Maminka.czPorod

Hrozí vám předčasný porod z horka?

Adéla Vedralová 4.  8.  2012
Hrozí vám předčasný porod z horka?
Zdá se, že se k nám opět vrátilo pravé léto – teploty šplhají ke 30 stupňům a všichni jsme rádi za každou chvilku v chládku. V těchto dnech prožívají krušné chvíle hlavně nastávající maminky těsně před termínem porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V letním počasí by maminky měly dodržovat přísná opatření, aby nedošlo k přehřátí, ke kterému jsou v těhotenství ještě náchylnější, než normálně. Tělesná teplota nastávajících maminek je cca o půl stupně vyšší a tak by se měly vyhýbat pobytu na přímém slunci, dodřžovat pitný režim a nosit co nejlehčí oblečení. Slunění nebo delší jízda v autě bez klimatizace nepřipadá v úvahu. Kvůli přehřátí může přijít kolaps, který může samozřejmě negativně ovlivnit děťátko, jež ještě není přizpůsobené extrémním podmínkám.

Často zaznívají diskuse, zda může právě vyšší venkovní teplota způsobit předčasný porod. „Rodička může pociťovat obtíže spojené s horky, jako je nadměrné pocení, únava, otoky. Klidně se můžou se objevit i křeče, které bývají způsobeny například dehydratací. Předčasný porod je ale souhra mnoha faktorů a samotné horko by jej nemělo spustit. Vždy ho má na svědomí víc skutečností najednou,“ říká porodní asistentka Milena Kozlíčková. Pokud se tedy v těchto dnech obáváte právě hrozby předčasného porodu, nemusíte se bát, když budete dodržovat základní pravidla.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na srpen 2012

Pokud by se vám cokoliv nezdálo, okamžitě vyhledejte svého porodníka, který váš současný stav vyhodnotí a vydá příslušná opatření. Nezapomeňte mít při sobě vždy jemně vychlazenou vodu nebo minerálku (například Magnesia je bohatá na hořčík a tím pádem skvělá proti výskytu křečí). Ledové nápoje však nejsou úplně vhodné – rozpálený organismus by dostal moc velký šok. Také se vybavte kloboukem, otevřenou obuví a lehkými šaty. Ven choďte jen v případě nutnosti a několikrát denně se osvěžte vlažnou sprchou!

Témata: Porod, Předčasný porod, Horká, Pór, Nadměrné pocení, Horko, Současný stav, Lehký šat, Velký šok, Venkovní teplota