Maminka.czVýživa a stravování

Hrušky jsou děti podzimu. Dejte si je na sladko i na slano

Jana Zbyňková 26.  10.  2013
Hrušky jsou děti podzimu. Dejte si je na sladko i na slano
Málokteré ovoce je z hlediska využití v kuchyni tak univerzální. Hrušky se totiž perfektně hodí jak do sladkých koláčů, tak k masu nebo sýrům. Vyzkoušejte sami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Šťavnatý steak s máslovou hruškou

4 porce, příprava: 25 minut

4 hovězí steaky
2 lžíce másla sůl a pepř
2 velké hrušky (ne příliš zralé)
sterilované houby a čerstvé bylinky na ozdobu

na omáčku:
1 lžíce másla
1 šalotka
1 lžička nahrubo nadrceného pepře (černý nebo barevný)
2 dl smetany na vaření

Steaky vyndejte z ledničky a nechte před přípravou ležet nejméně hodinu při pokojové teplotě. Připravte si omáčku: na pánvičce na másle orestujte najemno nakrájenou šalotku dosklovata, přidejte pepř a po chvíli zalijte smetanou a vše nechte asi 20 minut provařit, až ztratí část objemu. Steaky vložte na hodně rozpálenou pánev (nejlépe litinovou) a opečte je zprudka 3–4 minuty z každé strany.

Pokud máte rádi nepříliš propečené steaky, zakryjte je a nechte pár minut „dojít“.
Jestli máte raději propečenější maso, dejte steaky do pekáčku, na každý vložte kousek másla a nechte je dojít v troubě na nízkou teplotu asi 10–15 minut. Mezitím nakrájejte omyté hrušky na plátky a opečte je na másle. Hotové steaky osolte a opepřete a podávejte s plátky hrušek, sterilovanými houbami, bylinkami a přelité pepřovou omáčkou.

Hruškové koláčky s ořechy

25 koláčků (Ø asi 8 cm), příprava: 45 minut

1 vanilkový cukr
1 lžíce krupicového cukru
1 žloutek
250 g polotučného tvarohu
kůra z poloviny citronu
smetana 33% podle potřeby
1 balení listového těsta (ne předem rozváleného)
hladká mouka na vál
2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
1 kg menších hrušek
vejce na potření
hotová čokoládová poleva

Oba cukry a žloutek utřete do pěny. Přidejte tvaroh, najemno nastrouhanou citronovou kůru a náplň zřeďte a zjemněte trochou smetany. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný asi 6–7 mm. Z těsta vykrájejte sklenkou koláčky, na každý dejte trochu tvarohové náplně, posypejte ji nasekanými ořechy a nahoru položte vždy polovinu hrušky (zbavené jádřince a ozdobně podélně prokrájené).

Koláčky vyrovnejte na plech vyložený pečicím papírem dále od sebe, volné okraje potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Hotové koláčky nechte vychladnout a teprve potom je ozdobte hotovou čokoládovou polevou.

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 10/2013

Témata: Děti, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Podzim, Sla, Hovězí steak, Dej, Čokoládová poleva, Hladká mouka, Nasekaný ořech