Maminka.czTěhotenství

Hrozí vám riziko předčasného porodu? Toto vyšetření ho dovede spočítat

Tereza Víchová 21.  2.  2022
Bude všechno v pořádku? Já i miminko? Nebude mít nějakou vadu, a když, jak se zachovám? Může se mi něco stát u porodu? Otázek v těhotenství je nespočet a na spoustu z nich odpoví specializovaná vyšetření. Dnes se dá třeba zjistit i to, jak velké je riziko předčasného porodu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Málokterou z nastávajících maminek předem napadne, kolika chvílím stresu ji ona vyšetření vystaví. Kolikrát bude upřeně sledovat lékaře, který mlčí (to je vůbec nejhorší chvilka!) a soustředěně sleduje obrazovku, kam ultrazvuk přenáší šedou mlhu (a prostě se musí počkat). Jak bude hypnotizovat telefon při čekání na výsledky a jak jí zatrne kolem žaludku, až se ozvou ze zdravotnického zařízení.

VIDEO: Jaká vyšetření podstupují ženy v těhotenství?

Prenatální vyšetření a screeningy

Český zdravotní systém nabízí během těhotenství spoustu různých možností, které můžete a nemusíte využít. Obvykle ale právě kvůli bezpečnosti, ujištění se a zmírnění obav z rizik většina maminek neváhá. A volí screeningy i diagnostické testy. Ačkoli se tyto metody liší, jde u nich o stejný cíl: vyhledat odchylky, předpovědět problémy. Nabízené testy se mění v čase, jsou různé v různých oblastech, některé jsou mezi zdravotníky oblíbenější než jiné. A jednou z moderních metod pomoci je vyšetření, které pomůže odhalit míru rizika předčasného porodu.
 

Hrozí vám předčasný porod? I to se dá spočítat

Máte za sebou smutnou zkušenost s potratem, nebo dokonce porodem mrtvého miminka? V České republice existuje projekt, který může pomoct. Nedokáže oddálit porod do spočítaného termínu, ale mamince i odborníkům umožní připravit se včas a s ohledem na riziko třeba správně vybrat porodnici, kde se miminko předčasně narodí a kde mu pomohou díky specializovaným přístrojům.

Vyšetření je pro těhotné ženy s vysokým rizikem předčasného porodu, které:

  • v minulosti již předčasně porodily (před 36. týdnem + 6)
  • v předchozím těhotenství potratily po 16. týdnu těhotenství
  •  mají zkrácené hrdlo dělohy (cervikometrie menší než 25 mm do 25. týdne těhotenství). 

Vyšetření se odehrává během jedné návštěvy mezi 20. a 27. týdnem těhotenství. Podrobně si s vámi popovídají a odeberou vám krev, moč, sliny a stěry z pochvy. Čeká vás i vaginální vyšetření ultrazvukem, kde se ověřuje délka hrdla dělohy. Vyšetření je zcela zdarma a je určeno pro ženy z celé České republiky.

Na základě výsledků se vypočítá, jak je vysoká pravděpodobnost rizika, že může k porodu dojít v nejbližších týdnech, nebo dokonce dnech. Po vyšetření dostanete písemně výsledek, který předáte svému lékaři. Pokud je výsledek pozitivní, ošetřující lékař může okamžitě upravit nebo nastavit nejlepší preventivní, nebo dokonce léčebný plán.

Více informací najdete na predcasnyporod.eu

Jaká jsou základní screeningová a diagnostická vyšetření v těhotenství? Proč je pocit bezpečí pro ženu v těhotenství absolutně zásadní? A opravdu ženy v těhotenství potřebují veškerá vyšetření, která podstupují? Přečtěte si celý článek v březnovém vydání časopisu Maminka. Časopis je k dostání ve všech trafikách a na ikiosek.czrohlik.cz a kosik.cz.

VIDEO: Jak vypadalo cover focení březnového čísla s Monikou Leovou?

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Mateřství, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Ultrazvukové vyšetření, Předčasný porod, riziko, Monika Leová, Lékař, Vyšetření, Maminka, Specializované vyšetření