Maminka.czZdraví

HPV virus způsobuje rakovinu děložního hrdla i pochvy. Komu hrozí nejvíc?

Simona Procházková 16.  9.  2023
Nádory děložního čípku, konečníku nebo genitální bradavice, to jsou některé z nemocí, které způsobují lidské papilomaviry (HPV). V Česku každých 20 hodin zemře jedna žena na rakovinu děložního čípku. Často zbytečně. Jak se chránit? A víte, že existuje nová možnost, jak se nechat preventivně otestovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Lidské papilomaviry jsou velmi rozšířené, nebezpečných je asi 30 až 40 druhů – kvůli oblasti, kterou postihují, jsou známé i jako genitální viry. Způsobují změny v buňkách výstelky děložního čípku, a pokud se včas neléčí, mohou se změnit na rakovinné buňky. Mezi těmito stadii však může uběhnout i 10 let, proto je těžké určit původce i propuknutí onemocnění. Ostatní typy způsobují genitální bradavice a jiné nepříjemné změny děložního čípku.

VIDEO: Podcast Maminka: S endometriózou pomáhá i fyzioterapie

K přenosu viru dochází při jakékoli sexuální aktivitě, ohroženými jsou tedy všichni sexuálně aktivní jedinci, ženy i muži, bez rozdílu pohlaví. Virus je vysoce infekční, a tak se přenáší velmi rychle, aniž byste o tom věděli. Většina žen se o nákaze touto nemocí dozví prostřednictvím PAP testu, který pomáhá zjišťovat přítomnost abnormálních buněk ve výstelce děložního čípku. Pokud je virus diagnostikován včas, dá se úspěšně léčit.

Ohroženy HPV  virem jsou ženy i muži

 „Při nákaze HPV hrozí rozvoj řady závažných onemocnění. Kromě karcinomu děložního hrdla jsou to nádory zevních rodidel, pochvy nebo konečníku. Často se objevují také genitální bradavice, na které se sice neumírá, ale je to nepříjemné onemocnění, které má tendenci se vracet. Představují také emoční stres pro pacienty i jejich partnery. Nemoc totiž postihuje obě pohlaví,“ říká MUDr. Vladimír Dvořák, Ph.D., předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP.

Nákaza HPV je vůbec nejčastější sexuálně přenosnou infekcí. Jejímu šíření lze částečně zabránit používáním kondomů. Lékaři ale varují, že ani tato bariérová antikoncepce není 100% ochranou. HPV se přenáší nejen pohlavním stykem, ale i intimními dotyky. Očkovat proto doporučujeme ještě před zahájením sexuálního života. Vědecké studie potvrzují, že se v tomto věkovém období tvoří protilátky nejlépe,“ vysvětluje MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Očkování proti HPV je i pro chlapce. Má smysl je nechat očkovat?

Nejlepší prevence? Očkování!

Jedinou ochranou proti infekci HPV je (kromě sexuální abstinence) očkování. Podle výzkumu společnosti IPSOS ale o možnosti vakcinace svých dospívajících dětí ví jen necelá čtvrtina matek. Lékaři se přitom shodují, že nejúčinnější je vakcinace právě v začátcích puberty – okolo 13. roku života. Pediatři informují rodiče o možnosti očkování obvykle už při jedenáctileté preventivní prohlídce dětí. V současnosti je vakcína plně hrazena zdravotními pojišťovnami všem dívkám a chlapcům ve věku 13–14 let a od ledna 2024 dojde k rozšíření věkové hranice na 11–14 let

„Do očkování nemůžeme nikoho nutit, je dobrovolné. Maminky poučíme o možnostech a mohou se rozmyslet. V současnosti jsou na trhu dostupné tři typy vakcín, které chrání proti dvěma, čtyřem nebo devíti typům HPV. Očkování je účinnou možností prevence infekčních nemocí, a je proto potřeba na tuto možnost upozorňovat,“ říká MUDr. Hülleová.

Vakcína proti HPV neobsahuje lidský papilomavirus, ale laboratorně vytvořené antigeny, které imunitní systém považuje za virus, a proto si proti němu vytvoří protilátky. Antigeny však nejsou schopny vyvolat samotné onemocnění. Klinické studie na velkém vzorku mnoha tisíc žen jasně ukázaly, že vakcína nezvyšuje riziko výskytu závažných onemocnění, jako je například roztroušená skleróza, oproti běžné populaci,“ uvádí profesor MUDr. David Cibula, CSc., FCMA, přední český onkogynekolog a přednosta Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze u Apolináře.     

Infekce je dlouho bez příznaků

Vakcinace je zásadní i proto, že je HPV infekce dlouhou dobu zcela bezpříznaková. Pacienti tak nemohou onemocnění včas rozpoznat, projeví se až v pozdních stadiích. I proto na rakovinu děložního čípku v Česku ročně zemře kolem 400 žen. „Některé změny lze odhalit screeningem, například stěrem z děložního hrdla, který je součástí každoroční gynekologické prohlídky a je hrazen ze zdravotního pojištění. Očkování proti HPV a pravidelné návštěvy gynekologa jsou účinnou prevencí vzniku rakoviny děložního čípku u žen. U mužů je prevencí onemocnění způsobených HPV především očkování,“ vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák.

Virus HPV způsobuje bradavice, opary i rakovinu! Lze se bránit?

Nepodceňujte preventivní prohlídky!

Hlavním cílem preventivní prohlídky u gynekologa je zachytit zavčas změny, které by mohly vést k rozvoji nádoru děložního hrdla. Preventivní prohlídka je nebolestivá, netrvá dlouho, diskomfort je poměrně mírný. Využívá toho, že děložní čípek je místem, které je lékaři přímo přístupné a kde díky jednoduchému stěru z povrchu může pak zjistit stav, který by mohl vést k rozvoji zhoubného onemocnění. Je to věc, která by se neměla podceňovat, a žádná žena by neměla zapomínat na návštěvy gynekologa.

Primární prevencí je vakcinace proti lidským papilomavirům. Nejlepší je, když je zkombinována s prevencí, která má mnoho podob. Klasická forma je odběr cytologie – buněčný stěr z děložního čípku. Modernější a výrazně citlivější metodou je testování na přítomnost papilomavirů pomocí DNA.

„Z nádoru, který je celosvětově stále obrovským problémem, je možné správným využíváním prevence udělat vzácné onemocnění, které se téměř nebude vyskytovat. Jen pro představu, v některých oblastech světa je karcinom děložního čípku stále nejčastější příčina úmrtí u žen, zatímco v některých zemích patří mezi vzácná nádorová onemocnění. V ČR umírá na tento typ nádoru zhruba 300 žen ročně, což pro srovnání odpovídá počtu obětí dopravních nehod na silnicích,“ vysvětluje prof. MUDr. David Cibula.  

HPV DNA testování je pro některé ženy zdarma

Screeningový test HPV DNA je průlomem v prevenci rakoviny děložního hrdla a dokáže odhalit původce dříve, než nemoc propukne (vyšetření žena pociťuje stejně jako běžný odběr z děložního čípku). V Česku je (od roku 2021) pro ženy ve věku 35 a 45 let hrazen z veřejného zdravotního pojištění. Dříve byl tento test hrazen jen tehdy, když ho lékaři používali ke zpřesnění výsledků onkologické cytologie.

Pacientkám, jejichž výsledek na HPV DNA vyjde negativní, přináší test dlouhodobé uklidnění. Z klinického hlediska je prokázáno, že pokud je HPV vyšetření ve věku nad 30 let negativní, tato žena má velmi nízkou pravděpodobnost, že se u ní v následujících deseti letech rozvine nádor. K rozvoji předrakovinových změn totiž dochází v průměru za 15 let od infekce rizikovými typy HPV virů.

Na druhou stranu – když se žena dozví, že má pozitivní test na rizikové kmeny lidského papilomaviru, neznamená to, že je nemocná. „Tato infekce je velmi běžná, setká se s ní asi 80 % populace. Nepříjemné je, že nikdo neví, zda zrovna nebude z té skupiny, která má smůlu a u níž budou pokračovat přednádorové změny a posléze, pokud člověk nechodí na prevenci, může se objevit nádor,“ vysvětluje MUDr. Vladimír Dvořák.

přidejte se k fialovÉ jízdě

Na správnou prevenci gynekologických nádorů upozorňuje celosvětová osvětová kampaň World GO Day, letos už popáté i v ČR.

V Praze se ve středu 20. září 2023 vydají pacientky a jejich přátelé, lékaři, sestřičky a široká veřejnost na Fialovou jízdu, která odstartuje v 18.00 (Botičská 8, Praha 2). Můžete jet na kole, koloběžce nebo prostě běžet a v cíli ve Žlutých lázních si zacvičit jógu. Vyjádříte tak podporu ženám, které onemocněly.

Na www.goday.cz jsou ke zhlédnutí autentická videa s příběhy žen, které mají vlastní zkušenost s nádorovým onemocněním.

Klepněte pro větší obrázek
Témata: Zdraví, Nemoc, Očkování, Zdraví žen, onemocnění, Apolinář, Rak, Rakovina, Pojištění, Chemoterapie, Ilona Hülleová, Infekce, Vir, Klinika gynekologie, Český gynekologický, Prevence, HPV, Vladimír Dvořák, PAP, Vír, Pochva, MUDr., Porodnictví, Vlast, Nádor, Zdraví na Heureka.cz