Maminka.czPraktické rady

"Hra na želvu" se smutným podtextem. Na Ukrajině se teď děti učí, jak se chovat při útoku

Simona Formánková 7.  3.  2022
Na babu nebo na schovku? Ne, "na želvu". Válka na Ukrajině trvá a děti nevyjímá. My v Čechách řešíme, jak dětem vysvětlit, co se to vlastně vůbec děje. Na Ukrajině mají jiné starosti. Tady jde o život. A je třeba vědět, jak se chovat, když přijde útok. Jak jinak to vysvětlit dětem než hrou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Uprostřed pokračující krize, která se na Ukrajině odehrává, je pro rodiče obtížné informovat své děti a připravit je na aktuální útoky ruské armády, které bohužel neutichají. Poslankyně ukrajinského parlamentu Kira Rudyk popsala "hru na želvu", která dětem ukazuje, jak se mají během útoků chovat. 

Kira Rudyk, členka ukrajinského parlamentu a vůdkyně politické strany Hlas, vystoupila na CNN a popsala srdceryvnou „hru na želvu“, která pomáhá dětem na Ukrajině vědět, co dělat během těchto útoků. „Nejsložitější je vysvětlit dětem, co se děje. Chceme všem rodičům ukázat, že existuje tato hra, která se nazývá želví hra, aby jim vysvětlila, jak se chovat při útocích,“ řekla Kira Rudyk.

Ukrajina jako téma našich dní s dětmi: Mluvte i o svých obavách, nenechte děti napospas sociálním sítím a jejich „pravdě”, radí psycholožka

„Řekněte dětem, ať si lehnou na břicho, otevřou ústa, zacpou si uši rukama, a tak předstírají, že jsou želva. Dnes jsme museli už několikrát předstírat, že jsme želvy,“ dodala nakonec smutně Rudyk. 

V době studené války američtí studenti praktikovali podobný způsob přípravy na potenciální útoky ze Sovětského svazu během cvičení „duck-and-cover“. Tato cvičení často předváděla v kreslených filmech postava jménem Želva Bert.

Dětský fond OSN (UNICEF) uvádí, že útoky na Ukrajinu hluboce ovlivnily životy a blahobyt 7,5 milionu dětí v zemi. "Děti jsou hluboce traumatizovány násilím všude kolem nich. Statisíce lidí jsou v pohybu a členové rodiny se oddělují od svých milovaných," říká UNICEF.

Pomoc lidem prchajícím před válkou: Blesk spustil web ProUkrainu.cz s informacemi v ukrajinštině.

Chcete pomoct? VYBRANÉ FINANČNÍ SBÍRKY NA POMOC UKRAJINĚ

Člověk v tísni - 0093209320/0300

Český červený kříž - 333999/2700, variabilní symbol 1502

ADRA - 66888866/0300, variabilní symbol 500

Charita České republiky - 55660022/0800, variabilní symbol 104

Velvyslanectví Ukrajiny v ČR - 304452700/0300

UNICEF - 11771177/0300, variabilní symbol 829

Témata: Rodičovství, Praktické rady, Výchova, postava, Ukrajina, Unicef, Čechy, Útok, Želva, KIR, Studená válka, CNN, Děti, Parlament, Ted, Člověk v tísni, Česká republika, Schovka, Blahobyt, Podtext, Kira, Variabilní symbol, ADRA, Symbol, Sovětský svaz