Maminka.czKojenec

Hračky, které rozvíjejí u kojenců a batolat jejich smysly

Najít tu správnou pro malé dítě je někdy tvrdý oříšek. Bude se mu líbit? Vydrží mu? Nerozbije ji? Je bezpečná a neublíží mu? Jaká je nejvhodnější? Poradíme vám, jak a podle čeho vybírat! Připravily: Ivana Ašenbrenerová a Helena Hladíková

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dobrá hračka rozvíjí tvořivost, fantazii a sebevědomí, vlastní iniciativu, schopnost navazovat kontakty a spolupráci a v neposlední řadě podporuje tělesný a duševní rozvoj. Kvalita a vhodnost použití se poměrně radikálně liší a při výběru bychom měli mít na paměti jednak věk dítěte, pro které je určená, jednak bezpečnost a také schopnosti, jež by měla rozvíjet.

Víte, jaké jsou vhodné hračky pro batolata?

Proto se snažte dítěti nabízet velkou škálu hraček zaměřených na všechny složky jeho osobnosti a na rozvoj všech jeho dovedností. Dítě by mělo mít k dispozici hračky rozvíjející sluch (zvukové, hrající předměty), zrak (barevné, světelné předměty), haptiku (předměty různých povrchů, tvrdosti, váhy a velikosti) a motoriku (chrasticí, otáčecí, vsunovací předměty).

V druhé polovině prvního roku života jsou důležité i hračky zaměřené na rozvoj jednoduché logiky a usuzování (když udělám něco, stane se něco). Určitě myslete i na hračky určené k okusování, ožužlávání a vkládání do úst, a to zejména v prvním roce životě.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, Hry pro děti, Hračky pro děti, Smysly, Emoční rozpoložení, Fyzický kontakt, Hra, Výraz obličeje, Hráč, Bubínek, Okusování, Smysl, Zraková ostrost, Sluchové vnímání, Princ William, Nejlepší zdroj, Batolecí období, Vhodnost, Tampon, Naslouchání, Tampón, Nejrůznější hry, Hračky na Heureka.cz