[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, příprava: 25 minut
4 hovězí steaky 2 lžíce másla sůl a pepř 2 velké hrušky (ne příliš zralé) sterilované houby a čerstvé bylinky na ozdobu
na omáčku: 1 lžíce másla 1 šalotka 1 lžička nahrubo nadrceného pepře (černý nebo barevný) 2 dl smetany na vaření
Steaky vyndejte z ledničky a nechte před přípravou ležet nejméně hodinu při pokojové teplotě. Připravte si omáčku: na pánvičce na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku dosklovata, přidejte pepř a po chvíli zalijte smetanou a vše nechte asi 20 minut provařit, až ztratí část objemu. Steaky vložte na hodně rozpálenou pánev (nejlépe litinovou) a opečte je zprudka 3–4 minuty z každé strany.
Pokud máte rádi nepříliš propečené steaky, zakryjte je a nechte pár minut „dojít“. Jestli máte raději propečenější maso, dejte steaky do pekáčku, na každý vložte kousek másla a nechte je dojít v troubě na nízkou teplotu asi 10–15 minut. Mezitím nakrájejte omyté hrušky na plátky a opečte je na másle. Hotové steaky osolte a opepřete a podávejte s plátky hrušek, sterilovanými houbami, bylinkami a přelité pepřovou omáčkou.
25 koláčků (Ø asi 8 cm), příprava: 45 minut
1 vanilkový cukr 1 lžíce krupicového cukru 1 žloutek 250 g polotučného tvarohu kůra z poloviny citronu smetana 33% podle potřeby 1 balení listového těsta (ne předem rozváleného) hladká mouka na vál 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů 1 kg menších hrušek vejce na potření hotová čokoládová poleva
Oba cukry a žloutek utřete do pěny. Přidejte tvaroh, najemno nastrouhanou citronovou kůru a náplň zřeďte a zjemněte trochou smetany. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 6–7 mm. Z těsta vykrájejte sklenkou koláčky, na každý dejte trochu tvarohové náplně, posypejte ji nasekanými ořechy a nahoru položte vždy polovinu hrušky (zbavené jádřince a ozdobně podélně prokrájené).
Koláčky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem dále od sebe, volné okraje potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Hotové koláčky nechte vychladnout a teprve potom je ozdobte hotovou čokoládovou polevou.
Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 10/2013