octa. Narovnejte je do skleniček, přidejte koření a nakrájenou zeleninu. Zalijte teplým nálevem, uzavřete a sterilujte asi 15 minut.
4 porce, 60 minut
Potřebujeme: 4 kotlety s kostí, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 4 jarní cibulky, 400 g lišek obecných, 200 ml bílého suchého vína, 100 ml smetany 33%, 1 lžička kmínu; brambory: 600 g brambor typu A, 100 g špeku, 4 šalotky, 1 palice česneku, sůl a pepř, olivový olej
Brambory i se slupkou nakrájejte na čtvrtky. Přendejte je do pekáče, přidejte nakrájený špek, šalotky a rozpůlenou palici česneku. Dochuťte solí, pepřem a zakapejte olivovým olejem. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 40 minut.
Kotlety osolte a opepřete, obalte zlehka v mouce a zprudka opečte na oleji z obou stran dozlatova. Zabalte je do alobalu. Na výpeku orestujte nasekanou jarní cibulku a očištěné lišky, zalijte vínem, přidejte kmín a nechte redukovat asi 10 minut. Vmíchejte smetanu a poduste. Podávejte s pečenými bramborami.
4 porce, 40 minut
Potřebujeme: 1 hrnek plnotučného mléka, 1 hrnek polohrubé mouky, 2 rohlíky, 100 g hub, 2 vejce, sůl, petrželka, 50 g másla
V míse smíchejte mléko, mouku, nakrájené rohlíky a houby. Přidejte žloutky, sůl a petrželku. Nakonec zlehka vmíchejte sníh z bílků. Hrnky (3 hrnky o objemu 250 ml) vymažte máslem, nalijte do nich ze 3 knedlíkové těsto a na každý z nich dejte plátek másla.
Hrnky ponořte do velkého hrnce ze 3 do vroucí vody tak, aby se vzájemně nedotýkaly, nesmí plavat ani se potápět. Přiklopte a na mírném ohni vařte přibližně 25 minut. Zda jsou hotové, poznáte, když do knedlíku zapíchnete párátko. Nesmí se lepit. Potom vyklopte a nakrájejte.
4 porce, 140 minut
Potřebujeme: 1 kg hovězí pečeně, 100 g špeku, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžíce oleje, 2 lžičky kmínu, 300 g lesních hub Maso prošpikujte, zbylý špek dejte stranou. Maso osolte, opepřete a obalte v mouce.
Pečeni zatáhněte na oleji ze všech stran. Přendejte do pekáče, přidejte zbývající špek, kmín a očištěné a nakrájené houby. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Podlévejte šťávou či vodou. Pečeni vyjměte, nakrájejte a šťávu dochuťte. Podávejte s knedlíky.
4 porce, 35 minut
Potřebujeme: 2 lžíce sádla, 1 cibule, 300 g hříbků a lišek, 3 jarní cibulky, sůl a pepř, 1 lžička kmínu, 1/4 kapusty, 500 g mletého masa mix, hrst majoránky, 2 stroužky česneku, 1 vejce, strouhanka, listové saláty, zálivka podle chuti
Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte očištěné a na drobné kousky nakrájené houby spolu s jarní cibulkou. Osolte, opepřete, přidejte drcený kmín a restujte doměkka.
Vedle v hrnci vařte očištěnou kapustu asi 5 minut, potom ji nasekejte nadrobno, přidejte maso, majoránku, vejce, prolisovaný česnek, popřípadě strouhanku, aby se směs spojila. Vytvarujte malé karbanátky, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut. Podávejte se salátem a zálivkou.
Foto : Ondřej Košík, dekor styling: Markéta Zindulková