Hrdinové hor: Co vše dělá záchranář, instruktor, lanovkář a rolbař?

Bětka Niebauerová 2.  3.  2021
Mateřídouška pro vás ve Špindlerově mlýně vyzpovídala čtyři důležité profese bez kterých se to na horách neobejde.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Instruktor lyžování Martin

Někdo si myslí, že práce instruktora lyžování je jedna velká zábava, ale úplně tak to není. Je to v první řadě velká odpovědnost a tvrdá dřina. V průběhu dne mám několik soukromých nebo hromadných lekcí a jen tak se nezastavím. Během 6-8 hodin se většinou nedostanu do tepla a sotva odběhnu na záchod. Ale jsem profesionál a tak vše zvládám s úsměvem na tváři. Mám samozřejmě radost, když z mé hodiny odchází lyžař spokojený a chce si u mě objednat další lekci. Říká se, že správný instruktor by měl naučit lyžovat každého, třeba i úplné sportovní nemehlo. A to se mi zatím daří.

Rolbař Tomáš

Mou prácí je upravit sjezdovku a sáňkařskou dráhu tak, aby byla pro lyžaře bezpečná. Za rolbou musí zůstat vše rovné, bez děr. Občas je proto potřeba sníh dovézt na místo v náklaďáku a roztahovat ho po cestě rolbou. To je extrémně těžká a zdlouhavá práce. A víš, jak se upravuje běžecká trať? Na rolbu se přidělá speciální zařízení - tzv. stopař, to ten hezkou stopu vymodeluje. Samotné řízení rolby je celkem jednoduché. Ale někde něco upravit, přehrnout sníh - s tím občas bojují i zkušení rolbaři.

Lanovkář Martin

Můj den začíná v depu lanovky. Kolega strojník nejdřív zkontroluje, zda je vše v pořádku a poté se spojí s kolegy na horní stanici, aby zjistil, jestli jsou i oni připraveni. Pokud ano, spustíme lanovou dráhu nejprve s lanem naprázdno, pak na lano nasadíme sedačky a nakonec vyzkoušíme brzdy. Když je vše ok, můžou se svézt první lyžaři. Ve velíně se s lanovkáři střídají po půl hodinách. Kontrolujeme, jak cestující nastupují, jestli jsou pořádně zavřeni proti vypadnutí. V zimě sbíráme třeba i ztracené hůlky, odepnuté lyže a hlavně pomáháme malým lyžařům při nástupu.  

Záchranář Marek

S kolegy z Horské služby míváme za rok kolem 100 – 150 zásahů a to buď na sjezdovkách nebo ve volném terénu. Pomáhal jsem třeba při vyproštění dívky z pod sněžné rolby, úspěšně jsem resuscitoval zraněné lyžaře, zachraňoval jsem lidi, kteří v horách zabloudili, ale také ty, které zasypala lavina. To všechno jsou zážitky, na které jen tak nezapomenu. A vždy jsem šťastný, když to dobře dopadne. Musím se pořád udržovat v perfektní fyzické kondici a sledovat nejnovějších trendy a postupy, včetně elektronických vychytávek a vylepšení. Každý člen Horské služby musí projít náročnou fyzickou prověrkou, zvládnout zdravovědu, záchranné techniky, horolezectví, lyžování, meteorologii atd.

 

Chcete mít doma dabingovou hvězdu? Poradíme vám, jak na to

Témata: Mateřídouška, záchranář, Dabing, záchrana, Zach, Lano, Špindlerův Mlýn, Dřina, Tomáš, Instruktor, Hora, Kolega, Hulk, Lyžař, Zařízení, Lyžování, Záchranáři