Maminka.czŠkolák

Hřešte! Ale ve správnou dobu…

Hana Čermáková 2.  2.  2013
Ne nadarmo mnozí odborníci připomínají, že i při hubnutí můžete jíst vlastně cokoli. Jde jen o to, v jakém množství a také v jakou dobu si své oblíbené kalorické bomby dopřejete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mufin, šťavnatý burger nebo křupavá bageta. Nic z toho by člověk asi na dietním jídelníčku nehledal. Ale o to víc patří k lákadlům, jimž toužíte podlehnout. A vlastně proč ne. Klidně podlehněte. Máte-li zhubnout trvale, bez jojo efektu, hladovění a pocitů, že se zbytečně omezujete, nemělo by vám z jídelníčku zmizet všechno to, co máte rádi. To byste u diety pro změnu dlouho nevydrželi.

Zato když do ní půjdete s vědomím, že i hřešit se smí – jen v omezeném množství a ideálně v určitou dobu, půjde vám vylepšování postavy zase o něco lépe. Zkuste se tedy s námi podívat na několik lákadel a uvědomit si, zda a kdy je smíte.

Co:bílá bageta
Kdy:před tréninkem i po něm

Po svačině složené z bílého pečiva se vaše hladina krevního cukru rozkolísá, což může v konečném efektu vést k přibývání na váze. Jsou ale chvíle, kdy vám i křupavá bagetka prospěje. Když ji spořádáte před cvičením, vaše tělo získanou energii nepromění v tuk, ale použije ji ke sportovnímu výkonu. A budete tak mít i větší výdrž! Bílé pečivo není tabu ani po návratu z tělocvičny.
Naopak! Dvacet minut po fyzické námaze posvačte rohlík s vařeným vejcem. Získáte ten správný mix sacharidů a proteinů.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na únor 2013

Co:mléčný koktejl
Kdy: po joggingu

Při běhu nebo jiném aerobním pohybu vaše svaly spotřebovávají glykogen (polysacharid, který je zdrojem energie). Voda sice doplní tekutiny a zabrání dehydrataci, ale živiny z ní nenačerpáte. Proto do třiceti minut po sportovní aktivitě můžete sáhnout i po mléčném koktejlu. Získáte z něj nejen sacharidy, ale i bílkoviny, které vzpruží svalovou hmotu. Příjemným bonusem je obsah vápníku, jenž má příznivý vliv na hustotu kostí.

Co: hovězí burger
Kdy: po posilování

Hovězí maso si kvůli obsahu nasycených mastných kyselin a cholesterolu vysloužilo špatnou pověst. Horší, než si ve skutečnosti zaslouží! Strava obsahující libové červené maso může vést ke snížení obsahu „špatného cholesterolu“. Navíc podporuje vstřebávání zdravých omega-3 nenasycených mastných kyselin. Pokud chcete podpořit tvorbu svalů a hubnutí, naložte si hovězí maso na talíř třikrát týdně. Je nabité i železem, které dopravuje kyslík do svalů. Můžete si dát i burger, ale odpusťte si k němu hranolky a tatarku, které už do zdravého jídelníčku nepatří. Také si ho raději připravte doma, kde víte, co do něj dáváte.

Co:káva
Kdy: před tréninkem

Její nadměrná konzumace vám neprospěje ani s ohledem na postavu (odvodňuje), ani s ohledem na vaše zdraví (neprospívá srdci). Přesto si jednu denně dát můžete (ideálně preso bez mléka a cukru). Podle nedávné australské studie právě káva dokáže organismus přimět k tomu, aby během cvičení spaloval tukové zásoby. Odborníci navíc tvrdí, že popíjení kávy vede k třikrát delší výdrži během sportovního výkonu! Kofein má i vlastnosti, kterými se blíží anestetikům. Tlumí pocity bolesti a únavy, což znamená lepší výkon.

Co: čokoládový dortík
Kdy: na začátku dne

Jako známé afrodiziakum vám určitě zvedne náladu kdykoli, ale při hubnutí si ji dopřávejte v množství jedné dvou kostiček hlavně dopoledne. Tehdy je váš metabolismus nejrychlejší.

Nasvědčuje tomu i nedávná izraelská studie, která zkoumala po dobu tři čtvrtě roku skupinku hubnoucích dobrovolníků. Všichni konzumovali stejné množství kalorií, ale jen část z nich zahajovala svůj den porcí čokoládového dortu.

Výsledek? Milovníci čokolády byli při hubnutí úspěšnější než ostatní! Vy si raději místo dortu dejte jen kousek čokolády. A také si vyberte tu nejkvalitnější, s vyšším obsahem kakaa, hořkou, jež má nízký glykemický index a sníte jí daleko méně než mléčné či bílé. Čokoláda je také skvělým zdrojem hořčíku, který pomáhá proti migréně a depresi. A může se pochlubit dvacetkrát vyšším obsahem antioxidantů než čaj!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Časopis Dieta, Nadměrná konzumace, Kousek čokolády, Bílé pečivo, Příjemný bonus, Skvělý zdroj, Omezené množství, Čokoládový dort, Stejné množství, Anestetikum, Červené maso, Bageta