Maminka.czNedonošená miminka

Hrozí vám předčasný porod? Známe deset nejčastějších příčin

Martina Machová 26.  7.  2019
Počet předčasných porodů má u nás i v celém vyspělém světě vzrůstající tendenci. Víte, že mezi příčiny patří i zánět, vícečetné těhotenství nebo velmi nízká hmotnost maminky?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až 8 % narozených miminek přijde v České republice na svět předčasně. Tato miminka vyžadují speciální péči, pomůcky, přístup, ale i sílu a trpělivost vylekaných a překvapených rodičů. Naštěstí je u nás péče o nedonošená miminka na skvělé úrovni a velké procento dětí si z předčasného příchodu na svět neodnese žádný nepříjemný „suvenýr“ v podobě vážných zdravotních problémů či trvalých následků. A jaké jsou tedy nejčastější příčiny předčasného porodu?

Předčasný porod: Nikdo na světe ho neumí zastavit, říká porodník

10 nejčastějších příčin předčasného porodu

  • Jedním z nejčastějších důvodů bývá porucha fungování placenty; kupříkladu její nedostatečná funkce, chybné umístění či předčasné odlučování.
  • Dalším častým viníkem jsou tzv. imunologické příčiny. Zjednodušeně řečeno může nastat situace, kdy tělo nastávající maminky přestane „tolerovat“ rostoucí plod, a chce se ho proto zbavit.
  • Dvojčátka, trojčátka či čtyřčátka jsou dalším důvodem, proč se vyčerpaný organismus maminky v některých případech rozhodne ukončit těhotenství dříve, než bývá obvyklé. Riziko předčasného porodu roste s počtem plodů v děloze.
  • Velice častou příčinou předčasného příchodu na svět bývá též infekce, respektive zánět, zvláště pak zánět v děložním hrdle.
  • Vcelku známým nepřímým důvodem předčasných porodů je kouření a užívání drog během těhotenství.
Malý Toby se narodil ve 25. týdnu! Dneska jezdí na kole jako každý jiný kluk
  • Abnormality dělohy (jizvy po operacích, myomy, vrozené vady apod.) sice nepatří k úplně častým příčinám, avšak malé procento žen projde předčasným porodem právě z těchto důvodů.
  • O něco dříve porodit mohou i velmi drobné maminky s velice nízkou hmotností a nedostatečným přísunem potřebných živin.
  • Bohužel i vrozené vady plodu jsou jedním z důvodů, proč dochází k časnému potratu nebo právě předčasnému porodu.
  • Dalším možným viníkem toho, proč se děťátko dere na svět dříve, je takzvaná nedostatečnost děložního hrdla (čípku), které z nějakých příčin už nedokáže být pevně „uzamknuté“. K viníkům patří především předchozí spontánní potraty či potrat ve třetím trimestru, poranění čípku při plánovaném přerušení těhotenství a také záněty.
  • Smutným důvodem předčasného příchodu na svět bohužel bývají i úrazy maminky či neodkladný akutní stav vyžadující operaci (např. zánět slepého střeva).
Narodilo se předčasně. Jaká je péče o nedonošená miminka?
Témata: Těhotenství, Porod, Novorozenec, Po porodu, Miminko, Miminko, Šestinedělí, Od těhotenství k porodu, Nedonošená miminka, Předčasný porod, Nejčastější příčina, Procento dětí, Česká republika, Nízká hmotnost, Hmotnost, Pór, Přerušení, Zánět, NEJ, Příčina, Procento žen, Maminka